Så kan du spara pengar på streaming

Uppdaterad

spara på streamingtjänsterna

Upplever du, precis som många andra svenskar, att du betalar mycket för streaming? Kanske betalar du för en streamingtjänst du inte längre använder? Här ger vi tips på vad du kan göra för att undvika ”streamingfällan” och spara pengar.

Många bäckar små brukar man ju säga – och det stämmer även när det kommer till kostnaderna för streamingabonnemang och playtjänster. Innan streaming slog igenom på allvar hade nog många reagerat på en faktura på upp emot 800 kronor per månad för ett rörligt innehåll. Idag, i en stor familj med spridda intressen och med en massa olika streamingtjänster, är dock risken att man nästan hamnar där.

En vanlig fälla är att man skaffar en prenumeration p.g.a. en viss serie eller ett sportevenemang. När man sedan streamat serien eller sporten så dyker det upp nytt intressant innehåll och risken är att abonnemanget ligger kvar och tickar. Enligt rapporten Decoding the digital home av EY har 42% av de svenska hushållen redan avslutat en streamingprenumeration det senaste året – svenskarna rensar upp bland streamingabonnemangen. Den främsta anledningen? Att man vill spara pengar.

Och det finns ofta pengar att spara! För vissa räcker det med att göra en snabb inventering och säga upp den eller de abonnemang man inte längre behöver. För andra kanske det handlar om att byta från flera streamingtjänster till ett paket från TV-leverantör där streamingtjänsten ingår i TV-paketet och är rabatterat. Här ger vi tips på hur man kan spara pengar på streaming och förklarar hur du ska göra.

Om du vill se hur mycket du kan spara kan du följa dessa tre steg och sänka dina kostnader:

 1. Kontrollera vilka streamingtjänster du betalar för idag
 2. Identifiera dina behov
 3. Säg upp och samla streamingtjänster

Innan vi går in på detaljerna om hur du kan se över din streaming och spara pengar börjar vi med ett par verkliga kundexempel som förtydligar ”streamingfällan”.

Så mycket kan man spara

Eftersom våra intressen ofta styr vilka streamingtjänster vi har, och dessa tjänster kostar olika mycket, så finns det inget allmängiltigt svar på hur stor besparingspotential som finns. Nedan har vi därför sammanställt två exempel på hur man kan spara baserat på frågor som vi fått från våra användare.

Exempel 1: Film- och serieälskaren

I ett hushåll som älskar film och serier är det inte ovanligt att kostnaderna snabbt springer iväg. I detta fall hade man fortfarande ett TV-abonnemang, samtidigt som man prenumererade på flera olika streamingtjänster.

Med ett mindre TV-paket får man ofta tillgång till mellan 18 och 25 kanaler och kan vara säker på att inte missa filmer på kanaler som TV4, Kanal 5, TV6 etc. Observera att även ett mindre TV-paket kan bli dyrare efter det att kampanjperioden löpt ut.

Många filmälskare har dessutom fristående OTT-tjänster såsom Apple TV+, Netflix standard och HBO Max. Summerar man ihop detta betalade hushållet 567 kronor per månad för underhållning – eller 6804 kronor per år!

Lösning: Säg upp TV-paketet och samla streamingen i ett TV- och streamingpaket. Genom att avsluta det fristående TV-paketet slipper man betala 280 kronor per månad. Istället kan man välja att köpa ett TV-paket där streamingtjänsterna ingår.

Före

Abonnemang Kostnad per månad Kostnad per år
TV-paket 280 kr 3360 kr
Apple TV+ 89 kr 1068 kr
Netflix standard 99 kr 1188 kr
HBO Max 99 kr 1188 kr
Total 567 kr 6804 kr

Efter

Abonnemang Kostnad per månad Kostnad per år
Apple TV+ 89 kr 1068 kr
TV + Streaming 299 kr 3588 kr
Total 388 kr 4656 kr

Det nya upplägget blir alltså Apple TV+ för 89 kr/månad och TV- och streamingpaketet för 299 kr/månad vilket ger en ny totalkostnad på 388 kronor per månad. Detta ger en besparing på 179 kronor per månad – eller 2148 kronor på ett år!

Exempel 2 – Sportälskaren

En person som hörde av sig till oss hade verkligen hamnat i "streamingfällan". Sedan många år tillbaka fanns ett (nedförhandlat) TV-abonnemang som gav tillgång till en rad linjära kanaler via IPTV för 280 kr/månad. Detta användes dock väldigt sällan och var därmed mer eller mindre pengar i sjön.

I tillägg till detta hade hushållet löpande hoppat på erbjudanden på de stora streamingtjänsterna i samband med lanseringar av serier som Breaking Bad (Netflix) Game of Thrones (HBO Max) och Ted Lasso (Apple TV+). Detta var dock inte allt. För att kunna följa sitt favoritlag i Allsvenskan så fanns även en prenumeration på Discovery plus.

Lösning: Efter en ordentlig självransakan visade det sig att det viktigaste egentligen var att ha möjlighet att titta på Apple TV+ och sporten. Genom att säga upp det gamla TV-paketet och samla streamingen i med TV4 play + sport kunde sparade hushållet 328 kr per månad – eller 3936 kronor på ett år! Ibland lönar det sig att fundera igenom vilka behov man egentligen har.

Före

Abonnemang Kostnad per månad Kostnad per år
TV-paket 280 kr 3360 kr
Apple TV+ 89 kr 1068 kr
Netflix standard 99 kr 1188 kr
HBO Max 99 kr 1188 kr
Discovery+ 249 kr 2988 kr
Total 816 kr 9792 kr

Efter

Abonnemang Kostnad per månad Kostnad per år
Apple TV+ 89 kr 1068 kr
TV + Streaming 399 kr 4788 kr
Total 488 kr 5856 kr

Se över din streaming och spara pengar

Här går vi igenom hur du ser över din streaming och spara pengar i tre enkla steg.

1. Kontrollera vilka streamingtjänster du betalar för idag

Gå in på internetbanken eller under prenumerationer på din telefon eller surfplatta och se vilka streamingtjänster du betalar för löpande idag.

Som inloggad i internetbanken kan du se transaktioner på dina olika konton. Välj att se transaktioner under den senaste månaden för att de vad som har dragits på dina olika konton. Om du tecknade abonnemanget via en mobil enhet så kan det hända att abonnemanget är lättare att hitta i telefonen.

Se dina prenumerationer i Android

 1. Öppna appen Inställningar på enheten och tryck på Google. Hantera ditt Google-konto.
 2. Tryck på Betalningar och prenumerationer högst upp.
 3. Tryck på Hantera prenumerationer.
 4. Välj en prenumeration som du vill se mer information om.

Se dina köp prenumerationer i Apple (iOS)

 1. Öppna appen Inställningar.
 2. Tryck på ditt namn.
 3. Tryck på Abonnemang.

Räkna ihop kostnaderna för alla streamingtjänster och eventuella TV-abonnemang för att se vad du betalar idag.

2. Identifiera dina behov

Fundera över vilka TV-kanaler, filmer, serier och eventuella sporträttigheter du verkligen vill ha tillgång till, och vilka TV-paket och eventuella streamingtjänster som behövs för att få tillgång till detta.

Ibland händer det exempelvis att samma filmer och sporträttingheter finns på flera TV-paket samtidigt, vilket gör det extra viktigt att göra research. För att kunna spara pengar kan man även behöva vara lite ”hård mot sig själv” när man analyserar sitt behov. Tänk igenom när du använde tjänsten senast och fundera på om det är värt månadskostnaden.

Om det endast är en serie man följer kan man kanske avvakta tills alla avsnitt kommit ut och sträckkolla under en månad när vädret är sämre?

3. Säg upp och samla streamingtjänster

När du vet vilka streamingtjänster du betalar för idag och vet ditt verkliga behov är det dags att göra sig av med det som inte behövs.

För att underlätta övergången och inte betala dubbelt – kolla uppsägningstiden och när tjänsterna förnyas. Leverantörerna har jobbat hårt för att övergången från ett separat streamingabonnemang till ett TV- och streamingpaket ska bli så smidig som möjligt. Om man endast väljer att säga upp tjänster är det enklare.

Vill man däremot samla sin streaming är det viktigt att kontrollera så att tajmingen blir rätt och man slipper betala dubbelt. Var därför noga med att planera in din uppsägning och skriv upp vilket datum de olika tjänsterna slutar gälla – så du vet när du ska beställa den nya tjänsten för att få tillgång till det innehåll du önskar.

Säga upp en prenumeration med Apple (iOS)

 1. Öppna appen Inställningar.
 2. Tryck på ditt namn.
 3. Tryck på Abonnemang.
 4. Tryck på prenumerationen.
 5. Tryck på Avbryt prenumeration. Du kan behöva scrolla ner för att hitta knappen Avbryt prenumeration.

Säga upp en prenumeration med Android

 1. Öppna Google Play-appen .
 2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
 3. Tryck på Betalningar och prenumerationer Prenumerationer.
 4. Välj den prenumeration eller förbetalda prenumeration du vill säga upp.
 5. Tryck på Säg upp prenumerationen.
 6. Följ anvisningarna.

Internetleverantörerna inkluderar ofta streamingtjänster i sina TV- och streamingpaket och ofta följer ett antal kanaler med i leverantörernas playtjänster. Undersök vilka leverantörer som samarbetar med de olika streamingtjänsterna och lägg pusslet. Kanske finns det möjlighet att sluta betala för streamingtjänsterna separat och istället få allt i ett Streamingerbjudande med en rabatt?

Sammanfattning

Det finns ofta mycket pengar att spara på streaming. I vissa fall kan det till och med vara så att man missat att säga upp en prenumeration som inte används. En bra tumregel är att varje år kontrollera vilka streamingtjänster du betalar för, tänka igenom vad som behövs och sedan säga upp eller samla onödiga tjänster.

Om du mot förmodan inte skulle kunna spara pengar på din streaming så kan du nästan alltid spara pengar på ditt bredband istället. Sök på din adress och jämför bredband hos oss på Bredbandsval.se.