Vad är smart TV?

Uppdaterad

Samsung-smart-TV-interface

Smarta TV-apparater har funnits i flera år, men på senare år har de blivit betydligt smartare än de tidiga modellerna. Med en uppkopplad smart TV är det enkelt att streama film och serier. Nya modeller erbjuder dessutom röststyrning och appar som gör det enkelt att integrera mot ditt smarta hem.

Här har vi samlat allt du behöver veta om smart TV och svarar på frågor som: Vad är smart TV? Hur fungerar smart TV? Vilka tillverkare erbjuder smart TV och vad kostar det?

Vad är smart TV?

En smart TV, ibland skrivet smart-TV, är ett samlingsbegrepp för den nya generationens TV-apparater. Men för att kunna förklara vad det är som för en TV smart, är det enklast att jämföra den med en traditionell “dum TV”.

På en traditionell TV kan man se på direktsända program (linjär TV) via marksänd TV, kabel-TV, Parabol TV etc. Det kan man även på en smart TV, men man får dessutom tillgång till en rad andra funktioner tack vare den smarta TV:ns internetuppkoppling och mjukvara (operativsystem).

Eftersom streaming har förändrat sättet vi konsumerar ljud och bild, har även utvecklingen av TV-apparater påverkats. Med tillgång till streamingtjänster och playtjänster, en mängd olika appar och funktioner för smarta hem påminner därför en smart TV snarare om en kombination av en surfplatta och en TV – nästan som en skärm med inbyggd mediaspelare och stöd för linjär TV.

Hur fungerar en smart TV?

En smart TV kommer ofta med ett antal förinstallerade appar som t.ex streamingtjänster, väderappar m.m. De flesta smarta TV-apparater har förinstallerade applikationer och funktioner, men erbjuder även möjlighet att ladda ner och köpa appar för webbläsare, spel, vädertjänster etc.

När man installerat sin smart TV blir man ombedd att koppla upp sig mot hemnätverket. Detta kan den göra via t.ex. Wi-Fi eller ethernet. Smart TV:s behöver i regel en relativt snabb internetuppkoppling för att fungera bra. Så en fysisk koppling rekommenderas (ethernet). Läs mer om vilken hastighet som krävs för streaming i vår artikel som förklarar hur snabbt bredband man behöver.

Efter att Smart TV:n har kopplat upp sig brukar man vanligtvis behöva skapa ett konto med tillverkaren. Efter det är man fri att använda existerande appar eller installera nya. Om man vill se på vanliga kanaler måste man fortfarande koppla TV:n till en TV-box, kabel, etc. Eller kan så kan man bara skaffa sig ett konto med en av de många streamingtjänsterna som finns tillgängliga.

Förutom prenumerationstjänsterna Netflix, Amazon Prime Video, Disney plus och Max finns även gratis annonsfinansierade streamingtjänst som exempelvis Pluto TV.

Vissa smarta TV-apparater kan också kopplas till applikationer för smarta hem så att TV:n kan kontrolleras direkt från mobilen, t.o.m när ägaren inte är hemma. Denna funktion är speciellt uppskattad av föräldrar som kanske vill ha uppsikt över vad barnen tittar på även när de inte är hemma.

TV:n kan också skärmdela och visa bilder eller videor från telefonen på ett enkelt sätt. Allt detta kan sättas upp på mindre än 10 minuter med hjälp av olika appar. Det kan sedan enkelt kontrolleras med fjärrkontrollen eller mobiltelefonen.

De flesta smarta TV-apparater gör det möjligt att surfa på webben via en förinstallerad webbläsare. Man ska dock inte räkna med att TV:ns browser fungerar på samma sätt som Safari eller Chrome på datorn. Att surfa på internet via en smart TV kan faktiskt vara rätt omständligt. Om man inte har en trådlös keyboard (vilket sällan inkluderas i TV:n) så behöver man använda sin fjärrkontroll för att navigera på webben.

Uppdateringar av mjukvara

Alla stora tillverkare av smarta TV-apparater lägger löpande ut uppdateringar av sin mjukvara. Förutom uppdateringar som korrigerar buggar och säkerhetsproblem kan det handla om nya funktioner som läggs till och förbättrat stöd för ljud och bild. Förbättringar av TV:ns interna firmware hämtas ofta automatiskt sent på kvällen.

Tillverkare av smart TV

Det finns ett antal företag som tillverkar smart TV:s. Några av de mer kända varumärkena är Hisense, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TCL, Toshiba och Vizio. De som har störst andel av marknaden, och erbjuder störst variation, är Samsung, Sony och LG. Det är dessa 3 företag som tillsammans tillverkar majoriteten av Smart TV:s idag.

Varje tillverkare erbjuder självklart sitt eget utbud av storlekar och modeller men i regel erbjuder alla smart TV:s ungefär samma användarupplevelse om de är från samma tillverkare/märke. Annars är det bara att leta upp modellen som har de funktioner du behöver. Här går vi igenom de största och mest kända tillverkarna:

Samsung smart TV

Samsung har lagt fokuset i sina TV apparater på användarvänlighet, produktivitet och multimedia. Samsungs så kallade “Smart Hub” ger dig tillgång till streaming, Live TV och inspelad underhållning. Fokuset kring produktivitet kan ses i möjligheten att dela upp tv skärmen i två olika sektioner. En där du kanske kollar din favortishow och en annan där du kan läsa igenom din mail inbox. Dessa och många andra funktioner bidrar till samsungs dominans inom smart TV marknaden idag.

Sony smart TV

Sony å andra hand är kända för den utmärkta kvaliteten på deras skärmar. Deras varumärke är kända för sin höga färg-noggrannhet ( Att färgerna på skärmen ser ut som de ska). Deras användarupplevelse är lite mindre skräddarsydd än samsung eftersom de använder Android TV som många andra smart TV:s också använder. Detta gör dock att deras Tv:s har större tillgång till appar och en större chans att fungera med andra IoT eller smarta hem anordningar.

LG smart TV

LG har gjort sig kända som det märket av som är mest kostnadseffektivt utan att offra kvalité. De erbjuder också otroligt imponerande skärmkvalité med deras egna OLED-teknologi. Deras marknad är fokuserat runt spel och interaktiva nöjes marknaden och de erbjuder ett antal funktioner anpassade efter just dessa. De är också fullt integrerade med de kändaste digitala assistenterna som Alexa och Google home för ökad integrering med Smarta hem i övrigt.

Vad kostar en smart TV?

Idag är de flesta TV apparaterna smarta och priset på smart TV kan variera mycket beroende på storleken på TV:n, ljud- och bildsystem, funktionalitet och märke.

En 32” smart TV från Samsung med färre funktioner och mindre avancerat stöd för ljud och bild kan kosta från 2600 kronor medan en 98” smart TV från Samsung med senaste funktionerna, QLED-teknik och avancerat ljudsystem kostar över 150000 kronor.

Behöver man en smart TV för att streama?

Många tänker att man måste ha en smart TV för att kunna streama film och TV men det stämmer faktiskt inte. De flesta mediaspelare och streamingenheter, såsom Apple TV och Google Chromecast kan även streama streamingtjänsternas utbud till en äldre HDTV eller bildskärm.

Fördelar med smart TV

Om man överväger att skaffa en TV kan man tänka på att det finns flera fördelar med en smart TV jämfört med en vanlig. Den huvudsakliga fördelen är de valmöjligheter som kommer med den nya generationens smarta TV-apparater.

Utöver alla funktioner som en traditionell TV ger en smart TV ökad flexibilitet och tillgång till underhållning och smarta funktioner.

Det är helt enkelt smartare att köpa en smart TV idag än att välja en annan typ av TV. Så länge man inte siktar på de allra största storlekarna på bildskärm så är det dessutom relativt billigt. Som marknaden ser ut just nu är det inte osannolikt att traditionella TV-apparater inom kort kommer att vara ett minne blott och snarare kännas som en svartvit TV på 1980-talet.