Så undviker du buffring

Uppdaterad

frustration buffring

Få saker på nätet är så frustrerande som att försöka titta på en video som buffrar, bilden fryser hela tiden och irritationsnivån går upp. Men vad kan du göra åt det? Här kan du läsa vår guide om hur du löser buffring.

Varför buffrar det när jag streamar?

Det finns många anledningar till varför dina videor inte streamar som de ska och buffring uppstår. Ibland kallas det också för att "det laggar". Datan kommer inte fram till enheten tillräckligt fort och du får en irriterande hackig upplevelse i ditt tittande.

Innan du gör något bör du ta reda på om problemet ligger hos ditt bredband. Buffringsproblem är ofta bredbands- eller nätverksrelaterade och därför är det bra att säkerställa att bredbandet och nätverket fungerar som det ska. Gör ett hastighetstest för att ta reda på hur snabb din anslutning är - vanligtvis vill du ha minst 3 Mbit/s för att titta på exempelvis Netflix och Viaplay eller andra streamingtjänster, även om vissa tjänster kräver mer. Här kan du använda speedtest för att undersöka din hastighet.

Rekommenderade miniminivåer för nedladdning:

  • 3,0 megabit per sekund – rekommenderas för SD-kvalitet
  • 10,0 megabit per sekund – rekommenderas för HD-kvalitet och även sport

Om din anslutning visar sig vara långsam och om seier eller filmer laddas långsamt, gå då igenom vår guide här nedan för att öka din hastighet.

Jag gillar när det buffrar! (Har aldrig någon någonsin sagt)

Här har vi sammanställt 7 tips som förhoppningsvis löser din buffringsproblematik.

1. Pausa din stream en stund

Pausa din video och låt den laddas ner lite innan du trycker på play igen. Om din hastighet är trög kan detta trix ge tillräckligt med en buffert så att du inte får så många irriterande stopp.

2. Starta om enheten

Många tekniska problem kan lösas med en enkel omstart, så stäng av enheten och vänta några sekunder. Slå på enheten igen och försök nu starta om streamingen igen.

3. Starta om routern

Starta om routern är också ett beprövat knep som kan fungera. Stäng av routern helt, låt den vara avstäng minst 10 sekunder innan du startar igång igen.

4. Avstånd till routern påverkar

Ju längre du är från din router, desto långsammare blir din anslutningshastighet. Det är innan du räknar in andra signalnedbrytande saker som väggar, dörrar eller andra trådlösa apparater som ofta orsaka störningar. För att få bästa möjliga signal för din streaming, försök att placera routern i närheten. Om det inte är möjligt, försök att flytta dig själv och din enhet närmare routern. Du kan också läsa vår guide om hur du snabbar upp ditt Wi-Fi.


Tips! Vill du se snabba bredband på din adress så kan du använda vår söktjänst. Den gör det enkelt att jämföra och beställa nytt bredband.


5. Koppla bort andra enheter kan underlätta

Desto fler enheter som använder en anslutning samtidigt, desto långsammare bredbandet. Detta påverkar särskilt långsamma icke-fiberoptiska bredbandsanslutningar , eftersom det finns mindre bandbredd att gå runt. Om du har problem med att få Viaplay, Netflix eller någon annan streamingtjänst att fungera, prova att koppla bort din telefon, surfplatta, TV, spelkonsol och allt annat som för närvarande är online. Den extra bandbredden kan räcka för att få din stream att fungera smidigare och undvika buffring.

6. Ändra inställningarna för din streamingtjänst

De flesta streamingtjänster kommer att justera sina inställningar automatiskt för att ta hänsyn till den typ av anslutning du har. I vissa fall är det dock möjligt att tvinga en streamingtjänst att visas med en viss kvalitet, och att ta bort den kan hjälpa till att minska buffringen. Att sänka kvaliteten kan vara värt det då i gengäld får en jämnare tittarupplevelse.

7. Byt till en trådbunden anslutning

Wi-Fi är smidigt såklart, men det kommer alltid att gå långsammare än att ansluta direkt via Ethernet-kabel. Om du har möjlighet, försök att ansluta din enhet till internet direkt. Du kan också byta till ett snabbare bredbandspaket.