TVOD (Transactional Video on Demand) – hur fungerar det?

Uppdaterad

tvod

Vi har samlat allt du behöver veta om TVOD - hur fungerar det, vilka är fördelarna och vilka tjänster är populära i Sverige?

Streaming kan konsumeras med olika modeller och här ska vi på Bredbandsval.se berätta mer om TVOD, Transactional Video on Demand, som är en modell för streaming där användare betalar för att hyra eller köpa enskilda filmer och TV-program. Ett transaktionsbaserat köp singelköp helt enkelt. Denna modell ger tittare möjlighet att välja och betala för innehåll efter specifikt behov. Du köper bara exakt det du vill ha i jämförelse med till exempel Netflix där du behöver ha ett abonnemang och då får tillgång till allt innehåll.

I denna artikel kommer vi på Bredbandsval.se att ge dig en förståelse för hur TVOD fungerar, hur man kommer igång som användare och vi lista de fördelar som finns för dig som användare.

Hur fungerar TVOD?

TVOD fungerar egentligen som en som traditionell videobutik, där du som kund både kan hyra och köpa filmer och TV-program. Dock finns inget digitalt godis att tillgå i butiken.

TVOD – så kommer du igång

  • Val av innehåll: Du surfar in på en TVOD-tjänst antingen via webben eller en app och söker efter det innehåll de vill titta på, till exempel den där nya coola filmen du vill kolla på.
  • Transaktion: När du valt innehållet, kan du ofta välja om du vill hyra eller köpa det. Hyrperioden varierar beroende på tjänsten men är vanligtvis 24-48 timmar. Köper du innehållet förblir det tillgängligt permanent för dig.
  • Betalning: För att slutföra transaktionen betalar du för innehållet. Vanligtvis med kreditkort eller betalkort.
  • Tittande: Efter betalning blir innehållet tillgängligt för streaming på din enhet. Njut!

Fördelar med TVOD

  • Valfrihet: Du har friheten att välja och betala endast för det innehåll du är intresserade av att titta på.
  • Kolla direkt: TVOD ger dig omedelbar åtkomst till innehållet när du betalat.

Exempel på TVOD-tjänster i Sverige

Affärslogiken bakom TVOD

Genom att erbjuda innehåll som du kan hyra eller köpa, genererar TVOD-tjänsterna intäkter för varje transaktion. Ofta är det nya filmer och populära titlar som erbjuds.