SVOD (Subscription Video on Demand) – hur fungerar det?
Uppdaterad
Vi har samlat allt du behöver veta om SVOD - hur fungerar det, vilka är fördelarna och vilka tjänster är populära i Sverige?
Prenumerationstänster inom streaming har vuxit sig starkare och starkare sedan Netflix gick in på den senska marknaden 2012. SVOD, eller Subscription Video on Demand, är en populär modell för videoströmningstjänster där du som användare betalar en prenumerationsavgift för att få obegränsad tillgång till ett omfattande bibliotek av filmer, TV-serier och annat kul att titta på. I denna artikel ger vi på Bredbandsval.se dig en förståelse av hur SVOD fungerar och de fördelar det erbjuder för dig som användare.
Vill du lära dig mer om streaming kan du också läsa vår samlingsartikel om VOD (Video on Demand).
SVOD – hur fungerar det?
Här går vi övergripande igenom hur du registrerar dig, använder och tittar på SVOD-tjänster.
- Du registrerar sig för en SVOD-tjänst genom att teckna en prenumeration. Det kan vara månadsvis, kvartalsvis eller en årlig prenumeration beroende på tjänsten. Ofta finns pengar att spara på att teckna en längre prenumeration.
- När du tecknat en prenumeration får du som användare obegränsad tillgång till hela innehållet på plattformen, inklusive filmer, TV-serier, dokumentärer etc.
- Du kan titta på valfritt innehåll när du vill, så länge de har en internetanslutning och en kompatibel enhet. Många tjänster ger dig möjlighet att ladda ner avsnitt eller filmer som du kan ha med dig på flyget eller liknande.
- SVOD-tjänster erbjuder vanligtvis möjligheten att skapa flera användarprofiler under samma konto, vilket gör det möjligt för olika familjemedlemmar att ha sina egna personliga rekommendationer och visningshistorik.
- SVOD-tjänster använder algoritmer för att ge personliga rekommendationer baserat på användarens visningshistorik, vilket gör det enkelt för dig att upptäcka nytt innehåll som är intressant.
Fördelar med SVOD
- Obegränsat Innehåll – Du som användare har tillgång till ett omfattande utbud av innehåll.
- Kolla var du vill och när du vill - Du som användare kan titta på innehåll precis när det passar dig och på den enhet du föredrar. Hejdå TV-tablå!
- Mycket för pengarna - I jämförelse med traditionell betal-tv-paket kan en SVOD-prenumeration erbjuda extremt mycket innehåll till ett bra pris.
Exempel på SVOD-tjänster i Sverige
Affärslogiken bakom SVOD
Bolagen som ligger bakom SVOD-tjänsterna tjänar pengar genom att de får en stabil intäkt genom prenumerationsavgifter som du som användare betalar till dem. Detta ger dem den en förutsägbarhet för deras intäktsflöden. Bolagen följer och analyserar hur eventuella prishöjningar och förändringar i utbudet slår mot deras kundstock. Viktigt för SVOD-tjänsterna är att användaren ska känna att det alltid finns något nytt och intressant att titta på.
Många SVOD-tjänster, exempelvis Netflix och HBO, investerar i egenproduktion av något som kallas ”originalinnehåll”, vilket ger dem möjlighet att locka prenumeranter och särskilja sig från konkurrenterna. Genom att också analysera visningsmönster kan företagen få inblick i sina kunders preferenser och beteenden för att förbättra sina tjänster. Hur många kunder fullföljer exempelvis en serie som de börjar titta på? Detta ger bolagen insikt i om de exempelvis ska satsa på fler säsonger av en serie.