VOD, Video On Demand, allt du behöver veta

Uppdaterad

vod

I denna samlingsartikel om VOD går vi igenom vad "Video on demand" är och benar även ut skillnaderna mellan TVOD, SVOD och AVOD.

Vad är VOD (Video on demand)?

”Video on demand” är ett sätt att distribuera innehåll som låter användaren få access till innehållet utan att vara låst till en tablå med specifika tider för olika program. Innehållet är alltid tillgängligt direkt istället för att vara schemalagt. För att titta på VOD behövs en snabb internetuppkoppling för att tillgängliggöra sig innehållet. Vanligtvis brukar det kallas för ”streaming” när man som konsument tillgängliggör sig innehållet på detta vis.

Själva begreppet ”On demand” förekommer i många sammanhang och kan inte enkelt översättas generellt. Grundbetydelsen är 'på begäran', alltså ett uttryck för individuell och styckevis efterfrågan, beställning och leverans utan nämnvärd väntetid.

Olika typer av VOD

Det finns en mängd olika betalmodeller för VOD. Bakgrunden till detta är främst de olika fönstren för när titlar släpps till konsumenter. De olika betalmodellerna är SVOD (abonnemangsbaserad), TVOD (transaktionsbaserad) och AVOD (annonsbaserad), och nedan går vi igenom respektive modell översiktligt. Vill du läsa mer om de olika modellerna på djupet får du gå in på reskeptive artikel om SVOD, TVOD och AVOD.

Betalmodellerna har sin bakgrund i när konsumenten har som störst betalningsvilja för innehållet. Exempelvis kommer en ny film ofta först kommer på bio, för att sedan släppas via TVOD där den kostar kanske 149 kr. Efter ett tag kommer sedan filmen till SVOD där man får tusentals filmer för 149 kr i månaden och ofta sist till AVOD där man kan titta på filmen gratis om man står ut med lite reklam.

Dock har många SVOD-tjänster på senare år också börjat släppa egenproducerade filmer och serier som släpps direkt i den egna tjänsten utan att förstå finnas på bio eller släppas via TVOD.

SVOD – Subscription Video On Demand

SVOD innebär att du har en tjänst genom en prenumeration. Vanligtvis är det en månadsbaserad avgift som konsumenten betalar för att få tillgång till ett stort bibliotek av filmer och serier. I Sverige kan också SVT Play räknas in som en SVOD-tjänst då vi betalar för SVT via skatten. Här hittar du också en mer djupgående artikel om SVOD.

Exempel på andra populära SVOD-tjänster är:

TVOD – Transactional Video On Demand

För TVOD betalar du som konsument en transaktionsavgift per film, evenemang eller avsnitt. Detta betalsätt kallas också ibland pay-per-view (PPV) även om man med PPV vanligen syftar på access till exklusiva sportevenemang.

Inom TVOD delas vanligtvis transaktionen upp transaktionen på två olika betalsätt. Antingen köper man innehållet genom EST (electronic sell-through) och då köper du rättigheten för dig att titta på innehållet om och om igen – kan liknas vi det traditionella sättet att köpa en DVD eller en VHS fast du bara har rättigheten digitalt med EST. Den andra varianten kallas för DTR (download to rent) och då hyr du innehåller under en tidsperiod – lite som en gammal hyrfilm från videobutiken. I inget av dessa fall innehar du dock en fysisk kopia. Här hittar du också en mer djupgående artikel om TVOD.

Kända TVOD-tjänster är exempelvis Blockbuster och Apple iTunes. Det kan också förekomma att man inom SVOD-tjänster erbjuder speciella event eller titlar som TVOD.

AVOD – Advertisning based Video On Demand

AVOD innebär en annonsbaserad modell där tittaren, för att kunna se programmen denna vill se på, också behöver stå ut med lite annonser emellanåt. Fördelen för konsumenten med AVOD-modell är att det inte krävs någon betalning alls för att kunna se innehållet. Här hittar du också en mer djupgående artikel om AVOD.

Populära AVOD-tjänster är: