Hur fungerar byte av fiberleverantör?

Uppdaterad 19 oktober 2021

Många konsumenter som är anslutna till öppna nät får påhälsning från andra operatörer som vill ansluta dem till sina egna nät och då erbjuder bra kampanjer på vanligtvis 24 månader. I detta blogginlägg går vi igenom hur det fungerar tittar på fördelar och nackdelar med att lämna ett öppet nät.

Ansluten till ett öppet nät?

När du ansluter din bostad till ett öppet nät så installeras en hårdvara som kallas mediaomvandlare. (Kan också kallas fiberkonverter). Denna hårdvara förvandlar ljussignalerna i fibern till digitala signaler som dina apparater kan förstå, och gör också att olika leverantörer i det öppna nätet kan förse dig med bredbandstjänster och IPTV-tjänster.

Tips! Sök på din adress för att se om du är ansluten till ett öppet nät och se vilka bredband du kan välja på.


Jämför och beställ bredband på din adress!


Hur fungerar ett byte av fiberleverantör?

Ett fiberoperatörsbyte är när fiberleverantören byter hårdvaran i huset för att kunna leverera sina egna tjänster. Man byter ut själva mediaomvandlaren men behöver inte byta ut den indragna fibern i bostaden.

Vad kostar ett byta av fiberleverantör?

När en ny operatör vill byta ut din hårdvara så erbjuder de ofta dig ett bredband inklusive ett IPTV-paket med en bindningstid på 24 månader. På detta sätt kan de räkna in bytet av mediaomvandlaren i totalsumman och behöver inte fakturera dig för den separat. De räknar också med att många stannar kvar även efter bindningstiden och då får operatören en ännu bättre kalkyl.

Om du efter att ha bytt från ett öppet nät till en specifik operatör och sedan vill byta tillbaka så behöver du då återansluta dig till det öppna nätet. Då behöver du byta mediaomvandlare igen och bekosta bytet själv. Kostnaden är vanligtvis ett par tusenlappar för mediaomvandlaren inklusive att en tekniker ska komma hem till dig och byta hårdvaran.

För de fall du ansluter från ett öppet nät till ett annat öppet nät så kan du givetvis välja mellan flera olika operatörer i de olika näten.

Fördelar med att byta fiberleverantör

  • Det är ofta attraktiva kampanjer erbjuds (måste ju finnas en morot!)
  • Du kan få tillgång till andra operatörer som du inte haft möjlighet att få tidigare. Kan vara IPTV-paket som du är ute efter eller operatörer som rankas högt inom exempelvis kundtjänst.

Nackdelar med att byta fiberleverantör

  • Kostar ofta en slant att återansluta till ett öppet nät om du lämnat ett öppet nät.
  • Ett mindre avbrott i bredbandstjänsten blir det också när mediaomvandlaren ska bytas.

Så går bytet av fiberleverantör till - steg för steg

1. Du beställer ny fiberleverantör

Du beställer en ny fiberleverantör via Bredbandsval.se

2. Du får ett samtal från din fiberleverantör

Efter ett några dagar får du ett samtal från operatörens entreprenör där ni bestämmer datum för byte av mediaomvandlaren. Bytet genomförs vanligast tidigast 35-40 dagar efter samtalet.

3. Utrustningen (Mediaomvandlare) skickas

Någon vecka innan bytet sker, skickas utrustningen (trådlös router för bredband och digitalbox för tv) som behövs för tjänsten eller tjänsterna du beställt.

4. Bytet genomförs

Bytet av mediaomvandlare sker och en fysisk omkoppling görs i fiberstationen samma dag.

5. Bredbandstjänsterna och IPTV-tjänsterna startar

Samma dag som bytet sker kan du börja använda dina nya tjänster. Samtidigt kommer eventuella tidigare tjänster via fiber att slut

Frågor och svar

Kommer mina befintliga fibertjänster att fungera fram till bytet?

Dina nuvaranade fibertjänster kommer att fungera minst fram till ditt uppsägningsdatum. Det kommer avbrott när den nya mediaomvandlaren installeras, men sedan aktiveras det nya bredbandet vanligtvis inom någon timme.

När säger jag upp tjänsterna hos min nuvarande leverantör?

Vår rekommendation att du väntar med att säga upp dina befintliga bredbandstjänster tills att du har kommit överens om slutgiltigt datum för bytet av fiberanslutning med din nya fiberoperatör.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"