Hur fungerar byte av fiberleverantör?

Uppdaterad

fiberkablar

Att byta bredband och bredbandsleverantör är oftast inte några problem. De flesta svenskar har idag flera alternativ på sin adress. Men hur fungerar det om man vill byta leverantör av själva fibern?

Här går vi igenom hur det fungerar att byta fiberleverantör och tittar på för- och nackdelar med att lämna ett öppet nät och gå över till en specifik leverantörs nät.

Många konsumenter som är anslutna till öppna nät kan få påhälsning från andra bredbandsleverantörer som erbjuder anslutning till sina fibernät. Ofta kan leverantören erbjuda bra kampanjer och låga abonnemangskostnader om man binder upp sig över 24 månader.

Att byta fiberleverantör

När du ansluter din bostad till ett öppet nät så installeras en mediaomvandlare. Ett fiberoperatörsbyte innebär att fiberleverantören byter hårdvaran i huset för att kunna leverera sina egna tjänster. Man byter ut själva mediaomvandlaren men behöver inte byta ut den indragna fibern i bostaden.

Vad kostar det att byta fiberleverantör?

När en ny operatör vill byta ut din hårdvara så erbjuder de ofta dig ett bredband inklusive ett IPTV-paket med en bindningstid på 24 månader. På detta sätt kan de räkna in bytet av mediaomvandlaren i totalsumman och behöver inte fakturera dig för den separat. De räknar också med att många stannar kvar även efter bindningstiden och då får operatören en ännu bättre kalkyl.

Om du efter att ha bytt från ett öppet nät till en specifik operatör och sedan vill byta tillbaka så behöver du då återansluta dig till det öppna nätet. Då behöver du byta mediaomvandlare igen och bekosta bytet själv. Kostnaden är vanligtvis ett par tusenlappar för mediaomvandlaren inklusive att en tekniker ska komma hem till dig och byta hårdvaran.

För de fall du ansluter från ett öppet nät till ett annat öppet nät så kan du givetvis välja mellan flera olika operatörer i de olika näten.

Fördelar med att byta fiberleverantör

  • Det är ofta attraktiva kampanjer erbjuds (måste ju finnas en morot!)
  • Du kan få tillgång till andra operatörer som du inte haft möjlighet att få tidigare. Kan vara IPTV-paket som du är ute efter eller operatörer som rankas högt inom exempelvis kundtjänst.

Nackdelar med att byta fiberleverantör

  • Kostar ofta en slant att återansluta till ett öppet nät om du lämnat ett öppet nät.
  • Ett mindre avbrott i bredbandstjänsten blir det också när mediaomvandlaren ska bytas.

Byte av fiberleverantör - steg för steg

1. Beställ fiber från en ny leverantör

Du väljer ett abonnemang från en ny fiberleverantör via Bredbandsval.se

2. Den nya fiberleverantören ringer upp

Ionom ett par dagar ringer operatörens entreprenör upp. Där bestämmer ni datum för bytet av mediaomvandlaren. Bytet genomförs vanligast tidigast 35-40 dagar efter samtalet.

3. Utrustningen (mediaomvandlare) skickas

Någon vecka innan bytet sker, skickas utrustningen (router för bredband TV-box och eventuell telefonibox) som behövs för tjänsterna du beställt.

4. Bytet genomförs

Bytet av mediaomvandlare sker och en fysisk omkoppling görs i fiberstationen samma dag.

5. Bredbandstjänsterna och IPTV-tjänsterna startar

Samma dag som bytet sker kan du börja använda dina nya tjänster. Samtidigt kommer eventuella tidigare tjänster via fiber att slut

Din nuvaranade fibertjänst kommer att fungera minst fram till ditt uppsägningsdatum. Det kommer avbrott när den nya mediaomvandlaren installeras, men sedan aktiveras det nya bredbandet vanligtvis inom någon timme.

Vår rekommendation att du väntar med att säga upp dina befintliga bredbandstjänster tills att du har kommit överens om slutgiltigt datum för bytet av fiberanslutning med din nya fiberoperatör.