Bredband via stadsnät

Uppdaterad 27 oktober 2021

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via stadsnät. Vad är ett stadsnät? Vilket stadsnät tillhör jag? Hur får jag bredband via stadsnät? Hur snabbt är bredband via stadsnät? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet?


Jämför och beställ bredband oavsett stadsnät!


Vad är bredband via stadsnät?

Stadsnät är bredbandsnät som är geografiskt begränsade, ofta till en stad eller en kommun. Stadsnäten kan vara öppna eller stängda nät. Läs mer om det i vårt inlägg om öppna nät. Näten byggs vanligtvis på fiberteknik, det vill säga robust infrastruktur för bredband med mycket hög kapacitet och lång livslängd.

Många stadsnät är öppna nät och erbjuder då bredband, TV och telefoni från flertalet operatörer som fritt konkurrerar med sina tjänster. Beroende på stadsnät finns olika internetleverantörer, hastigheter och priser att välja mellan. För det är faktiskt så att alla internetleverantörer finns inte i alla stadsnät.

För att se de stadsnät som vi katalogiserat kan du besöka vår stadsnätssida. Du kan även läsa mer om vårt arbete med att lansera en sida för stadsnät.

Eftersom det finns 290 kommuner samt en rad aktörer som bygger nät utan koppling till exakta kommungränser och orter kan det vara svårt att veta vilket stadsnät ens adress tillhör.

Vilket stadsnät tillhör jag?

Vilket stadsnät du tillhör är kopplat till bostadens (fastighetens) adress. Varken ortsnamn, postnummer eller gatunamn ger någon tillförlitlig information om stadsnätstillhörighet, utan den fullständiga adressen är det som behövs.

När du använder Bredbandsval.se behöver du inte veta vilket stadsnät du tillhör, utan det räcker med att söka på sin adress för att få se vilka internetleverantörer som levererar på din adress. Du får även information om infrastruktur, hastigheter och priser.

Det är det inte ovanligt att stadsnät byter ägare och namn, vilket gör det ännu krångligare att hitta rätt. Detta är dock inget du behöver oroa dig för när du jämför bredband på Bredabandsval.se!

Hur får jag bredband via stadsnät?

Enklast sätt för att se vilka erbjudanden du kan få på din adress är att söka på din fullständiga adress direkt i vår söktjänst för bredband via stadsnät.


Jämför och beställ bredband via stadsnät!


Hur snabbt är bredband via stadsnät?

De nedströmshastigheter (nedladdningshastigheter) som erbjuds via stadsnät är vanligtvis upp till 1000 Mbit/s. För vissa stadsnät är dock nedströmshastigheten maximalt 100 Mbit/s.

Uppströmshastigheten (uppladdningshastigheten) är också upp till 1000 Mbit/s, alternativt max 100 Mbit/s i vissa nät.

När du söker på din adress i vår tjänst visar vi vilken hastighet du kan få på din adress. Om du är osäker på vilken hastighet du behöver kan du läsa mer om internethastighet, och vilken hastighat du behöver.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via stadsnät. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via stadsnät

Stadsnäten bygger ju ofta på fibernät och fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

 • Obegränsad datamängd (som alla fasta bredbandsalternativ)
 • Går via fibernätet (stabilt)
 • Fungerar bra för streaming och gaming
 • Finns väldigt utbrett i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

 • Kostar minst 15-20.000 kr att dra in stadsnät/fibernät till en villa
 • Du kan ej plocka bredbandet med dig som du kan göra med ett mobilt bredband

Internetleverantörer i stadsnät

Det finns både operatörer med nationell täckning och de med en mer lokal anknytning i stadsnäten.

Exempel på internetleverantörer som levererar bredbandstjänster i stadsnät:

Alternativ till bredband via stadsnät

Om din adress inte är ansluten till ett stadsnät så kan det ändå finnas alternativ som kan ge dig en snabb internetuppkoppling och obegränsad surf.

Här är några alternativ för dig som inte har bredband via stadsnät:

 • Bredband via kabel-tv (vanligt förekommande i flerfamiljshus och byggs nuförtiden ihop med fiber, till s.k. FiberKoax, för att ge ännu snabbare hastigheter).
 • Bredband via ADSL (finns fortfarande på många ställen i Sverige, framförallt på landsbygden, men fasas successivt ut).
 • Obegränsat mobilt bredband (bredbandet du alltid kan ta med dig).
 • FWA (Fixed Wireless Access) (ny hybridteknik som kombinerar fiber med det mobila bredbandsnätet – även kallat "fast bredband via mobilnätet").
 • Bredband via satellit (stabilt alternativ för hushåll som inte kan beställa andra alternativ).

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"