Fiberkabel - allt du behöver veta

Uppdaterad

fiberkabel

I denna artikel kommer vi på Bredbandsval.se att titta närmare på hur fiberkablar fungerar, de olika typerna av fiberkablar som finns tillgängliga och hur de används.

Fiberkablar möjliggör en väldigt snabb och pålitlig dataöverföring över långa avstånd. Denna avancerade teknologi har blivit en grundläggande del av Sveriges moderna infrastruktur och möjliggör exempelvis snabbt bredband samt telefoni och TV.

Hur fungerar en fiberkabel?

Fiberkablar är tunna och flexibla kablar som är tillverkade av glas eller plast och kan överföra data i form av ljusimpulser. Denna teknik kallas för optisk fiberkommunikation. Även svartfiber är en fiberkabel.

Dataöverföringen sker så här:

  • Sändning: I ena änden av fiberkabeln skickas ljuspulser. Detta kan ske via laser eller en lysdiod.

  • Reflektion och spridning: Ljuset reflekteras och sprids inuti kärnan av fiberkabeln, som är gjord av glas eller plast.

  • Mottagning: I den andra änden av kabeln finns en detektor som omvandlar ljuset till elektriska signaler.

  • Dataöverföring: De elektriska signalerna som genererats tolkas som data som sedan kan användas för att skicka ljud, video och andra digitala signaler.

Tips! Behöver du hjälp med att koppla din router till fiber? Läs då detta inlägg som guidar dig i inkopplingen av router till fiber.

Olika sorter av fiberkabel

Det finns huvudsakligen två typer av fiberkablar:

Single Mode Fiber (SMF): Denna typ av fiberkabel har en smalare kärna, vilket gör att ljuset följer en enda bana genom kabeln. SMF är bra på att överföra signaler över mycket långa avstånd utan att tappa mycket av ljusstyrkan. Det är den föredragna typen för långa distanser och hög dataöverföringshastighet.

Multimode Fiber (MMF): I en multimode fiberkabel är kärnan något bredare, vilket möjliggör flera ljusstrålar att följa olika banor genom kabeln. MMF har en mindre räckvidd än SMF. MMF är mer lämplig för kortare avstånd och används ofta i lokala nätverk (LAN).

Tips! Vi på Bredbandsval.se har även skrivit om nätverkskablar, där du kan lära dig mer om dem och vad du ska välja för nätverkskabel.

Hur används en fiberkabel?

Fiberkablar har en mängd olika användningsområden. Några av de vanligaste användningsområdena är:

  • Brebdband och internet: Fiberkablar används i bredbandsnät för att leverera snabbt och stabilt bredband till hushåll och företag.
  • Telefoni: Telefoni via fiberkablar ger högkvalitativa samtal utan störningar.
  • TV och streaming: Fiberkablar används för att leverera IPTV och streaming.
  • Datacenter: Fiberkablar används för datacenter och serverkommunikation då de har en hög kapacitet.