D-Link router

d-link logo

D-Link är en tillverkare av nätverksprodukter, övervakningskameror och WiFi-routers. Här går vi igenom D-Links routrar och WiFi Range Extenders och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in, byter administrationslösenord och WiFi-lösenord på en D-Link router.

D-Link är ett taiwanesiskt företag som har varit verksamma inom nätverksteknik sedan 1986. D-Link erbjuder allt från routrar och mesh-system till switchar till övervakningskameror och lösningar för smarta hem.

Idag är många svenska hem utrustade med D-Links produkter – inte minst deras olika WiFi extenders som förbättrar räckvidden på WiFi.

D-Link erbjuder idag ett flertal olika routermodeller, modem, mesh-system och accesspunkter för olika behov och budgetar. Här är exempel på några av de mest populära produkterna från D-Link:

D-Link R15 Eagle Pro AI är en smart trådlös router med stöd för WiFi 6. Routern ger höga ned- och uppladdningshastigheter både trådlöst och via ethernetkabel. Inbyggda AI-funktioner gör det enkelt att få ett stabilt och säkert nätverk för hemmet. Routern är utrustad med Mu-Mimo och OFDMA, beamforming och TWT, som sparar energi i batteridrivna IoT-enheter.

En WiFi 6-router som erbjuder högpresterande trådlös anslutning med förbättrad täckning och effektivitet, idealisk för det moderna smarta hemmet.

D-Link tillverkar även mesh-system för det större hemmet. Ett av de mest populära är M15 Eagle Eye Pro AI AX1500. Enkelt att installera och sköter sig självt med hjälp av AI-assisterade funktioner. Kan byggas ut ytterligare vid behov. Koppla till internet, placera ut noderna i hemmet och skapa en stark trådlös WiFi-signal.

Olåst USB-modem för det mobila 4G- och 3G-nätet. Stöd för nedladdningshastigheter på upp till 150 Mbit/s (uppladdningshastighet 50 Mbit/s). Stöd för Mini-SIM och kompatibelt med Windows 7, 8 och 10, Mac OS 10.13 och tidigare (10.14 kräver firmware 2.1.0, se nedan).

En router för mobilt bredband med D-link DWR-978 är en snabb 5G-router som passar perfekt till stora som små hem. Stöd för AC-WiFi med hastigheter upp till 1732 Mbit/s på 5 GHz-bandet (800 Mbit/s på 2,4 GHz-bandet). Stöd för mesh med D-Link EasyMesh och enkel installation via mobilapp (iOS och Android).

DAP-1325 N300 Wi-Fi Range Extender är en portabel plug-in-adapter som gör det möjligt att utöka ett befintligt trådlöst nätverk och förstärka WiFi-signalen. Med stöd för 802.11g/b och bakåtkompatibilitet och WPA2/WPA-trådlös kryptering håller den trådlösa anslutningen säker passar den de flesta hushåll.

Att logga in på en D-Link-router är en enkelt, och ger tillgång till alla inställningar. Följ stegen för att logga in:

  1. Anslut enheten till D-Link-routern antingen via WiFi eller med en Ethernet-kabel.
  2. Öppna en webbläsare och skriv in routerns standard-IP-adress i adressfältet. Standard-IP-adressen för de flesta D-Link-routrar är ofta "192.168.0.1" eller "192.168.1.1".
  3. Ange användarnamn och lösenord när du uppmanas att logga in (användarnamn är oftast "admin" och standardlösenordet är antingen tomt eller "admin". Om du har ändrat lösenordet tidigare, använd det istället.)

Att ändra lösenordet på routern är en viktig säkerhetsåtgärd som skyddar nätverket från obehörig åtkomst. Följ stegen nedan för att ändra lösenordet:

  1. Logga in på din D-Link-router enligt instruktionerna ovan.
  2. Välj “inställningar” eller “lösenordsinställningar” i routerns administrationsgränssnitt. Namnet kan variera beroende på modell och firmwareversion.
  3. Ange det nuvarande lösenordet och det nya lösenordet du vill använda. Se till att välja ett säkert lösenord
  4. Spara ändringarna och logga ut från routerns administrationsgränssnitt.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken och logotyper tillhör D-Link.