Så väljer du ett säkert lösenord

Uppdaterad

säkert lösenord

I takt med den ökade digitaliseringen blir lösenord och autentisering en naturlig del av vår vardag. Allt från känsliga personuppgifter till kontaktinformation och bilder ligger förhoppningsvis väl skyddade i olika konton. Att se till att man har säkra lösenord blir därför allt viktigare. Här ger vi tips på hur du väljer ett säkert lösenord.

Siffrorna ljuger inte brukar det heta. Vi inspirerades av Hive systems och tog fram en tabell baserad på data från sajten howsecureismypassword.net.

Tabellen nedan tydliggör på ett skrämmande sätt hur viktigt det är att löpande se över sina lösenord och inte nöja sig med några få tecken. Med ett säkert lösenord kan du skydda dig mot t.ex. ID-kapning, phishing, kortbedrägeri, falska sms och bluffmail.

Tiden det tar för en hacker att knäcka ditt lösenord

säkert lösenord

Andra som uppmärksammat fenomenet med svaga lösenord

I våras lanserade Stöldskyddsföreningen kampanjen ”Är du säker?”. Kommunikationen bygger på den välkända insikten att de flesta svenskar har på tok för svaga och osäkra lösenord.

Kampanjen, som vid en första anblick ser ut som ett provocerande budskap, har synts på stortavlor, i tunnelbanan, i print och online runt om i landet.

Könsord och namn vanliga lösenord

Flera av stortavlorna innehåller könsord som syftar till att väcka intresse för frågan. Kampanjen tog inspiration av svenskarnas svaga lösenord. ”Skyddar du dig med kuken?” och ”Knulla inte upp ditt liv” är två exempel. ”Många svenskar låter mamma sköta it-säkerheten på jobbet” och ”Många tycker att bajskorv är gott nog” är två andra.

3 tips för säkra lösenord

Slumpa ditt lösenord

Baserat på grafiken ovan bör ett säkert lösenord innehålla minst elva tecken bestående av såväl versaler som gemener och siffror. Om du hellre föredrar fraser kan du använda dig av en längre lösenordsfras med minst arton tecken och olika ord. Den långa meningen stärker nämligen lösenordet. Tänk på att lösenordsfrasen dock bör innehålla minst ett ord som inte finns i vanliga ordböcker.

Aktivera tvåfaktorsautentisering

Om det finns tvåfaktorsautentisering vid inloggning bör du använda det. Det kan exempelvis vara i form av att först ange användarnamn och lösenord, sedan skickas ett SMS till din telefon med en extra kod.

Logga in och byt lösenord – innan någon annan gör det åt dig

Om du vet att någon känner till ditt lösenord eller vid minsta tveksamhet om att det kan ha hamnat på avvägar. Byt då lösenord – men gör det inte till en vana att byta för ofta. Då ökar nämligen risken att du väljer enkla och korta lösenord för att kunna komma ihåg det. Vilket i sig ger ett sämre skydd.