NETGEAR router

Uppdaterad

NETGEAR logotype

NETGEAR är ett globalt nätverksföretag som tillverkar nätverksutrustning, såsom routrar, switchar och säkerhets- och nätverkslagringssystem. Här går vi igenom NETGEAR routrar och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in på en NETGEAR router.

NETGEAR grundades 1996 av Patrick Lo och Mark Merkow i San Jose, Kalifornien och fokuserade initialt på att producera nätverksutrustning för små och medelstora företag.

Sedan starten har NETGEAR vuxit till att bli en ledande global leverantör av nätverksprodukter, med en stark närvaro på såväl konsument- som företagsmarknaden. Idag har företaget ett brett utbud av nätverksprodukter och routrar som används av kunder över hela världen.

NETGEAR har en rad olika serier av routrar för att möta olika typer av behov och användningsområden. Några av de mest kända serierna är:

  • NETGEAR Nighthawk®: En serie av WiFi routrar som är utvecklade för att erbjuda hög prestanda och riktigt snabba anslutningar. Nighthawk-routerns har oftast stöd för höga hastigheter, såsom WiFi 6 och 5G, och kan användas för att skapa ett starkt och stabilt trådlöst nätverk hemma eller på kontoret.
  • NETGEAR Orbi: En serie av trådlösa mesh-system som är utvecklade för att erbjuda bra täckning och hög prestanda i stora och svåråtkomliga miljöer. Orbi-systemet använder sig av flera enheter som placeras strategiskt i hemmet eller på kontoret för att skapa ett stort och jämnt trådlöst nätverk som täcker hela området.
  • NETGEAR Insight: En serie av smarta routrar som är utvecklade för att erbjuda enkel installation och konfiguration, samt möjlighet att övervaka och styra ditt nätverk från en mobilapp. Insight-routern har också avancerade funktioner för att hantera prestanda och säkerhet, så att du kan få ut det mesta av ditt nätverk.
  • NETGEAR DGN: En serie av bredbandsrouter med integrerade ADSL-modem för anslutning till fast bredband via telefonjacket. DGN-routern är lämplig för företag och hushåll som behöver en enkel och pålitlig lösning för att koppla upp sig mot internet.

NETGEAR Nighthawk RAX200

NETGEAR Nighthawk RAX200 är en trådlös WiFi router som är designad för hem- och kontorsbruk. Den kan leverera snabb, pålitlig WiFi-anslutning till alla dina enheter, och den har ett antal avancerade funktioner som gör det enkelt att anpassa och optimera ditt nätverk.

netgear-nighthawk-rax200

Några nyckelfunktioner hos Netgear Nighthawk RAX200 inkluderar:

WiFi 6-teknik: RAX200 är designad för att dra fördel av den senaste trådlösa nätverksstandarden WiFi 6, som ger högre hastigheter, större kapacitet och förbättrad säkerhet jämfört med tidigare generationer. Gigabithastigheter: Routern kan leverera hastigheter på upp till 6 Gbit/s, vilket gör den idealisk för aktiviteter som streaming av 4K-videos och onlinespel som kräver hög bandbredd. Multi-gig Ethernet-port: RAX200 är utrustad med fem Ethernetportar som gör det möjligt att ansluta flera enheter som kräver höga hastigheter, såsom spelkonsoler eller smarta TV-apparater. Säkerhet: Routern har ett flertal avancerade säkerhetsfunktioner som VPN-stöd, brandvägg och WPA3-kryptering för att skydda ditt nätverk. Användarvänlig: RAX200 har ett användarvänligt gränssnitt som gör det lätt att anpassa och hantera routerns nätverk, inklusive konfiguration av gästnätverk, föräldrakontroll mm.

Sammantaget är NETGEAR Nighthawk RAX200 en kraftfull router som är väl lämpad för både hem- och kontorsbruk. Den kan ge snabb, pålitlig WiFi-anslutning till flera enheter och har ett antal avancerade funktioner som gör det enkelt att anpassa och optimera ditt nätverk.

NETGEAR tillverkar även en rad andra routers inom Nighthawk-serien. Nedan följer exempel på några andra modeller.

Netgear Nighthawk AX12

Netgear Nighthawk AX12, även kallad AX6000 WiFi Router RAX120, är en trådlös router för bredband via fiber som stödjer den senaste trådlösa nätverksstandarden 802.11ax, även känd som WiFi 6.

netgear-nighthawk-rax120-ax6000-80211ax

Den är designad för att ge snabb och pålitlig trådlös anslutning för både hem och småföretag.

Netgear Nighthawk X4S AC2600 Smart WiFi Router (R7800)

Nighthawk X4S är en annan premiumrouter som är utmärkt för hushåll som spelar spel online och streamar. Den har en topphastighet på 26000 Mbit/s och är utrustad med avancerade funktioner som Quad-Stream-teknik, vilket möjliggör snabbare dataöverföringshastigheter.

netgear-nighthawk-X4S-AC2600

Routern kommer också med avancerade säkerhetsfunktioner som håller nätverket säkert, såsom en inbyggd brandvägg och stöd för WPA2-protokollet.

Netgear Orbi RBK23

netgear-orbi-rbk23-micro-router-2-sattelit

Orbi RBK23 är en mesh-router som är utvecklad för att ge snabb, pålitlig WiFi-täckning i hela hemmet, eller på kontoret. Den består av en huvudrouter och två satellitenheter, som samverkar för att skapa ett sömlöst WiFi-nätverk över stora ytor.

Logga in på NETGEAR router

För att logga in på en NETGEAR router behöver du först ansluta din enhet till routern med en nätverkskabel eller trådlöst via WiFi. När du är ansluten till routern behöver du öppna en webbläsare och skriva in routerns IP-adress i adressfältet.

Vanligtvis är routerns IP-adress något av följande:

  • 192.168.1.1
  • 192.168.0.1

Om du inte vet routerns IP-adress kan du oftast hitta den på routerns undersida eller i dokumentationen som följde med routern.

När du har skrivit in routerns IP-adress i adressfältet kommer du till routerns inloggningssida. Här behöver du ange användarnamn och lösenord för att logga in.

Vanligtvis är användarnamnet "admin" och lösenordet "password" eller "1234" som standard. Om du har ändrat dessa uppgifter tidigare kan du behöva ange dina egna användarnamn och lösenord.

Om du har glömt ditt lösenord kan du oftast återställa routern till fabriksinställningarna genom att trycka på routerns återställningsknapp. Detta kan vara en knapp på routerns undersida alternativt tar man en liten nål och sticker in i routerns resetthål. Tänk på att en återställning till fabriksinställningarna leder till att inställningar försvinner och att anslutningar som du har gjort tidigare glöms bort.

Efter att du har loggat in på routern kan du använda routerns webbgränssnitt för att ställa in inställningar och konfigurera routern. Du kan också använda routerns webbgränssnitt för att övervaka routerns prestanda och hålla koll på dina anslutningar och nätverksaktiviteter.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken och logotyper tillhör NETGEAR.