Vad är Google Home och Google Nest, och hur funkar det?

Uppdaterad

Google Nest Mini smart speaker

Google Nest är samlingsnamnet på Googles produkter inom uppkopplade och smarta hem. Med appen Google Home kan du styra de flesta Google-kompatibla enheter med Google Assistant röststyrning. Här går vi igenom allt om hur Nest Labs och Google bildade Google Nest och förklarar vilka produkter som finns och hur de funkar.

Vad är Google Nest?

Google Nest är samlingsnamnet på Googles produkter inom uppkopplade och smarta hem. Förutom Goolge Nest Hub innehåller serien en rad smarta och uppkopplade produkter för hemmet såsom Google Nest Cam, Nest Hello och Google Nest WiFi.

Nest labs

Nest Labs var ett företag som grundades 2010 av de tidigare Apple-ingenjörerna Tony Fadell och Matt Rogers. Nest Labs var specialiserat inom hemautomation och var ett av de första stora företagen inom smarta hem som kombinerade funktion och minimalistisk design.

Nest Labs utvecklade och sålde uppkopplade och smarta produkter som kunde fjärrstyras via WiFi med bland annat Nest app och det konto som kallades “Works with Nest”.

Nest Labs första produkt var den smarta termostaten Nest Learning Thermostat. Termostaten gjorde det möjligt att styra värme, och därmed energiförbrukningen, i hemmet baserat på användande. I januari 2014, i samband med att Googles satsning på smarta hem tog fart på allvat, förvärvade Google Nest Labs. Detta blev startskottet på Googles satsning inom Internet of Things.

Googles förvärv av Nest Labs slutfördes under 2015 och sedan mitten av 2019 marknadsförs alla Googles hemelektronikprodukter under varumärket Google Nest. Nest Labs kunder som tidigare använt Nests app och haft konto på “Works with Nest” blev då tvungna att migrera sitt konto till Google Home.

Nest Thermostat

Nest Learning Thermostat introducerades på den amerikanska marknaden redan 2011 och blev snabbt en succé. Termostaten, som dock aldrig lanserats officiellt på den svenska marknaden, var unik då den var kopplad till WiFi och gjorde det möjligt att styra värme och vattentemperatur även när man inte befann sig i hemmet.

nest-thermostat

Nest Thermostat

Sedan Google tog över Nest Labs har man uppdaterat termostaten med nya generationer och modeller. Nest Learning Thermostat, som kommer i flera olika färger för att passa in i olika hem, fästs på väggen och ansluts till värmesystemet. En digital skärm visar temperaturinställningar i olika rum och gör det möjligt att reglera värmen och sätta på energisparläge. Precis som namnet antyder lär sig termostaten hur värmen ska regleras med hjälp av sensorer som känner av var i hemmet man befinner sig när, dagsrytm och tidigare användarbeteende.

Senaste lanseringen på marknaden kallas Nest Thermostat E och kan ställas på ett bord istället för att fästas på väggen. Temperaturen kan ändras med Nest appen på telefonen, surfplattan eller datorn, eller med röststyrning via home assistant.

Google Nest har även lanserat en produkt som kallas för Heat Link E, som är tänkt att kopplas samman med Nest Thermostat E. Heat Link E är kopplat till både värmesystemet och Nest Thermostat E och justerar värmen genom att känna av temperaturen i olika rum.

Nest Protect

I oktober 2013 lanserade Nest Labs sin andra produkt – Nest Protect smoke and carbon monoxide detectors (även Nest Protect smoke and CO alarm). Nest Protect är ett smart röklarm med lång batteritid, som hela tiden testar sina egna batterier och indikerar med ljus att allt fungerar när belysningen släcks. Livslängden sägs vara upp till 10 år(!).

nest-protect-smoke-alarm

Nest Protect (källa: Google.com)

Eftersom Nest Protect har en rökdetektor som mäter halten kolmonoxid kan branden upptäckas tidigare och varna alla i hemmet om var det brinner. Förutom att det inbyggda larmet ger ifrån sig en varningssignal skickas även meddelanden i realtid till anslutna smartphones som informerar att röklarmet aktiverats.

Nest Protect har även en rad andra smarta funktioner som skiljer sig från en traditionell brandvarnare. Exempelvis finns funktionen Pathlight som kan ställas in så att den fungerar som en nattlampa som aktiveras om man går under den i mörker. En annan smart funktion är Safety Check kan du testa alla dina rök- och CO-larm med bara ett tryck och få en fullständig rapport när testet är klart.

Nest Cam

Innan Nest Labs blev en del av Google och bytte namn till Google Nest hann man med att förvärva företaget Dropcam. Dropcam tillverkade WiFi-anslutna övervakningskameror med möjlighet att spela in och lagra video i molnet. Med tekniken från Dropcam lanserade Nest Labs övervakningskameran Nest Cam.

Sedan Google förvärvade Nest har Nest Cam vidareutvecklats och finns inbyggd i alla Googles produkter med inbyggd kamera, exempelvis Nest Cam Indoor, Nest Cam Outdoor, Nest Cam IQ etc.

Exempel på andra populära produkter med inbyggd Google Nest Cam:

  • Nest Doorbell: Nest Doorbell är en batteridriven dörrklocka med inbyggd kamera och en rad smarta funktioner.
  • Nest Hallo: Nest Hallo är en vidareutveckling av Nest Doorbell. Förutom att den kommer i två olika utföranden och färger (svart och vit) kan man välja om man vill att den ska vara batteridriven eller kopplad till hushållselen.

nest-doorbell

Nest Doorbell

Oavsett vilken produkt man väljer där kameran finns inbyggd har alla enheter med en rad smarta funktioner såsom;

  • Ansiktsigenkänning och förmåga att skilja människor från objekt.
  • Möjlighet att skicka varningar om kameran aktiveras.
  • Funktion för att skrämma bort inkräktare.
  • Funktion att för att ha ett videosamtal.
  • Lagring av inspelad video i molnet i upp till 30 dagar samt möjligheten att skapa och dela klipp.

Nest Aware

För att få ut det mesta av sina Nest-produkter med inbyggd kamera erbjuder Google något man kallar för Nest Aware. Nest Aware är Googles abonnemang som sparar videoinspelningar från dina Nest-enheter i molnet.

Med ett abonnemang säkerställer man också automatiska uppgraderingar av mjukvaran som förbättrar produkten. Den som vill ha tillgång till videohistorik och inspelning dygnet runt behöver teckna premiumversionen Nest Aware Plus.

Även utan Nest Aware kan man se livesändningar från kameror och och få aviseringar och stillbilder när någon Nest-enhet upptäcker rörelse eller ljud. Dock kan man bara se klipp av händelser som hänt under de senaste tre timmarna.

Vad är Google Home?

Google Home är namnet på Googles app (för iOS och Android) som fungerar som ett kontrollcenter och en hub för tusentals kompatibla lampor, kameror, högtalare och andra smarta prylar i hemmet.

Namnet "Google Home" kan vara lite förvirrande eftersom det en gång var namnet på Googles smarta högtalare. En Google Home-enhet gör det möjligt att ställa in larm och timer och hantera att-göra-listor och inköpslistor, men möjliggör även viss styrning av det smarta och uppkopplade hemmet.

google-home-speaker

Google Home – Googles smarta högtalare med samma namn som appen.

Google Nest Mini

Google Nest Mini är en smart WiFi-högtalare som man kan styra med rösten. Genom att säga “Hey Google” aktiveras högtalaren och man kan exempelvis be Google-assistenten om hjälp från Google. Man kan exempelvis få information om vädret, trafiken eller information om nästa möte och ställa in timers, påminnelser och alarm. Man kan även be högtalaren att spela favoritlåtar på Spotify, YouTube Music etc. Ljudet är mäktigare och fylligare med mer kraft i basen än på den första Home Mini.

Den som har andra kompatibla smarta enheter i hemmet, såsom lampor eller dylikt, kan till och med tända och släcka ljuset med ett röstkommando.

Google Nest Hub

Google Nest Hub är en enhet som gör det möjligt att styra funktioner i ditt smarta hem. Googles Nest Hub och Googles Nest Hub Max erbjuder båda samma funktioner som Google Home, Home Max, Nest Audio och Nest Mini, men har även en skärm, vilket gör dem idealiska för smart hemkontroll och videouppspelning. Den som vill kan dessutom streama film och TV och använda hubben som en surfplatta.

Nest Hub (första och andra generationen) har en 7-tumsskärm, medan Nest Hub Max har en 10-tumsskärm, samt en Nest-kamera inbyggd.

google-nest-hub

Google Nest Hub

Google WiFi

Utöver dessa smarta produkter utvecklar Goolge även egna mesh-system och har därmed tagit upp kampen med de största tillverkarna av traditionella routrar, såsom ASUS och TP-Link.

Googles första mesh-system kallas Google WiFi och erbjuder AC1200 och MU-MIMO WiFi. Förutom att Google WiFi ersätter en traditionell WiFi router ger en enhet (eller “puck” som de ibland kallas) snabb och stabil internetuppkoppling för upp till 100 uppkopplade enheter på upp till 85 m2.

google-wifi

Google WiFi

Beroende på hur stor yta man vill täcka kan man lägga till flera enheter. Ett extra plus är den minimalistiska och hållbara designen som gör att den smälter in bättre än en vanlig router med antenner. Flera av produkterna är dessutom ofta tillverkade av återvunnen plast.

Google Nest WiFi

Google Nest Wifi är en version av Googles mesh-system och kan bestå av en router och en eller flera åtkomstpunkter.

Om en traditionell router erbjuder begränsad täckning kan Nest WiFi erbjuda ett skalbart system som ger både täckning i hela hemmet och en stark WiFisignal. Varje Nest Wifi-enhet fungerar dessutom som en smart högtalare med Google Assistant.

Nest Wifi Pro är Googles senaste mesh-system och baserar sig på Wi-Fi 6E och ger täckning i upp till 120 m2.

Google Nest kompatibla enheter

Nest är också kompatibelt med en mängd andra smarta hemprodukter genom sitt Works with Google Assistant-program (tidigare Works with Nest). Med en Google Nest-kompatibel smart hub kan man även ansluta andra produkter som inte kommer från Nest.

Alternativ till Google Nest

Om man redan har smarta prylar från andra tillverkare än Google, och föredrar andra produkter och smarta system för hemmet finns även Apple Home Kit, Amazons Echo-sortiment med stöd för Alexa samt open source-systemet Home Assistant. Andra populära system som gör det möjligt att automatisera hemmet är SmartThings och IKEAs system med hubben som kallas Dirigera.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Google och Alphabet Inc.