Bredband, allt du behöver veta

Uppdaterad 22 november 2021

"Bredband", "internet" och "wifi" används ofta synonymt. I denna artikel reder vi ut begreppen och svarar vi på frågor som; vad är bredband? vilka typer av bredband finns att välja på? hur tar jag reda på vilket bredband kan jag ha, och vad kostar bredband?

För att undvika begreppsförvirring förklarar vi även WiFi och internet och ger lite mer historik kring bredband i Sverige.


Vad är bredband?

Bredband är namnet på den teknik som används för att ansluta en enhet till internet. Det kallas bredband eftersom bandbredden, som mäts i bit/s, är hög i motsats till ”smalbandig” kommunikation som traditionellt använts i telefoniväxlar. Bredband tillåter flera signaler samtidigt och möjliggör på så sätt överföring av data med högre hastighet.

Post- och telestyrelsen (PTS) definierar bredband som ”en anslutning till internet via en accessteknik, vilken levererar faktisk överföringshastighet nedströms om minst 1 Mbit/s i genomsnitt".


Jämför och beställ bredband på din adress!


Bredbandet är det som gör att du kan ansluta exempelvis telefoner, datorer, TV-apparater och surfplattor till internet och skicka och ta emot data i hög hastighet, vilket exempelvis krävs när du ska streama.

Olika typer av bredband

Bredband levereras genom flera olika tekniker (infrastrukturer) med varierande tillgänglighet baserat på plats. Man brukar skilja på fast bredband, som är kopplat till en anslutning på en adress, och mobilt bredband som går att ta med och använda så länge det finns täckning i mobilnätet. Här förklarar vi de två typerna lite mer ingående.

Fast bredband

Med fast bredband menas de bredband som är trådbruna, eller kräver en fast montering, vilket gör att anslutningen är kopplad till en fast punkt. I PTS redovisning av hushållens och företagens tillgång till bredband, kartläggs bredband från fasta punkter (så kallat fast bredband). Det är även fast bredband som avses i regeringens bredbandsstrategi och bredbandsmål.

Beroende på vad du bor i Sverige, och vilken infrastruktur som finns på din adress, så har du olika förutsättningar för bredband. Här är en lista över olika typer av bredband:

  • Bredband via fiber: Fast bredband som överför data som ljussignaler via optisk fiber. Den teknik som växt snabbast de senaste åren och som nu står får majoriteten av alla bredbandsabonnemang i Sverige, inte minst tack vare utbyggnaden av stadsnät.
  • Bredband via ADSL: Fast bredband som överför data som signaler via kopparnätet. Kallas även ibalnd även bredband via telejacket)
  • Bredband via kabel-tv:Fast bredband som överför data som signaler via koaxialkabel. Tekniken kallas även bredband via KOAX
  • Bredband via satellit: Bredband där signalerna skickas via satellit i rymden och tas emot av en parabolantenn. Kallas därför ofta bredband via parabol.
  • Bredband via radiolänk: Trådlös dataöverföringsteknik som innebär att data skickas via ett lokalt nätverk av master.
  • Bredband via FWA: Hybridlösning som kombinerar fast bredband, ofta via fiber, med mobilnätet.

Mobilt bredband

I de fall fast bredband inte finns tillgängligt finns ofta mobilt bredband som ett alternativ. Mobilt bredband använder mobilnätet (LTE, 4G eller 5G) för att skicka och ta emot datatrafik. Dock med lite varierande täckning och hastighet beroende på var du befinner dig.

Tips! Om du reser mycket och vill kunna koppla upp dig på olika platser, eller om det inte finns fasta alternativ på din adress kan du jämföra mobilt bredband och välja det som passar dig bäst.

Vilket bredband kan jag ha?

Även om bredbandsutbyggnaden har gått fort framåt så ser tillgängligheten för bredband väldigt olika ut på olika adresser. Om du bor i en stad eller i en större ort har du troligtvis flera olika bredbandsleverantörer och typer av bredband (exampelvis fiber, ADSL, bredband via kabel-tv-uttag etc.) att välja mellan.

För att kontrollera tillgängligheten på din adress och se vilket bredband du kan få kan du skriva in din adress i sökfältet nedanför. Vi söker då efter tiillgängliga bredband på adressen och presenterar en lista av leverantörer och hastigheter på den sökta adressen.


Se vilka bredband du kan ha på din adress!


Hur snabbt bredband behöver man?

När du vet vilka leverantörer och bredband du kan få på din adress är det klokt att tänka igenom vilken internethastighet du behöver. Hur snabbt bredband du behöver och vilken hastighet du ska välja på ditt bredband beror på dina behov och hur ditt internetanvändande ser ut.

OBS! Tänk på att du inte välja ett snabbare bredband än du faktiskt behöver, då högre hastigheter ofta innebär högre pris. Om du behöver snabbare bredband och vill kunna surfa trådlöst via WiFi är det även viktigt att tänka igen om val av router.

Vad kostar bredband?

Priserna på bredband kan variera en hel del och skiljer sig bland annat beroende på vilken typ av bredband du kan ha på din adress, hur många internetleverantörer som levererar (konkurrensen) och vilken hastighet du väljer.

Leverantörerna har ofta kampanjer med olika hastigheter, hårdvara (router) och bindingstider, vilket kan göra det trixigt att jämföra de olika leverantörernas erbjudanden på bredband.

Bredband utan bindningstid

Många internetleverantörer erbjuder bredband utan bindningstid. Ofta blir månadskostnaden något högre om du väljer bredband utan bindningstid. Fördelen är att du kan säga upp bredbandet när du vill och byta bredband om du inte skulle vara nöjd.

Om du kan tänka dig att binda dig med längre bindingstid för ditt bredband så kan priset sjunka ytterligare.

Hitta billigaste bredbandet

När du vet vilken hastighet du behöver kan du se vilka typer av bredband, internetleverantörer och hastigheter som finns tillgängliga på din adress genom att söka på din adress hos oss.

Vi presenterar dessutom leverantörernas bästa kampanjer så att du kan jämföra priser på bredband och se vilka bindningstider som gäller.

När du söker på din adress hos oss på Bredbandsval.se gör vi sökningar hos alla internetleverantörer samtidigt åt dig så du sparar tid


Vad är skillnaden mellan bredband och internet?

Om bredband är tekniken för att ta emot och skicka data snabbt så är Internet är det enorma nätverk av datorer, servrar och andra enheter som du får tillgång till när du har bredband. Uttrycket World Wide Web (www.) beskriver det nästan bäst – Internet är ett stort nät av uppkopplade enheter (och servrar) över hela världen som kan kommunicera med varandra.

Kanske minns du när man var tvungen att ansluta ett modem till telejacket för att komma ut på nätet? På den tiden gick det inte att använda den fasta telefonen och ringa samtidigt. Och om någon försökte ringa till din fasta telefon när du surfade tutade det bara upptaget. Det var inte bredband – men det var fortfarande internet du surfade på.

För alla nostalgiker (eller de som inte minns) kommer här ett exempel på hur det kunde låta när man anslöt till internet utan bredband. Slå på ljudet och njut.


Vad är WiFi?

För vissa har begreppet WiFi kommit att bli synonymt med bredband – detta då många av oss nästan uteslutande surfar trådlöst. WiFi är dock inte detsamma som varesig bredband eller internet, utan en trådlös nätverksstandard som gör det möjligt att ansluta till bredbandet från en enhet som stöder WiFi.

Wifi (även WiFi och WifFi) är en förkortning av engelskans "Wireless Fidelity" som är en trådlös nätverksstandard som ofta används för att surfa i exempelvis hemmet eller på arbetsplatsen.

När WiFi lanserades användes ofta begräppet "trådlöst bredband", vilket är lite förvirrande då det lätt blandas ihop med mobilt bredband. För att kunna få surfa via WiFi behövs en WiFi-router.


Bredbandets historia i Sverige

I Sverige var Ängelholms kommun bredbandspionjärer. 1996 var det kommunägda bolaget ÄKTV (Ängelholms Kabel-TV AB) nämligen först i Sverige med att ge sina cirka 7000 kunder möjlighet att koppla upp sig med bredband. Redan första året valde en handfull kunder att ansluta sig till bredband via Kabel-TV-nätet.

Två år senare, inför det svenska riksdagsvalet 1998, lyfte den dåvarande moderatledaren Carl Bildt bredbandsfrågan på riksdagsnivå när han skanderade ”bredband för alla”.

En total it-yra (och senare bubbla) uppstod och det riktiga startskottet gick på allvar 1999 när den f.d. internetleverantören Bredbandsbolaget storsatsade inom bredband och tecknade ett avtal med HSB som gav 350000 kunder tillgång till bredband. Resten är historia.

För mer internethistoria – besök Internetstiftelsens sajt Internetmuseum.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"