HUAWEI router

Uppdaterad

HUAWEI logo

Huawei är ett kinesiskt multinationellt teknikföretag som bland annat tillverkar och säljer smartphones, bärbara datorer, wearables, surfplattor och routrar. Här går vi igenom Huawei routrar och mesh-system och ger exempel på populära modeller. Vi förklarar även hur man loggar in på en Huawei router och hur man kan göra för att återställa routern till fabriksinställningarna.

Om Huawei

Huawei grundades 1987 av Ren Zhengfei och har sitt huvudkontor i Shenzhen, Kina. Det svåruttalade namnet Huawei är en sammansättning av orden “Hua”, som betyder Kina, och “youwei”, som kan översättas till “lovande eller hoppfull”.

Huawei har kommit att växa till ett av världens största telekombolag och är idag bland annat ledande inom utvecklingen av 5G och utbyggnaden av 5G-nätverk runt om i världen. När företaget ville bygga 5G-nätverk i Sverige stötte man dock på patrull. Företagets nära koppling till den kinesiska regeringen, i kombination med anklagelser om stöld av immateriell egendom, gjorde att Post- och Telestyrelsen (PTS) tog beslutet att stänga ute Huawei från 5G-utbyggnaden i Sverige.

I Sverige är Huawei kanske ändå mest kända för sina WiFi-routers samt för routers för mobilt bredband (4G router och 5G router). Inte minst eftersom man länge samarbetat med operatören Tre.

Här listar vi några av Huaweis mest populära routrar samt några av företagets nya mesh-system.

Huawei E5785

huawei-5785-4g-router

E5785 är en 4G-minirouter som ibland ingår i erbjudandet när man beställer mobilt bredband från Tre. Vid perfekta förhållanden har E5785 stöd för LTE CAT6, vilket i teorin ska kunna ge internethastigheter upp till 300/50 Mbit/s. Med sin lilla smidiga design och vikt på endast 127 gram är den lätt att ta med.

Modell Trådlösa standarder Frekvensband Färg
E5785 802.11n/802.11ac 2,4 GHz/5GHz Svart

Användarmanualer och snabbstartsguide för Huawei E5785

Huawei B535

huawei-b535

Trådlös 4G Router med fyra Ethernetportar och stöd för WiFi 5. Bra alternativ när mobilt bredband via 4G behövs som backup för fast bredband.

Modell Trådlösa standarder Frekvensband Färg
B535 802.11a/b/g/n/ac, LTE 2,4 GHz/5GHz Vit

Produktbeskrivning och manual för Huawei B535

Huawei H138-380

huawei-h138-380

Trådlös 5G Router för den som föredrar mobilt bredband men samtidigt har lite större budget. H138-380 har stöd för WiFi 6 och har en teoretisk bandbredd upp till 4.8 Gbit/s. Denna 5G-router kan användas oavsett operatör då den är olåst och operatörsoberoende.

Modell Trådlösa standarder Frekvensband Färg
H138-380 802.11ax 2,4 GHz/5GHz Vit

Produktbeskrivning och broschyr för Huawei H138-380

Huawei WiFi ax3

Huawei-ax3

Huawei WiFi ax3 är en prisvärd WiFi 6-router som ger en teoretisk bandbredd på upp till 3 Gbit/s.

Modell Trådlösa standarder Frekvensband Färg
Huawei wifi ax3 802.11ax 2,4 GHz/5GHz Vit

Huawei WiFi Mesh 7

huawei-wifi-mesh7

Huaweis senaste mesh-system (HarmonyOS Mesh+) med stöd för WiFi 6 ger AX6600 täckning för hela hemmet.

Modell Trådlösa standarder Frekvensband Färg
RT-AX86U 802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4 GHz/5GHz Vit

Logga in på Huawei router

Genom att logga in på Huawei router får man tillgång till administrationsgränssnittet för routern som innehåller alla inställningar för routern och WiFi-nätverket. Det är där man ändrar alla inställningar på sin Huawei router.

För att logga in på din Huawei router följer du följande steg:

  • Öppna en webbläsare och gå till “http://192.168.3.1/”
  • När du hamnar på Huaweis inloggningssida anger du "admin" som användarnamn och admin@huawei.com eller Admin@huawei som lösenord och klickar på "Logga in".

Starta om Huawei router

Om du upplever problem med din Huawei router men inte lyckas logga in på routern, eller om du bytt användarnamn och lösenord och glömt bort det finns det bara en sak att göra – starta om och återställa routern till fabriksinställningarna.

En "reset" återställer alla inställningar till fabriksinställningarna inklusive eventuellt ändrat användarnamn och lösenord.

Så här fabriksåterställer du din Huawei-router:

  1. Leta reda på "RESET-knappen" på baksidan eller undersidan av routern (det kan på vissa modeller vara ett litet hål).
  2. Slå på routern så att den är igång och ta gem eller en nål och håll in "RESET-knappen" i minst 5 sekunder tills lampan blinkar och slocknar.
  3. Routern startas då om och allt återställs till fabriksinställningarna så du kan logga in på din Huawei router och komma igång igen.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken och logotyper tillhör Huawei.