Fast bredband

Uppdaterad 16 november 2021

Här går vi igenom och förklarar fast bredband. Artikeln svarar på frågor som; Vad är fast bredband? Vilka olika typer av fast bredband finns? Vilka leverantörer erbjuder fast bredband, och vilka internethastigheter kan man få med fast bredband? Vi avslutar med att gå igenom fördelar och nackdelar med en fast bredbandstjänst.


Jämför och beställ fast bredband på din adress!


Vad är fast bredband?

Med fast bredband menas de bredband som är trådbundna. Exempel på trådbundet bredband är bredband via fiber (inklusive stadsnät), bredband via ADSL (telejacket) och bredband via kabel-tv-uttaget.

Fast bredband är det vanligaste sättet att ha bredband i Sverige och det finns totalt ca 3,8 miljoner fasta bredbandsabonnemang!

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se som om du kan få fast bredband där du bor. Vi jämför flertalet operatörer på din adress så att du kan jämföra hastigheter, priser och erbjudanden.

Fast bredband via fiber

Läs mer om bredband via fiber som vi skrivit om tidigare. Detta är den teknik som har flest abonnemang i Sverige idag. Det finns både stängda fibernät och öppna fibernät i Sverige.

Operatörer som levererar fast bredband via fiber och stadsnät

Det finns många operatörer som levererar fast bredband via fiber och stadsnät i Sverige idag och några av de fem största är:

Fast bredband via ADSL och VDSL

Läs mer om bredband via ADSL. ADSL kallas också för "kopparnätet" och i dagligt tal så sägs också ofta "bredband via telejacket". Egentligen finns både ADSL och VDSL där VDSL erbjuder snabbare hastigheter, upp till 60 Mbit/s.

Operatörer som levererar fast bredband via ADSL och VDSL

Det finns några operatörer som levererar fast bredband via ADSL i Sverige idag och några av de största är:

Fast bredband via kabel-tv-uttaget

Läs mer om bredband via kabel-tv. Tele2 (tidigres Com Hem) är den operatör som har flest antal anslutna kunder till sitt kabel-tv nät. Hastigheterna för bredband via kabel-tv uppgår till som högst 1 200 Mbit/s i Tele2:s nät.

Operatörer som levererar fast bredband via kabel-tv

Idag finns det bara ett fåtal leverantörer som fortfarande levererar fast bredband via kabel-tv i Sverige. Efter sammanslagningen mellan Com Hem och Tele 2 är Tele2 den största leverantören av fast bredband via kabel-tv-uttaget.

Fördelar och nackdelar med fast bredband

Fördelar

  • Fasta bredband har alltid obegränsad datamängd. Det finns dock nu även mobila bredband med obegränsad data mängd, även om de är generellt sätt dyrare.
  • Fasta bredband via fiber och kabel-TV har i dagsläget också generellt sätt betydligt snabbare hastigheter än mobila bredband.
  • Fasta bredband innebär en stabil uppkoppling.

Nackdelar

  • Den uppenbara nackdelen är ju just att det är fast. Du kan ej ta bredbandet med dig.

Hastigheter för olika fasta bredband

Infrastruktur Maxhastighet (Mbit/s)
ADSL 30 Mbit/s
VDSL 60 Mbit/s
Fiber 10 000 Mbit/s
Kabel-tv 1 200 Mbit/s

Beställ fast bredband

Känns det som att du vill ha fast bredband?

Via vår tjänst kan du se alla typer av bredband som du kan få på din adress.


Beställ fast bredband på din adress!


Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"