Fast bredband

mån 28 oktober 2019

Med fast bredband menas de bredband som är trådbruna. Exempel på detta är bredband via fiber, ADSL/Telejacket eller via kabel-tv.

Här går vi igenom vad fast bredband innebär samt vilka fördelar och nackdelar det finns.

Visste du förresten att fast bredband är det vanligaste sätter för konsumenter i Sverige att ha bredband och det finns totalt ca 3,8 miljoner fasta bredbandsabonnemang!

Fast bredband via Fiber

Läs mer om bredband via fiber som vi skrivit om tidigare. Detta är den teknik som har flest abonnemang i Sverige idag. Det finns både stängda fibernät och öppna fibernät i Sverige.

Fast bredband via ADSL och VDSL

Läs mer om bredband via ADSL. ADSL kallas också för "kopparnätet" och i dagligt tal så sägs också ofta "bredband via telejacket". Egentligen finns både ADSL och VDSL där VDSL erbjuder snabbare hastigheter, upp till 60 Mbit/s.

Fast bredband via kabel-tv

Läs mer om bredband via kabel-tv. Com Hem är den operatör som har flest antal anslutna kunder till sitt kabel-tv nät. Hastigheterna för bredband via kabel-tv uppgår till som högst 1 200 Mbit/s i Com Hems nät.

Fördelar och nackdelar med fast bredband

Fördelar

  • Fasta bredband har alltid obegränsad datamängd. Det finns dock nu även mobila bredband med obegränsad data mängd, även om de är generellt sätt dyrare.
  • Fasta bredband via fiber och kabel-TV har i dagsläget också generellt sätt betydligt snabbare hastigheter än mobila bredband.

Nackdelar

  • Den uppenbara nackdelen är ju just att det är fast. Du kan ej ta bredbandet med dig.

Hastigheter för olika fasta bredband

Infrastruktur Maxhastighet (Mbit/s)
ADSL 30 Mbit/s
VDSL 60 Mbit/s
Fiber 10 000 Mbit/s
Kabel-tV 1 200 Mbit/s

Beställ fast bredband

Känns det som att du vill ha fast bredband?

Se vilka fasta bredband du kan få på din adress.

Till alla blogginlägg