Bredband via fiber

ons 27 juni 2018

Förklaring av bredband via fiber

Bredband via fiber syftar på att dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber. Fibern i sig är tillverkad i plast eller glas. Fibern ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad där den kopplas till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information. Precis likadant fungerar det åt andra hållet när apparaterna skickar elektriska signaler som sedan omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern.

Möjlighet att få bredband via fiber

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress. Vi jämför flertalet leverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden och sedan beställa direkt.

Utvecklingen för bredband via fiber

Bredband via fiber har vuxit snabbt de senaste åren. Sedan 2014 är det den vanligaste tekniken för fast bredband i Sverige 31 december 2018 fanns det nästan 2,6 miljoner abonnemang på konsumentmarknaden.

Hastighet för bredband via fiber

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6. Bahnhof har nyligen lanserat hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s och då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen. Dessa hastigheter går inte att köpa via de öppna näten utan de kräver en direkt villafiberanslutning från Bahnhof.