Bredband via fiber

Uppdaterad 1 juli 2020

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via fiber. Vad är det egentligen? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för bredband via fiber i Sverige?

Förklaring av bredband via fiber

Bredband via fiber syftar på att dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber. Fibern i sig är tillverkad i plast eller glas. Fibern ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad där den kopplas till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information. Precis likadant fungerar det åt andra hållet när apparaterna skickar elektriska signaler som sedan omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern.

Möjlighet att få bredband via fiber

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress. Vi jämför flertalet leverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden och sedan beställa direkt.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via kabel-tv. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6. Vissa stadsnät har hyfsat nyligen också lanserat hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s och då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen. Dessa hastigheter går inte att köpa via alla de öppna näten ännu. Dock är det flera stadsnät under 2020 som planerar att införa 10 000 Mbit/s.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband kan du jnuta av obegränsad datamängd för alla abonnemang via fiber. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via fiber

Fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

 • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
 • Går via fibernätet (stabilt)
 • Fungerar bra för streaming och gaming
 • Finns väldigt utbrett i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

 • Kostar minst 15-20.000 kr att dra in till en villa
 • Du kan ej plocka bredbandet med dig som du kan göra med ett mobilt bredband

Utvecklingen för bredband via fiber

Bredband via fiber har vuxit snabbt de senaste åren. Sedan 2014 är det den vanligaste tekniken för fast bredband, och den 30 juni 2019 fanns det nästan 2,7 miljoner abonnemang på konsumentmarknaden i Sverige.

Kul fakta om fiber

 • Fiber är egentligen en glastråd eller plasttråd med en tjocklek ungefär som ett hårstrå
 • Okänsligt för elektrisk störning då ljus inte påverkas av det. Det innebär att man inte behöver ta hänsyn till närliggande kraftkablar
 • I en fiber transporteras data med ljuspulser i stället för elektriska pulser
 • Fiber är okänsligt för störningar. Glastrådarna leder inte ström och ett åsknedslag kan inte gå längs kabeln och påverka utrustning
 • En fiber kan transportera många olika typer av information
 • Via fiberkabel kan man få tillgång till internet, tv, telefoni, m.m.
 • En fiberkabel har i princip obegränsad kapacitet
 • En annan fördel med optiska ledare är att de är svåra att avlyssna eftersom de inte avger elektromagnetiska fält på samma sätt som elektriska ledare gör

Alternativ till fiber

Alternativen du har till fiber är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg