Bredband via fiber

Uppdaterad 30 juli 2021

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via fiber. Vad är det? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för bredband via fiber i Sverige?

Tips! Prova att jämföra bredband på din adress och se vilka priser du kan få.

Vad är bredband via fiber?

Bredband via fiber är en typ av fast bredband och syftar på att dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber. Själva fibern är tillverkad i plast eller glas och är tunn som ett hårstrå.

En optisk fiberkabel ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad. Där kopplas den till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information.

Det fungerar likadant åt andra hållet när apparaterna i ditt hem skickar elektriska signaler som sedan omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern och ut på internet.

Kan jag få bredband via fiber?

Många bostäder är redan idag anslutna med fiber till stadsnät eller andra öppna fibernät. Om din bostad inte redan har en fiberuppkoppling kan du, beroende på hur och var du bor, få fiber indragen.

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress. Vi jämför massor av internetleverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden specifika för där du bor, och om du vill kan du och sedan beställa direkt (vi har en förenklad beställning du kan använda gratis).

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel bredband via kabel-tv eller ADSL. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internetabonnemang som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via fiber?

Fiber är idag den snabbaste och mest framtidssäkra bredbandsanslutningen.

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet och kategori av kabel (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6.

Vissa stadsnät har relativt nyligen också lanserat hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s och då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen.

Det är alltså numera möjligt att hitta bredbandsabonnemang som levererar 1 Gbit/s och i allt fler fall hela 10 Gbit/s. Det typiska baspaketet för en fiberanslutning är dock ett abonnemang på 100 Mbit/s (både upp och ner, så ibland skrivs det 100/100 Mbit/s). Det finns även abonnemang med till exempel 250 Mbit/s och 500 Mbit/s.

Tips! Testa hastigheten på din fiber!

Vad kostar bredband via fiber?

Bredbandspriser kan skilja rätt mycket beroende på var du bor, vilka bredbandsleverantörer du har tillgång till, och naturligtvis vilken överföringshastighet du vill ha på ditt abonnemang. Det gäller även för bredband via fiber.

Andra faktorer som spelar in i priset är bindningstid, om det finns kampanjer, om router ingår, och mer.

För ett abonnemang på 100 Mbit/s kan du räkna med ett pris på runt 300 kr i månaden, och priset ökar naturligtvis ju snabbare överföring du väljer.

Du kan lätt se vad bredband via fiber kostar där du bor med vår söktjänst för bredband: Jämför bredband. Du hittar lätt alla abonnemang som finns på din adress på under en minut.

Med alla tillgängliga abonnemang sida vid sida kan du enkelt se och jämföra de bästa priserna för bredband. Ofta finns det kampanjer man kan utnyttja för att få avsevärt lägre månadskostnad.

Fiber med obegränsad data

Precis som med andra typer av fast bredband kan du njuta av obegränsad datamängd för alla internetabonnemang via fiber. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via fiber

Fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

 • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ).
 • Går via fibernätet (stabilt och snabbt).
 • Fungerar bra för streaming och gaming.
 • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Trådlöst internet är ju något vi alla vill ha hemma numera, och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Tänk på att du måste ha en trådlös router som faktiskt kan leverera lika snabb dataöverföring som din bostads internetanslutning om du vill kunna utnyttja den till max.

Nackdelar

 • Det kostar mellan 15 000 - 20 000 kr att dra in fiber till en villa om du inte redan är ansluten.
 • Du kan ej ta med dig bredbandet som du exempelvis kan göra med ett mobilt bredband. Det är i och för sig det som "fast bredband" innebär så det bör ju inte vara en överraskning.

Överlag får vi konstatera att fiber faktiskt har väldigt få nackdelar idag, speciellt om det är fast bredband du är ute efter. Om du kan få bredband via fiber är det vad vi rekommenderar.

Utvecklingen för bredband via fiber

Bredband via fiber har vuxit snabbt de senaste åren. Sedan 2014 är det den vanligaste tekniken för fast bredband i Sverige och idag står den för tre fjärdedelar av alla fasta bredbandsabonnemang.

Den 31 december 2020 fanns det enligt PTS 3,1 miljoner fiberabonnemang på den svenska konsumentmarknaden, vilket är en ökning med 9% jämfört med 2019.

Kul fakta om fiber

 • Fiber är egentligen en glastråd eller plasttråd med en tjocklek ungefär som ett hårstrå.
 • Okänsligt för elektriska störningar eftersom ljus inte påverkas av det. Det innebär att man inte behöver ta hänsyn till närliggande kraftkablar.
 • I en fiberkabel transporteras data med ljuspulser i stället för elektriska pulser.
 • Fiber är okänsligt för störningar. Glastrådarna leder inte ström och ett åsknedslag kan inte gå längs kabeln och påverka utrustning.
 • En fiber kan transportera många olika typer av information.
 • Via fiberkabel kan man få tillgång till internet, TV, telefoni, m.m. Allt som går att överföra digitalt.
 • En fiberkabel har i princip obegränsad kapacitet.
 • En annan fördel med optiska ledare är att de är svåra att avlyssna eftersom de inte avger elektromagnetiska fält på samma sätt som elektriska ledare och koppartråd gör.

Alternativ till bredband via fiber

Alternativen du har till fiber är bland annat:

Om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"