Bredband bäst i test, allt du behöver veta

ons 9 januari 2019

Vi på Bredbandsval.se får ofta frågor om “vilket bredband som är bäst?” och ser även att termen ”bredband bäst i test” är en vanlig sökning på Google. Tyvärr funkar inte bredband riktigt som stekpannor, dammsugare och lådviner. Medan de klassiska ”testfakta-testerna” utgår ifrån den produkt som är bäst för någon annan även är bäst för dig behöver du tänka på att bredband funkar lite annorlunda. I detta blogginlägg förklarar vi varför.

Vilket bredband är "bäst-i-test"?

Frågan är såklart befogad men i praktiken nästan omöjlig att besvara. En mer relevant fråga skulle kanske vara; ”Vilket bredband är bäst för mig, givet mina förutsättningar och preferenser?” (även om vi förstår att ingen normal person skulle Google det). 😂

Förutsättningar och behov avgör bästa bredbandet

Gäller det bredband till det egna hushållet måste man ju till att börja med att undersöka vilka bredband som det faktiskt finns en teknisk möjlighet att få på adressen. Det gör du enkelt genom att ange din adress på Bredbandsval.se och se vilka bredband du kan få.

Förutsättningar för bredband

Beroende på adressen finns det olika ”infrastruktur” (bredbandstyper) och olika många leverantörer och hastigheter att välja mellan. På Bredbandsval.se kan du alltid se vilka bredband du kan få på just din adress.

Kanske har du möjlighet att få bredband från flera olika leverantörer? Kanske finns både bredband via adsl, fiber och kabel-tv eller endast mobilt bredband? Eller har du bara en leverantör att välja på? Vad hjälper då ett testresultat för en leverantör med en bredbandstyp du inte ens kan beställa..

Behov av bandbredd

När du väl vet vilka valmöjligheter som finns är nästa steg dina behov. Beroende på hur hushållets användande och preferenser ser ut behövs olika höga hastigheter. Läs mer i vårt blogginlägg som beskriver hur du ska tänka när du väljer hastighet för ditt bredbandsabonnemang.

Vem mäter kvalitet för bredband?

En av de största mätningarna som görs i Sverige genomförs årligen av SKI - Svenskt kvalitetsindex. Bolaget är oberoende från operatörerna och gör kvalitetsundersökningar inom flertalet branschen. Läs vårt ett mer utförligt blogginlägg om deras SKI-mätnignar.

För de leverantörer i Sverige som levererar fast bredband i årets SKI-undersökning så finns alla representerade här på bredbandsval.se, enda undantaget är varumärket Tele2 som bara levererar bredband via ADSL till en väldigt liten del av den svenska befolkningen.

Bästa fiberleverantör

En vanlig fråga är också vem som är den bästa fiberleverantören. Här gäller det ju att förstå om det är så att man vill dra in fiber i bostaden eller om man är på jakt efter en operatör som levererar i de öppna stadsnäten.

Dra in fiber

Generellt sätt så hänvisar vi till Telia öppen fiber, IP-Only eller Open Infra som är de största kommunikationsoperatörerna och nätgärvarna i Sverige när man vill dra in ett bredband. I många mindre orter kan det dock vara så att man behöver höra av sig till det kommunala stadsnätet för att få in fiber i bostaden.

Beställa bredband från en internetleverantör i ett öppet fibernät

Vi hänvisar till de generelle undersöknigar som görs av SKI i Sverige. Alla de operatörer som jämförs på Bredbandsval.se är seriösa operatörer och några av Sveriges största internetleverantörer så du kan vara trygg med ditt bredbandsval när du beställer från någon av dem.

Till alla blogginlägg