Telia logotyp i .png

Telia Öppen Fiber

Telia Öppen fiber är Telias egna öppna fibernät.

Om din bostad är ansluten till Telia öppen fiber kan du välja bredband, TV och telefoni via fiber från flera olika internetleverantörer.

Telia Öppen Fiber sköter den lokala infrastrukturen som din bostad är uppkopplad mot men du behöver ändå välja en internetleverantör för att kunna ansluta till internet.

Bredband via Telia Öppen Fiber

Telia Öppen Fiber är ett fiberoptiskt bredbandsnät som ägs och drivs av Telia, ett av de största telekomföretagen i Norden. Nätet är ett så kallat öppet fibernät, vilket innebär att det är öppet för alla internetleverantörer att använda, inte bara Telia. Detta ger kunderna möjlighet att välja mellan flera olika leverantörer och tjänster, vilket kan leda till bättre priser och bredare utbud av tjänster.

Som ansluten till bredband via fiber från Telia Öppen Fiber har en mediaomvandlare som installerats i hemmet.

För att ditt bredband ska börja fungera behövs, utöver själva anslutningen, även en tjänst från valfri internetleverantör. Det är leverantören som gör att du kan utnyttja anslutningen och det är även leverantören som kommer skicka fakturan för tjänsten.

Leverantörer i Telia Öppen Fiber

Utöver Telia finns följande tjänsteleverantörer att välja mellan:

Tjänster via Telia öppen fiber

Telia Öppen Fiber erbjuder höghastighetsinternet med hastigheter upp till 1 Gbit/s. I ett fibernät skickas data genom optiska fibrer istället för traditionella kopparkablar, som ADSL eller koaxialnät.

Hastigheter för bredband i Telia Öppen Fiber

När du ska välja internetabonnemang kommer du kunna välja mellan flera olika hastigheter. I Telia öppen fiber finns följande hastighet att välja mellan:

 • Bredband fiber 10/10 Mbit/s
 • Bredband fiber 100/10 Mbit/s
 • Bredband fiber 100/100 Mbit/s
 • Bredband fiber 250/100 Mbit/s
 • Bredband fiber 250/250 Mbit/s
 • Bredband fiber 500/100 Mbit/s
 • Bredband fiber 500/500 Mbit/s
 • Bredband fiber 1000/100 Mbit/s
 • Bredband fiber 1000/1000 Mbit/s

Är du osäker på vilken hastighet du behöver kan du läsa vårt blogginlägg med en guide om att välja hastighet.

Förutom internet erbjuder Telia Öppen Fiber också andra tjänster såsom IP-telefoni, TV och datakommunikation. IP-telefoni ger kunderna möjlighet att ringa och skicka SMS över internet, medan TV via fiber gör det möjligt att se ett brett utbud av kanaler och spela upp program och filmer.

Telia Öppen Fiber TV

De leverantörer som erbjuder TV via fiber (IPTV) i Telias öppna nät har vanligtvis flera bredband och TV-paket med varierande kanalutbud och streamingtjänster.

 • Telia
 • Telenor
 • Boxer
 • Serverado
 • Allente

Installera Telia öppen Fiber

Att installera Öppen Fiber kostar mellan 15 000 kr och 45 000 kr. Priset varierar beroende på var man bor och om man beställer när Telia har en fiberkampanj i området eller om man väljer att ansluta i efterhand. Priset inkluderar alltid komplett fiberinstallation och i Telias öppna fibernät tillkommer inga nätavgifter eller andra kostnader i efterhand.

Telia Öppen Fiber Villa

Eftersom anslutningsprocessen till nätet skiljer sig lite beroende på om man bor i ett villaområde eller ett flerfamiljshus väljer Telia ibland att skilja på sitt öppna fibernät i villa- och småhusområden och lägenhet. Telias öppna fibernät som finns i områden med småhus kallas ibland "Telia Öppen Fiber Villa".

Hur blir man ansluten till Telia Öppen fiber?

Telia, eller en underentreprenör till Telia, genomför först tomtarbetet (grävning). Därefter dras kablar så att installationen i hemmet kan slutföras. Ibland börjar de med installation inomhus i bostaden för att sedan dra fibern på tomten. Under det första planeringsmötet får du veta vad som gäller för dig.

Tomtarbete

När öppen fiber från fibernätet i gatan ska dras fram till ditt hus grävs fiberkabel antingen ner, eller dras den via befintliga luftburna ledningar (ovanligt). Tillvägagångssättet varierar beroende förutsättningarna på tomten.

Under planeringsmötet med entreprenören kommer du att få mer information om hur fibern ska dras och hur din fastighet kommer att anslutas. Var fiberkabeln dras in och var medieomvandlaren installeras bestämmer ni ihop under planeringsmötet.

Installation i hemmet

Du behöver inte vara hemma när grävarbete sker på din tomt. Däremot kommer du behöva vara hemma och tillgänglig i samband med fiberinstallationen i hemmet.

Telia (eller entreprenören) bokar in tid för installation av fiber, mediaomvandlare och övrig utrustning i samråd med dig.

Beställa tjänst

Både tomtarbete och installationen i din bostad tar några timmar. När båda jobben är klara är även din fiberanslutning färdig att användas, då behöver om du bara beställa en bredbandtjänst också.

Telia Öppen Fiber Lägenhet

Även flerfamiljshus kan ansluta sig till Telias öppna fibernät. Telia kallar ibland denna anslutning för "Telia Öppen Fiber Lägenhet".

Kontaktuppgifter Telia Öppen Fiber

Telefon
020-40 24 00

E-post
Du når Telia genom Telias kontaktformulär.