Så gör du bildoptimering för din TV-apparat.

Uppdaterad

tv vardagsrum

Har du precis köpt en ny TV och för första gången hört ordet "bildoptimering"? Du är inte ensam. Som tur är har vi här sammanställt en lektion i vad biloptimering är och hur du enkelt själv får en riktigt bra bild hemma på din TV.

Vad är bildoptimering för TV-apparater?

Du kan använda bildoptimering för att din TV ska få så bra bild som möjligt. Tyvärr är det så att när du köper en ny TV så är den inte är alls anpassad efter hemmabruk utan för att visa så optimerad bild som möjligt i en butiksmiljö. Kontrasten och ljusstyrkan sätts på sitt maximala läge och andra inställningar anpassas även så att TV:n verkligen ska sticka ut i mängden. Efter att du har köpt TV:n är det därför flera inställningar som behöver åtgärdas, annars kommer bilden inte vara optimerad för hemmamiljö.

Nya TV-apparater är ”felinställda”

Kärt barn har många namn och inställningen för bildoptimering kan kallas ”dynamic mode” eller ”demo mode” och du förstår varför det kallas så när du tittar i butiken. Ofta ser bilden väldigt onaturlig ut. För starka färger och ser ut som en modifierad bild. Problemet med denna inställning är att du snabbt blir trött i ögonen även missar samtidigt fina detaljer som filmbolagen vill framhäva.

Det fina i kråksången är att det inte svårt att få en mycket bättre TV-bild. Det som krävs är att du gör några inställningar via din TV:s standardmenyer som du når via din fjärrkontroll.

Vad kan du göra själv inom bildoptimering?

För det första, undvik de bildläge som kallas ”dynamic mode” eller ”demo mode”, då detta är det bildläge som sagt används i butikerna. Istället bör du välja ”standard” eller ”normal”. Då får du färginställningar som ser bra ut i hemmet. Du bör också se upp med det som kallas rörelsekompensation. Inställningen syftar till att göra att bilden flyter bättre och att den blir mjukare. Tyvärr leder känns ofta hela upplevelsen onaturlig.

Du bör också fundera igenom hur du positionerar TV:n då detta kan ha stor betydelse för hur bilden upplevs. Undvik att exempelvis solen träffar skärmen framifrån eller från sidan.

Bredbandsval.se tipsar - titta på film med ”film mode”

"Film Mode" (även kallat "movie Mode", "cinema Mode" eller liknande) gör att du kommer till ett läge där TV-tillverkarna gjort sitt bästa för att få till de inställningar som ska motsvara de värden som film- och TV-branschen har definierat som ”korrekta”. Prova detta nästa gång du tittar på en film!