Google Chromecast – casta innehåll till din TV

Uppdaterad

Chromecast cover

Här går vi igenom alla generationer av Googles medieströmningsenhet Chromecast och hur man gör för att använda Google Chromecast för att spela upp videor och annat på TV:n.

Vad är Chromecast?

Chromecast (tidigare Google Cast) är namnet på Googles medieströmningsenhet som lanserades officiellt på den svenska marknaden den 18 mars 2014. Enheten, som i praktiken är en HDMI-dongel, gör det möjligt att strömma (casta) ljud- och video från en dator, surfplatta, mobiltelefon eller applikation till en Chromecast-ansluten skärm.

Genom att installera tillägget "Google Cast" i Google Chrome kan man även casta en webbsida på TV:n.

Hur fungerar Chromecast?

Chromecast fungerar i praktiken som en brygga mellan din TV och din telefon, surfplatta, bärbara dator eller stationära dator. Med en Chromecast kan man casta (spegla) innehåll på enheten och styra vad man ser och hör på sin TV-skärm.

Med en Chromecast kan innehåll på en extern enhet skickas till en TV-skärm genom att använda något som kallas DIAL-protokollet. DIAL som är en förkortning av engelskans Discovery And Launch utvecklades av Netflix och Googleägda YouTube för att möjliggöra kommunikation mellan en klientenhet (exempelvis en dator, mobiltelefon surfplatta) och en serverenhet (Chromecast) som finns på samma nätverk.

Eftersom protokollet är fritt för andra utvecklare att använda kan apputvecklare, tillverkare och innehållsleverantörer skapa egna applikationer som kan kommunicera med en Chromecast.

Vilka streamingtjänster har stöd för Chromecast?

Exempel på streamingtjänster som har stöd för Chromecast är Netflix, Disney+ och Viaplay. Man kan även streama musik från exempelvis Spotify, YouTube Music och SoundCloud.

Se lista med streamingtjänster med inbyggt stöd för Chromecast.

Modeller av Chromecast

Den första betaversionen av Chromecast lanserades i USA under 2013. Den 18 mars året efter genomförde Google en större officiell lansering när den första generationens Chromecast lanserades på ett flertal internationella marknader samtidigt, däribland den svenska.

Första generationens Chromecast, som till utseendet påminner om ett USB-minne, kunde anslutas till en extern skärm via HDMI-port och ta emot strömmad data från den sändande/castande enheten. Senare versioner av Chromecast har fått en rund puck-liknande design och även om den ofta är dold bakom TV-apparaten har den en naturlig plats i många familjers hemmabiosystem.

På senare år har även den tekniska utvecklingen av Chromecast gått framåt, vilket gjort att nyare modeller av Chromecast är kraftfullare, snabbare och även stödjer nya nätverksstandarder vilket möjliggör bättre kvalitet. I Googles senaste uppdatering av Chromecast 2020 presenterades en paketlösning där Chromecast erbjuds tillsammans med Google TV.

Tabellen nedan visar vilken generation av Chromecast som lanserades när, vilket år försäljningen av modellen upphörde samt vilken lagring och bildkvalitet respektive modell stödjer.

Modell Lansering Upphörde Lagring Bildkvalitet
Chromecast 1:a gen. 2014 2015 2 GB 1080p
Chromecast 2:a gen. 2015 2018 256 MB 1080p
Chromecast audio 2015 2019 256 MB
Chromecast ultra 2016 2020 4K (UHD och HDR)
Chromecast 3:a gen. 2018 1080p @ 60fps
Chromecast med Google TV 2020 8 GB HDR 10, HDR 10+, Dolby vision

Chromecast med Google TV

Googles senaste lansering, Chromecast med Google TV, är en paketlösning som kommer med en egen fjärrkontroll och ett flertal inbyggda appar. En Google TV kan liknas vid Apple TV då den ger tillgång till ett bibliotek med filmer, serier och program från andra streamingtjänster. Till skillnad från tidigare modeller av Chromecast medför tillägget av Google TV att man inte längre är behöver mobilen eller surfplattan för att streama.

Google TV är en fristående plattform som bland annat kan ge rekommendationer, jämföra priser på filmer och serier från olika streamingtjänster. Den medföljande röstfjärrkontrollen gör det möjligt att styra din Google TV med hjälp av en Google Assistant.

Chromecast med Google TV fungerar precis som tidigare modeller som en dongel som ansluts till WiFi och vilken TV som helst med en HDMI-port.

Vad kostar Chromecast?

På Googles egen hemsida kostar den senaste modellen av Chromecast (generation 3) 390 kr. Om man vill ha Chromecast med Google TV kostar det cirka 800 kronor.

Även om själva enheterna i sig inte kräver något abonnemang bör man tänka på att de streamingtjänster man kanske vill casta ofta kräver ett abonnemang. Dessa ingår alltså inte när man köper en Chromecast.

Chromecast setup

För att göra Chromecast setup och ansluta Chromecast till WiFi krävs ett fungerande WiFi-nätverk, en enhet att casta från (t.ex. dator, surfplatta eller mobiltelefon) som är ansluten till nätverket och en Chromecast.

Om man är osäker på ifall en WiFi-router är kompatibel med Chromecast kan man titta på Googles sida för Cast router compatibility. För att installationen ska fungera behöver man ha WiFi-lösenordet tillgängligt. Följ sedan dessa steg:

  1. Ladda ner Google Home-appen till din smartphone eller surfplatta. Installation av Chromecast med Google TV kräver dock inte Google Home-appen
  2. Anslut Chromecast till den medföljande USB-strömkabeln och anslut sedan adaptern till en strömkälla.
  3. Anslut Chromecast till en ledig HDMI-port i TV:n.
  4. Slå på TV:n och välj ingången (source) för Chromecast. Information som behövs för att slutföra konfigurationen av Chromecast visas då på TV:n. Installationen görs med hjälp av den kostnadsfria Google Home-appen.

Installationen av den tredje generationens Chromecast görs till stor del genom att följa instruktionerna i Google Home-appen. När en Chromecast ansluts till ett WiFi-nätverk görs ofta en automatisk uppdatering för att hämta den senaste programvaran.

Förutsatt att det inte uppstår några anslutningsproblem bör det nu gå att casta innehåll från den mobila enheten eller datorn till TV:n med Chromecast.

Chromecast med gammal TV

Äldre modeller av TV-apparater har ibland svårigheter med Chromecasts uppdateringsfrekvenser. Om man upplever att bilden hackar mycket kan man prova att ändra uppdateringsfrekvensen på Chromecasten.

Återställ Chromecast

Återställning av Chromecast kräver att den är inkopplad. Innan man återställer sin Chromecast bör man tänka på att en fabriksåterställning rensar all data och det inte går att ångra.

För att göra en fabriksåterställning av Chromecast håller man in knappen på sidan av Chromecast medan den fortfarande är inkopplad. LED-lampan ska lysa tills den börjar blinka orange. När LED-lampan blir vit släpper man knappen igen.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Google.