Slipp datorvirus med ett antivirusprogram

Uppdaterad

Dator smittad med virus

Med COVID-19 och en pandemi färskt i minnet är de flesta svenskar relativt pålästa på virus, och hur man gör för att skydda sig på bästa sätt. Även om pandemin verkar ha börjat ebba ut i västvärlden finns det en annan typ av virus som fortfarande sprids som en löpeld. Här går vi igenom digitala virus, s.k. datorvirus, som sprids digitalt mellan olika uppkopplade enheter.

I artikeln förklarar vi vad ett datorvirus är och hur man kan skydda sina enheter med antivirusprogram. Vi går dessutom igenom en rad olika företag som utvecklar antivirus och ger exempel på populära antivirusprogram samt vad de kostar.

Vad är ett datorvirus?

Ett datorvirus är en typ av skadlig kod eller programvara som är utformad för att replikera sig själv och spridas från en dator till en annan.

Virusen kan vara programmerade för olika ändamål men oftast är de utformade för att störa datorns funktion och skada, stjäla eller radera data och känslig information. Eftersom viruset påverkar datan på enheten används ofta orden datorvirus och datavirus synonymt.

Hur sprids datorvirus?

Ett datorvirus kan sprida sig via e-post, nedladdade filer, eller via infekterade USB. Viruset kan också ibland få en dator att krascha eller påverka dess prestanda.

Det är viktigt att hålla datorn uppdaterad med ett bra antivirusprogram för att skydda mot datorvirus. Attackerna från virus, skadlig programvara, spionprogram och utpressningsprogram samtidigt som du håller koll på att din integritet och identitet är skyddade.

Vad är antivirus och antivirusprogram?

Antivirusprogram är datorprogram som är utformade för att upptäcka, förhindra och ta bort datavirus från datorer och andra enheter. Dessa program fungerar genom att skanna datorns filer och upptäcka misstänkt aktivitet eller kod som kan vara associerad med ett virus.

Om ett virus upptäcks kan antivirusprogrammet varna användaren och erbjuda möjligheten att att ta bort viruset från datorn.

Förutom att upptäcka och ta bort virus innehåller antivirusprogram ofta ytterligare funktioner för att skydda en dator från skadlig programvara och andra typer av cyberhot. Exempel på funktioner är realtidsskydd (som övervakar datorn för potentiella hot i realtid), webbskydd (som blockerar åtkomst till webbplatser som kan innehålla skadligt innehåll) och e-postskydd (som söker igenom inkommande e-postmeddelanden efter virus och andra hot).

Sammantaget kan man säga är antivirusprogram ett viktigt verktyg för att skydda datorer och andra uppkopplade enheter från datavirus och andra typer av skadlig programvara. De kan hjälpa till att förebygga att datorer och andra enheter blir infekterade och hålla känslig data säker, vilket säkerställer att datorer fortsätter att fungera smidigt och effektivt.

Tillverkare av antivirusprogram

Det finns en rad olika cybersäkerhets- och antivirusföretag som utvecklar antivirusprogram och skydd för att stoppa datorvirus. Här går vi igenom fem av de största och mest populära företagen på marknaden:

McAfee

McAfee är ett multinationellt programvaruföretag specialiserat på datorsäkerhet som är mest känt för sitt antivirusprogram och skydd mot skadlig programvara.

Företaget grundades 1987 av John McAfee men köptes 2011 av Intel. McAfee erbjuder en rad säkerhetsprodukter och tjänster, inklusive antivirusprogram, internetsäkerhetprogram mm. för företag och privatpersoner.

Symantec/Norton

Symantec/Norton är en av de mest kända tillverkarna av antivirusprogram på marknaden. Företaget erbjuder antivirusprogram med ett flertal funktioner för att skydda datorer och andra enheter mot skadlig kod som virus, trojaner, spyware och annan skadlig programvara.

Symantec/Norton erbjuder en rad olika antivirusprogram för olika behov och plattformar. Vissa versioner innehåller också extra funktioner som exempelvis förlängd skydd för mobila enheter eller skydd mot phishing-försök.

Trend Micro

Trend Micro är ett multinationellt cybersäkerhetsföretag som utvecklar en mängd olika säkerhetsprogram, inklusive antivirusprogram. Deras antivirusprogram är utformade för att skydda mot ett brett utbud av hot, inklusive virus, spionprogram och ransomware.

Trend Micro erbjuder bland annat funktioner som e-postskanning, webbfiltrering och brandväggsskydd. Trend Micros antivirus är tillgänglig för både privatpersoner och företag och och kan installeras på en mängd olika enheter, inklusive PC, Mac och mobila enheter.

Kaspersky

Kaspersky är ett multinationellt cybersäkerhets- och antivirusföretag. Deras antivirusprogram är utformat för att skydda mot olika typer av hot, inklusive virus, spionprogram, ransomware och annan skadlig programvara. Kaspersky utvecklar även brandväggar samt program för realtidsskydd, e-postskanning och webbfiltrering för att blockera farliga webbplatser.

Utöver detta erbjuder Kaspersky avancerade funktioner för föräldrakontroll, säkra pengar och en sårbarhetssökning för att skydda användare från riktade attacker och sårbarheter i deras enhet och programvara.

Bitdefender

Bitdefender är ett rumänskt cybersäkerhetsföretag som utvecklar en mängd olika säkerhetsprogram, inklusive antivirusprogram. Deras antivirusprogram är utformad för att ge omfattande skydd mot ett brett utbud av hot, inklusive virus, spionprogram, ransomware och annan skadlig programvara. Den innehåller funktioner som realtidsskydd, e-postskanning och webbfiltrering för att blockera farliga webbplatser.

Populära antivirusprogram

Nedan listar vi några av de mest populära antivirusprogrammen på marknaden just nu. Programmen, som är kända för sitt effektiva virusskydd, ytterligare säkerhetsfunktioner och användarvänliga gränssnitt.

 • Bitdefender Antivirus
 • Norton Antivirus
 • Trend Micro Antivirus+ Security
 • Avast One
 • Microsoft Defender
 • Avira Antivirus
 • McAfee Antivirus Plus
 • Webroot SecureAnywhere
 • Sophos Home
 • Kaspersky Antivirus
 • Avira Free Antivirus
 • BitDefender Antivirus Free
 • Kaspersky Free
 • Avast Antivirus Free
 • Sophos Home Free

För en bra sammanställning av bästa antivirusprogram – se Techradars ranking av antivirusprogram.

Vad kostar ett antivirusprogram?

Idag säljs antivirusprogrammen nästan uteslutande i prenumerationsform. Det innebär att kostnaden för ett antivirusskydd påverkas av tiden man vill ha skyddet samt hur många enheter man vill skydda.

Kostnaden för ett antivirusprogram skiljer sig därför mycket och kan variera från cirka 130 kronor till 900 kronor, beroende på hur många enheter som ska skyddas och och länge antivirusprogrammet ska fungera.

Det är viktigt att tänka på att det finns många andra cybersäkerhetsföretag på marknaden som erbjuder antivirusprogram. Vilket som är det bästa valet för dig beror på dina specifika behov och på din budget. Vissa användare kanske klarar sig med ett gratis antivirusprogram, medan andra kan vara villiga och i behov av att betala för ytterligare funktioner och skydd.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör respektive företag.