Studentrabatt på bredband – så funkar det

Uppdaterad

studenter som använder bredband

Studentrabatter och förmånliga erbjudanden för studerande vid universitet, högskola, Komvux, yrkeshögskola och gymnasium är ett koncept som funnits länge. Studentrabatter är ett bra verktyg för företag som vill skaffa nya kunder och bygga kundrelationer för framtiden, något som även internetleverantörerna tagit fasta på när de erbjuder bredband för studenter.

Här ger vi tips på hur man kan skaffa billigare bredband som student och förklarar vilka internetleverantörer som erbjuder bredband för studenter och vad som gäller för den som vill utnyttja sin studentrabatt på bredband.

Billigare bredband för studenter

Som student är man idag extremt beroende av ett snabbt och stabilt bredband. Nästan alla uppgifter i skolan hanteras digitalt och tillgång till webmail och internet är avgörande för att lyckas i skolan. Men eftersom ekonomin inte alltid är den bästa under studieåren är priset på bredbandet en viktig fråga – man vill ha billigt och bra bredband.

Vissa internetleverantörer erbjuder studentrabatter som kan ge billigare bredband för den som studerar. Om man faktiskt kan få studentrabatt beror på vilket bredband man kan få på adressen.

Kan jag få studentrabatt på bredband?

Idag finns ett flertal studentorganisationer och företag som samlar och förmedlar diverse rabatter till studenter med Mecenatkort eller Studentkortet. Men eftersom utbudet på just bredband varierar på adressnivå är det adressen man måste börja med för att ta reda på om man kan få studentrabatt på bredband.

Beroende på vilken adress man behöver bredband på finns olika anslutningar och typer av bredband. Den snabbaste och mest stabila tekniken för fast bredband idag är bredband via fiber. Om man har bredband via fiber kan man ofta själv välja vilken leverantör och hastighet man vill ha. Finns det dessutom någon leverantör som erbjuder studentrabatt kan det bli bingo!

I vissa hus finns dock så kallade gruppavtal för bredband, vilket innebär att föreningen eller samfälligheten redan har tecknat ett avtal med en leverantör. Ofta är bredbandet då inkluderat i hyran eller avgiften vilket gör att studentrabatten inte går att utnyttja.

Om det inte finns fiber på adressen kan det hända att du istället kan få bredband via kabel-TV-uttaget eller bredband via telejacket, kallat ADSL bredband. Genom att söka på sin adress här på Bredbandsval.se kan man se vilka bredband man kan få och vilka leverantörer som finns på adressen.

Mobilt bredband för studenter

Om det inte finns fast bredband på adressen så finns det många operatörer som erbjuder mobilt bredband till studentpris. Idag finns obegränsat mobilt bredband som gör det möjligt att surfa fritt och dessutom erbjuder fler och fler leverantörer höga hastigheter via 5G.

Fördelen med ett mobilt bredband är att du blir mer flexibel och kan surfa i stort sett var du vill i landet. Innan du beställer mobilt bredband är det dock viktigt att kolla operatörens täckningskarta så att du vet att du har bra täckning på den eller de platser där du kommer behöva bredband. Sen kan du jämföra mobilt bredband och beställa det bästa för dig!

Vilket bredband är bäst för en student?

Vilket bredband som är bäst för dig som student beror både på förutsättningarna på adressen och dina preferenser och surfvanor. Om du streamar, spelar spel online och skickar stora filer kan det vara bra att välja en snabbare internethastighet. Läs mer i vår artikel om internethastighet för att ta reda på vilken hastighet du behöver.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är bindningstiden. Som student är det inte ovanligt att man får flytta mellan olika boenden och då kan det vara skönt att vara flexibel och inte binda upp sig i ett långt avtal. Om det går att välja ett bredband utan bindningstid så är det alltid smart. Då kan man säga upp bredbandet med en månads uppsägningstid och byta till ett annat bredband om man flyttar eller inte är nöjd.

Internetleverantörer med studentrabatt

Innan Com Hem gick ihop med Tele2 var “Comhem bredband student” en populär kampanj för studenter. Även Telia har tidigare haft särskilda erbjudanden och studentrabatter på det man kallade "Telia student bredband".

Det finns dock fortfarande några leverantörer som erbjuder studentrabatt på bredband. Här går vi igenom vilka leverantörer som har kampanjer på bredband för studenter just nu.

Telenor bredband student

Om du bor på en adress där Telenors stängda nät finns kan du få 50% studentrabatt på bredband från Telenor.

Hastigheten du kan få är beroende på vilken adress du bor på men Telenor erbjuder ofta bredband 200 eller 500 Mbit/s inklusive en WiFi-router.

Tele2 bredband student

Om Tele2 levererar bredband på adressen kan man som student få upp till 40% studentrabatt på bredband. Studentrabatten gäller på valfritt bredband med hastigheter mellan 150 Mbit/s och 600 Mbit/s. Tele2 inkluderar då routern WiFi Hub C2, som ger snabb trådlös uppkoppling och täckning i hela bostaden.

Utnyttja studentrabatt på bredband

För att få teckna bredband med studentrabatt måste man vara 18 år och registrerad som aktivt studerande på en utbildning som berättigar till studiestöd från CSN. Man behöver inte själv utnyttja studiestödet, utan det är utbildningens status och om den är godkänd av CSN som avgör.

För att bevisa att man studerar behöver man antingen Mecenatkort eller Studentkortet. Ansökan för att få Mecenatkort eller Studentkortet görs på respektive korts hemsida.

Studentrabatten gäller så länge man har ett giltigt Mecenatkort eller Studentkort. När studentrabatten upphör får man dock börja betala ordinarie pris.

Bredband och TV-paket till studentpris

Även om det inte är många studenter som väljer att titta på traditionell TV finns det ibland vissa leverantörer som erbjuder paket med både bredband och TV till studentpris. Ofta rör det sig då om det minsta kanalpaketet, ett så kallat baspaket. Idag är det dock vanligare med kampanjer på streamingtjänster.

Sammanfattning

Om man är över 18 år och studerar på en utbildning som berättigar studiestöd från CSN så kan det hända att man kan få bredband med studentrabatt. Det är dock inte garanterat. Vilket pris man kan få som student beror på vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på adressen och om internetleverantörerna erbjuder studentrabatt i nätet.

Bredbandsleverantörerna har ofta flera olika hastigheter att välja mellan och studentrabatten på bredband gäller olika länge beroende på vilken leverantör man väljer.