Vilken internetleverantör har jag?

Uppdaterad 1 juli 2020

Det kan låta lite märkligt, men detta är en fråga som vi på bredbandsval.se får ganska ofta. Kollar man i Google-statistik och i olika forum på nätet märker man att det är förvånansvärt många som ställer samma fråga.

Kanske beror det på att man betalar med autogiro, eller att det är respektive som står på abonnemanget? Eller att det är inkluderat i avgiften i hyres- eller bostadsrättsföreningen? Eller är det helt enkelt så att man bara valt en leverantör och att valet fallit i glömska då det är en grej som bara ska funka – lite som vatten och el. En annan förklaring kan vara att man har samma leverantör för TV och bredband, utan att tänka på det.

Som tur är finns det lite olika sätt att ta reda på vem som är din nuvarande "ISP" (Internet Service Provider).

whoismyisp

Whoismyisp är en gratistjänst som direkt presenterar vilken internetleverantör du surfar från idag. Det räcker med att besöka www.whoismyisp.org för att få reda på vem som levererar bredband på din adress just nu.

OBS! Det är viktigt att du är uppkopplad i hemmet (via sladd eller trådlöst) när du gör mätningen! Om du gör du mätningen via mobilens bredbandsuppkoppling, eller på jobbet, kommer att tjänsten ange din mobiloperatör, eller den operatör din arbetsgivare har valt.

Leta upp din bredbandsfaktura

Om du, som de flesta, betalar för din bredbandsuppkoppling varje månad bör du få en faktura där det tydligt framgår vem som är din internetleverantör. Om du får fakturan via e-post kan

  1. Pappersfaktura: Leta upp fakturan från förra månaden och kolla vilken tjänst du har idag och vad du betalar för. E-faktura:
  2. E-postfaktura: Kolla i din inkorg dit du får dina fakturor. Sök på bredband eller de olika leverantörernas namn.
  3. E-faktura: Får du via din bank. Logga in och kolla i inkorgen för e-fakuror.
  4. Autogiro: Logga in på din internetbank och kolla vem som drar pengar från ditt konto varje månad.
  5. Om du fortfarande inte vet: Logga in på din internetbank och kolla på dina transaktioner kring månadsskiftet och se om du kan lista ut vem som drar pengar från ditt konto för bredband.

OBS! Tänk på att om ni är flera i hushållet kan det vara din partner som står på bredbandet och betalar fakturan.

Vilka internetleverantörer kan jag få?

Ibland kan man ju vara intresserad också av vilka internetleverantörer som man kan få. Vi på Bredbandsval.se har utvecklat en tjänst för precis det. Prova gärna vår tjänst där du kan jämföra bredband på din adress.

Till alla blogginlägg