Vad är skillnaden mellan ett modem och en router?

Uppdaterad 19 oktober 2021

Det är inte helt ovanligt i dagligt tal att man använder modem och router helt utbytbart med varandra. Dock så gör ett modem och en router två separata saker. Modemet ansluter datorn till internet medan routern tillåter att flera enheter kan dela samma internetanslutning.

Vad gör ett modem?

Ett modem är en förkortning för modulator-demodulator. Ett modem används för att ansluta digital utrustning till en analog förbindelse och behövs alltid om du exempelvis om du har bredband via telefonnätet eller bredband via kabel-TV-nätet. Utan modemet kommer du inte ut på internet.

Modem för kabel-tv

För att ansluta till internet via kabel-tv behövs ett speciellt modem för kabel-TV. Det kallas vanligtvis för kabelmodem och även för Docsis-modem (Data Over Cable Service Interface Specification).

Ofta är modemet och routern sammanbyggda till en enhet (en hårdvara) där all funktionalitet finns inom samma skal. När du beställer bredband via kabel-tv från exempelvis Com Hem så ingår alltid en router, och i enheten finns det ett modem inbyggt.

Här i detta blogginlägg kan du lära dig mer om bredband via kabel-tv.

Modem för ADSL eller VDSL

För att ansluta till internet via telefonnätet krävs ett ADSL- eller VDSL-modem. Här i detta blogginlägg kan du lära dig mer om bredband via ADSL.

Ofta är modemet och routern sammanbyggda till en enhet (en hårdvara) där all funktionalitet finns inom samma skal. När du beställer bredband via ADSL från exempelvis Telia eller Telenor så ingår alltid en router, och i enheten finns det ett modem inbyggt.

Vad gör en router?

En router är en enhet som har som syfte att ansluta två eller flera nätverk till varandra. En router kopplar samman flera nätverk och dirigerar nätverkstrafik mellan dem.

Vad är Wi-Fi?

Wi-Fi (Wireless Fidelity) innebär en trådlös anslutningsmöjlighet till internet. Den trådlösa anslutningsmöjligheten kallas också WLAN (Wireless Local Area Network) och använder radiovågor på 2,4 GHz- eller 5 GHz-bandet.

Behöver jag ett modem eller en router?

Då internetleverantörer erbjuder anslutningar till internet båda via ADSL, kabel-tv, fiber och stadsnät så kan vara svårt att direkt avgöra om du faktiskt behöver ett modem för just din internettjänst.

När du söker på din adress här på Bredbandsval.se så letar vi upp vilka infrastrukturer (typer av bredband) som finns på adressen. För att se bredbandstyp och router – klicka på ett kort i listan.


Jämför och beställ bredband på din adress!


För bredband via ADSL så inkluderas modem med inbyggd router alltid vid beställning, och för kabel-tv likaså. Beställer du bredband via stadsnät och fiber så finns router som en tillvalsprodukt för vissa operatörer. Vill du så kan du också köpa en egen router när du har stadsnät eller fiber.

Vissa operatörer inkluderar, som vi tidigare berättat om, alltid en router när du beställer deras tjänster.

Tips: Vi har samlat att du kan tänkas behöva veta om routers i ett blogginlägg här.

Vad är skillnaden mellan en router och en switch?

En switch kan ses ungefär som en enkel förgreningsdosa för el fast för nätverkstrafik medans en router innehåller ett antal mer avancerade funktioner som brandvägg och DHCP under huven. Det är något som man i de allra flesta fall vill ha som hemmaanvändare men som man kanske inte tänker på eller skall behöva tänka på. Kort sagt, om du inte medvetet behöver just en switch så är det antagligen bättre att skaffa en router.

Dustin har också ett stort utbud av switchar om du behöver en sån.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"