Streaming

Uppdaterad 1 december 2021

Att “streama” har blivit ett nytt verb i svenskan, nästan lika självklart som orden “titta” eller “se”. I takt med digitaliseringen och vårt ökade internetanvändande har våra mediavanor, och sättet vi konsumerar media på, förändrats i grunden.

På 30 år har vi gått från inspelade mixtapes på kassetband och videofilmer på VHS-band till samling av CD-skivor, minidiscs, Bluray och MP3-filer till att konsumera musik, tv och video på nätet. Om ägande, samlande och TV-tablåer vad det som gällde förut så är utbud, tillgänglighet och spellistor det som gäller idag.

Tekniken som gjort detta möjligt är streaming och det som ibland även kallas “strömmad media”. Tack vare internet, hypersnabb teknikutveckling och stabila och snabba internetuppkopplingar har streama blivit en företeelse som ökat exponentiellt under de senaste åren. Idag används streaming inom allt från musik, film och spel och det finns både gratis streamingtjänster och streamingtjänster som kräver prenumeration och betalning.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2020 som tas fram varje år av Internetstiftelsen använder 89% av de svenska internetanvändarna playtjänster och hela 62% betalar för att streama från en musiktjänst.

I denna artikel förklarar vi konceptet streaming – Vad är streaming?, Hur fungerar videostreaming? Hur skiljer sig streaming från nedladdning, och vad krävs för att kunna streama? Vi passar dessutom på att förklara några vanliga begrepp och lista de mest populära streamingtjänsterna.

Tips! För att streama film och serier i bra kvalitet behövs en snabb och stabil uppkoppling. Hitta bästa bredbandet på din adress! eller jämför bredband, TV och streaming på din adress!Vad är streaming?

Streaming, att streama eller att “strömma”, är en teknik för överföring av digitalt ljud- eller videoinnehåll medan en användare lyssnar eller tittar. Material kan streamas från ett privat nätverk eller internet. Tekniken kan både användas vid uppspelning av lagrade filer, exempelvis från webbplatser, och för uppspelning av direktsänt innehåll vilket ibland kallas livestreaming.

För en slutanvändare är streaming den teknik som gör det möjligt att se videoinnehåll, lyssna på musik eller spela online (via internet) utan att behöva ladda ner hela mediefiler först.

Nedladdning vs. streaming

När du laddar ner filer från internet hämtas hela filen innan innehållet kan konsumeras. Då nedladdningen är klar kan innehållet som laddats ner spelas upp. Detta innebär även att en nedladdad fil finns kvar i den mottagande enheten tills användaren raderar den.

Om innehåll streamas däremot, kan mediaspelaren börja spela upp digital innehåll (ljud eller video) innan hela filen har överförts.

Sändning vs. streaming

Traditionellt förknippas ordet sändning med en TV- eller radiosändning av traditionellt format, till exempel via radiovågor. Faktum är att sändning, eller broadcasting som är den engelska termen, egentligen bara ett samlingsnamn för distribution av ljud- eller videoinnehåll till en bred publik. Eftersom innehåll och kanalutbud numer erbjuds via streamingtjänster har termen streaming på senare tid blivit synonymt med sändning.


Hur fungerar videostreaming?

När du streamar tar du emot datapaket som innehåller videodata och ljuddata. Genom att bryta ner datapaket i mindre delar och tolka filerna del för del kan innehållet spelas upp som en video eller ljud i spelaren på en enhet (t.ex. en dator, iPad eller smartphone). I stället för att ladda ner hela mediefilen först, som i fallet med nedladdning, överförs innehållet i datapaket några sekunder i taget och lagras på användarens enhet för att sedan spelas upp.

Eftersom användaren inte behöver ladda ner hela mediefiler för att konsumera innehållet, hjälper strömning till att spara lagringssutrymme samtidigt som det minskar tiden det tar att ladda ner (eller buffra) vilket förbättrar användarens upplevelse.


OTT streaming

Kanske har du hört begreppet OTT streaming? OTT är en förkortning av engelskans "over-the-top" och OTT streaming är ett samlingsnamn för tjänster och streamingplattformar där användare ges direkt access till streamat innehåll via internet. Ett exempel på en OTT streamingtjänst är Netflix som ju går att köpa utan et TV-abonnemang.

OTT streaming kringgår på så sätt TV-leverantörer och deras abonnemang inom exempelvis marksänd TV), kabel-tv, parabol tv etc., vilka traditionellt kontrollerat, paketerat och distribuerat innehållet som de önskat.

Man kan säga att OTT lägger sig som ett lager "på toppen av” övrigt innehåll och är därmed inte kopplat till ett traditionellt TV-abonnemang.

På senare tid har det blivit allt vanligare att TV-leverantörerna “paketerar” OTT streamingtjänster i sina bredbands- och TV-erbjudanden för att ge kunden ett mervärde när man beställer ett abonnemang. Att köpa bredband och TV och att dessutom få x antal månader fri tillgång till en populär streamingtjänst är ett sätt för leverantörerna att ge kunderna högre mervärde av tjänsterna tack vare bättre utbud och högre grad av valfrihet.

Många experter tror att denna utveckling kommer fortsätta och att OTT streaming på sikt i princip kommer att ersätta traditionell TV-distribution och leverantörernas TV-paket.


Populära streamingtjänster och plattformar

I takt med att streaming har ökat i popularitet har antalet streamingplattformar och leverantörer ökat snabbt. Genom att hoppa över ett steg i värdekedjan (TV-leverantörerna) har de som producerar och bekostar produktionen börjat erbjuda sitt innehåll direkt till tittarna med sina egna plattformar.

Bara under de senaste åren har streamingplattformarna tagit stora marknadsandelar och även om man fortfarande har ett TV-paket från sin leverantör är det idag inte ovanligt att familjer har ett flertal streamingtjänster “over the top”.

Även TV-leverantörerna själva har skapat sina egna streamingplattformar för att öka tillgängligheten och friheten för sina kunder. Här är exempel på några av de mest populära streamingtjänsterna och plattformarna i Sverige (och några av de mindre kända):

 • Amazon prime video: Är storbolaget Amazons streamingtjänst som erbjuder on-demand med titlar som producerats av Amazon själva. Kallas ibland bara “Amazon Prime” eller “Prime Video”.
 • Apple tv plus: Apples streamingtjänst som går att nå för alla som har en Apple TV. Erbjuder både möjlighet att hyra och köpa filmer och egenproducerade filmer och serier.
 • Blockbuster: Den f.d. Amerikanska videouthyrningskedjan erbjuder streaming av nya och gamla filmer. Skiljer sig från andra streamingtjänster eftersom att man slipper betala för ett abonnemang. Du betalar endast för det du faktiskt ser.
 • Cineasterna: En streamingtjänst som utvecklats för landets bibliotek och som ger alla med lånekort (till anslutet bibliotek) möjlighet att streama kvalitetsfilm helt gratis.
 • Cmore: TV4s (Telia-ägda) streamingplattform som visar filmer, sport och serier. Ingen bindningstid 109 kr/månad. Innehar även ett antal rättigheter för sport såsom fotboll (Serie A, La liga), ishockey (SHL), golf, basket och friidrott.
 • Com Hem play +: Tele2s fristående streamingtjänst "Com Hem play plus" som ger tillgång till kanalpaket samt exklusivt innehåll från samarbetspartners och streamingtjänster såsom Paramount+, Fox+ och Nordisk Film+.
 • Crunchyroll: Crunchyroll är en amerikansk streamingtjänst med fokus på anime, manga och japansk tv-drama (dorama).
 • CuriosityStream: Amerikansk streamingtjänst som erbjuder tillgång till dokumentärer, tv -program och kortfilm till prenumeranter.
 • Discovery plus (f.d. Dplay)
 • Disney plus: Disney+ är streamingtjänsten som ger dig tillgång till klassiska titlar från Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic och Star. Även en mängd serier.
 • Dplay
 • Draken Film: Streamingtjänst från Göteborgs filmfestival som handplockar filmer från hela världen. 89 kr/månad eller 890 kr för en årsprenumeration.
 • Facebook Watch: Facebooks streamingtjänst som lanserades i USA för ett år sedan. Plattformen, som kommer släppa eget innehåll, ger användare möjlighet att hitta innehåll och videoskapare som de gillar, diskutera video med vänner och andra fans och till och med kontakta skapare.
 • Google Play: Streamingtjänsten, även kallad Google Play Store och tidigare Android Market, är en digital distributionstjänst som drivs och utvecklas av Google.
 • HBO nordic: En före detta mycket populär streamingtjänst från HBO för den nordiska marknaden. Kallades av vissa “The home of series”.
 • HBO Max: HBOs nya "maxadade" version av HBO lanserades 26/10-2021. HBO Max ersätter Nordic och innehåller mängder av filmer, dokumentärer och tv-serier. Man har fokus på egenproducerade serier men har även ett hundratal filmer.
 • Hulu: Streamingbibliotek med tusentals TV-avsnitt och filmer. De flesta avsnitt läggs ut för streaming dagen efter att de sänds i TV.
 • iTunes: Apples mediaspelare, mediebibliotek och verktyg för hantering av mobila Apple-enheter. Möjlighet att köpa och hyra filmer (se Apple TV).
 • Mubi: Produktionsbolag och filmdistributör som erbjuder en kurerad tjänst för streaming av filmstreaming -plattform,. MUBI producerar och distribuerar teaterfilmer av framväxande och etablerade filmskapare, som exklusivt är tillgängliga på plattformen.
 • Netflix: Kräver knappast närmare presentation. Netflix är "streamingtjänsten med stort S" och erbjuder ett brett utbud av prisbelönta tv-program, filmer, serier, dokumentärer och mycket mer. Har även en rad egenproducerade filmer och exklusiva serier.
 • Paramount plus: Video on-demand streamingtjänst som ägs och drivs av ViacomCBS. Har bl.a. innehåll från från CBS, BET, Comedy Central, Nickelodeon
 • Rakuten TV: Spansk video-on-demand-streamingtjänst som erbjuder filmer och tv-serier för prenumeration, uthyrning och köp
 • SF Anytime: På Bonnierägda SF Anytime kan du hyra eller köpa filmer och serier. Du kan streama online eller välja att ladda ned offline och endast betala för det du vill se.
 • SF Kids: Svensk Filmindustris (SFs) streamingplattform med barnfilmer och program riktade till unga. Har slagits ihop med Cmore.
 • SVT Play: Sveriges Televisions streamingplattform med filmer, tv-program och innehåll från SVTs olika kanaler.
 • TV4 Play: Numera Telia-ägda TV4s streamingplattform med nyheter filmer, tv-program och innehåll från TV4s olika kanaler.
 • UR Play: Fri playtjänst från utbildningaradion (UR) med utbildningsprogram, barnprogram, dokumentärer och föreläsningar.
 • Viafree
 • Viaplay: Streamingplattform i prenumerationsform som låter dig se, köpa och hyra filmer på nätet och livestreama sport som fotboll och Premier League. Viaplay har alla TV serier och kanaler online.
 • YouTube Movies: Streamingtjänsternas “urmoder” som låter dig köpa och hyra populära filmer som kan spelas i YouTubes videospelare.

Streaming vs. TV-paket

Med ett allt större utbud av streamingtjänster, med olika inriktningar och variationer av titlar och rättigheter, är det allt fler som ställer sig frågan; Kan jag ersätta ett TV-abonnemang med streamingtjänster?

Svaret på den frågan beror såklart på hur ens tittande ser ut och vilka kanaler och vilket innehåll man behöver. Värt att tänka på innan man ens börjar titta på för- och nackdelar med streaming och TV-paket är att en en stabil och snabb internetuppkoppling är en förutsättning för att streaming ska kunna ersätta ett TV-abonnemang via exempelvis kabel-tv eller parabol tv.

Fördelar med streaming

 • Du slipper betala för innehåll du inte vill ha: Många kanalpaket, även de mindre, består av en rad kanaler. Kanaler som du inte nödvändigtvis tittar på. Med streaming kan du plocka russinen ur kakan och endast betala för program och serier som du vill ha.
 • Kan bli billigare: Många streamingplattformar har en inriktning (exempelvis Disney plus med klassiska tecknade filmer och animerade filmer). Om du klarar dig på de fria kanalerna men vill säkerställa att barnen alltid kan se tecknat räcker det kanske med en streamingtjänst, vilket definitivt blir billigare.
 • Du kan titta överallt: Även om TV-leverantörerna gjort allt för att utveckla sina playtjänster för att du ska kunna streama innehållet är ett klassiskt TV-abonnemang ofta kopplat till en adress (TV-box och eventuellt en parabolantenn eller en kabel). En OTT streamingtjänst kan du däremot titta på i princip var du vill, vilket kan vara smidigt om man är på resande fot.

Nackdelar med streaming

 • Kan bli dyrt: Om ni är fler i hushållet med olika preferenser och väldigt specifika intressen (sport t.ex.) kan det krävas flera streamingtjänster för att alla ska bli nöjda. Medan TV-leverantörernas kanalpaket ofta är konstruerade för att ge en bredd av kanaler med nyheter, drama, film, nöje och eventuellt lite sport kan det bli svårt att få tillgång till allt om man enbart har en streamingtjänst. Många bäckar små brukar man ju säga.. Detta är även fallet med streamingtjänster. Har man både Netflix (för serierna), HBO Nordic (för de andra favoritserierna) och Discovery plus (för sporten) så blir det snabbt dyrt.

Innan du bestämmer dig för att ersätta ditt TV-abonnemang med streaming kan det vara smart att ställa sig följande frågor:

 • Har jag (eller kan jag få) bredbandet som krävs för en bra streamingupplevelse – en tillräckligt stabil och snabb internetuppkoppling för streaming?
 • Vilka kanaler/vilket innehåll kan vi inte vara utan?
 • Vilka streamingtjänster erbjuder kanalerna/innehållet vi inte kan vara utan?
 • Vad blir kostnaden för TV-paketet jämfört med totalkostnaden för de streamingtjänster som skulle behövas för att ersätta TV?

Varianter av streaming och begrepp

Egentligen är all mediekonsumtion som innebär att innehållet överförs till slutanvändaren i datapaket istället för att laddas ner i sin helhet streaming. Utöver videostreaming finns en rad andra användningsområden för streaming. Här är några exempel:

 • Livestreaming: Streaming av video- eller ljudinnehåll i realtid, via sociala media som Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok eller TV-sända sportevenemang etc.
 • Video game streaming: Med e-sportens ökade popularitet har livesändningar som streamas till en publik på plattformar som Twitch och YouTube där tittare kan se gamers som spelar TV-spel ökat markant.
 • Musik: Ljudfiler som streamas för att lyssna på musik - via plattformar som Spotify, SoundCloud och Tidal.
 • Podcasts: En annan form av ljudformat som ökat explosionsartat är poddar. En pod är “ljud on demand” och streamas bl.a. via Apple Podcasts, Acast, Spotify etc.

Vanliga frågor om streaming

Med nya företeelser kommer även en rad nya begrepp. Nedan försöker vi bringa klarhet i några av de vanligaste frågorna angående streaming.

Vad är buffring?

Buffring är processen, och väntetiden som kan uppstå, när man laddar en del av det streamade innehållet i förväg. Buffringen sker löpande, vilket gör att det kan uppstå kortare avbrott i anslutningen. Du kan bland annat se detta när du öppnar en YouTube-video videospelaren visar en “liggande ljusgrå stapel” som växer och som (förhoppningsvis) bifinner sig några sekunder före uppspelningspunkten (där du är i videon). Buffering hjälper i situationer om nätverkshastigheten är lägre eller då det finns en risk att uppkopplingen förloras under kortare perioder.

Vilken hastighet behövs för streaming?

För att undvika buffring och få en bra upplevelse när du streamar är det viktigt att internetuppkopplingen är stabil och tillräckligt snabb. Läs mer om vilken hastighet du behöver för att streama i vår artikel om internethastighet.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"