Hitta bästa bredbandet med hjälp av din adress

Uppdaterad 19 oktober 2021

Eftersom adressen är ”nyckeln” för att veta vilket bredband du kan få är en korrekt angiven adress helt avgörande när du ska hitta, jämföra och beställa bredband.

I detta blogginlägg reder vi ut hur söket på Bredbandsval.se fungerar, ger exempel på söktips och svarar på frågor kopplat till leverantörernas adressregister, nyanslutna adresser, gårdsadresser med mera.

Därför frågar vi om adressen

När du söker på din adress på Bredbandsval.se använder vi den för att identifiera vilka bredbandsoperatörer som är aktuella för dig, samt räkna ut hur mycket bredbandet kommer kosta.


Sök på din adress och jämför och beställ bredband!


Med hjälp av adressen kan de erbjudanden som är aktuella för dig tas fram och presenteras så att du kan jämföra bredband. Dessutom kan vi avgöra vilket stadsnät du tillhör.

Postnummer eller gata är inte tillräcklig information för att ta reda på vilka bredband du kan få. Ett exempel, bara för att familjen Andersson på Skogsgatan 4 kan beställa bredband via fiber betyder det inte att familjen Blomqvist i huset bredvid kan beställa samma tjänster på Skogsgatan 5 även om de bor på samma gata och inom samma postnummerområde. Det krävs att fastigheten, alltså den specifika adressen, är ansluten till fiber.

Observera att din integritet är väldigt viktig för oss. Därför krypteras alla personuppgifter via en säker anslutning och vi är alltid öppna med hur vi behandlar dina personuppgifter för att du ska känna dig trygg när du anger dina uppgifter hos oss.

Internetleverantörernas adressregister

Alla internetleverantörer har vad de kallar för sitt “univers”. Leverantörens univers är det adressregister som bestämmer var de kan leverera sina bredbandstjänster och vad de kan leverera till vilket pris. Eftersom internetleverantörernas univers, som ibland definieras av hur ett stadsnät är utbyggt, ser olika ut täcker deras univers ibland olika adresser.

Ibland händer det att leverantörernas adressregister överlappar varandra. Ett exempel är en adress där du kan beställa bredband via ADSL, bredband via kabel-TV och bredband via fiber från olika bredbandsleverantörer på samma adress. Detta kallas för att en adress är “överbyggd”.

Adress autocomplete

Autocomplete för adress-sök

För att en sökning ska bli korrekt behövs en fullständig adress med gatunamn, siffra och eventuell bokstav (littera), postnummer och postort. Vi har utvecklat en autocomplete som är tänkt att förenkla sökningen så att du slipper fylla i all information, inte minst för dig som använder Bredbandsval.se via mobilen.

När du börjar fylla i din adress presenterar vår autocomplete därför förslag på sökningar redan efter att du knappat in några bokstäver.

 1. Börja med att söka på gatunamn.
 2. När du ser din adress dyka upp i listan med postort klickar du helt enkelt på adressen och sedan på “Sök-knappen”.
 3. För att sökningen ska bli exakt frågar vi efter siffra och littera, vilket du kan välja i en s.k. drop-down-meny (lista).
 4. Tryck på den gröna "Sök-knappen" för att starta din sökning.

Om du skulle glömma att fylla i nummer och littera (bokstav) när du söker frågar vi dig om det i nästa steg.


Testa att söka efter bredband på din adress!


Om du skulle uppleva att sökningen inte fungerar som tänkt kan du alltid testa att söka genom att ange din fullständiga adress i vårt formulär.

Orsaker till att det kan bli fel i sökningen

Det kan låta larvigt men faktum är att det här med adresser kan vara lite komplicerat. Här är några vanliga orsaker till att det kan bli fel:

 • Fel i leverantörens adressregister: Du tänker nog att du vet var du bor, men frågan är om internetleverantörerna har samma information i sin adressdatabas. Faktum är att det inte är alla internetleverantörer som har uppdaterade adressregister. Om leverantören har fel information blir det dessvärre fel hos oss också.
 • Felaktig adress: Om du råkar skriva något tecken fel så kan det resultera i att vi inte hittar din adress och de erbjudanden som du faktiskt kan välja mellan. Säkerställ att du verkligen angivit rätt adress.
 • Fel adressformat: Vissa adresser kan ha olika format och skrivas på flera sätt. För att kolla hur din adress skrivs ut korrekt kan du söka på din adress eller på dig själv på hitta.se.
 • Nyansluten adress: Det inte ovanligt med fördröjningar i uppdateringarna av leverantörernas adressregister. Om du nyligen anslutit din bostad till fiber kan det vara en förklaring till att du inte får upp erbjudanden från alla bredbandsoperatörer.
 • Gårdsadress: Gårdsadresser är lite luriga. Dels kan de sakna nummer, dels kan de se annorlunda ut i adressregistret än på vägskylten. Sök på gårdsadressen eller på dig själv på hitta.se för att få rätt format.
 • Fastighet med flera adresser: Kan en fastighet ha flera adresser? Ja, det kan den. Om din fastighet har flera entréer eller gränsar mot flera gator kan det vara någon av dessa som internetleverantören har registrerat som leveransadress. Testa därför att söka på alla adresser.
 • Fastighet med fel adress: Om din fastighet har fel adress ska du kontakta den kommun som fastigheten ligger i. Kommunen rapporterar sedan rätt adress till Lantmäteriets fastighetsregister.
 • Adressen har ändrats: Adresser och postnummer är en färskvara. Varje vecka sker det 170 till 350 förändringar bland Sveriges postnummer och postorter vilket innebär upp till 250 000 förändringar på adressnivå.

Hitta ditt lägenhetsnummer

Om du bor i en lägenhet behöver vi (och operatören) ditt lägenhetsnummer när du beställer bredband. Om du inte kan ditt lägenhetsnummer utantill kan du kanske hitta det i en så kallad “bopärm” från föreningen eller i prospeket från mäklaren, om det finns kvar.

Om du är hemma kan du kolla om det står på utsidan av dörren till lägenheten. Om du finns med på hitta.se kan du söka på dig själv och se lägenhetsnummer på din hemadress.

Om du har en annan fråga om hur man jämför och beställer bredband eller om tjänsten kan vi tipsa om att läsa våra vanliga frågor och svar eller se om någon annan haft samma utmaning och fått svar på Bredbandsvals Facebooksida.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"