Mesh, allt du behöver veta

Uppdaterad 20 oktober 2021

Ett mesh-nätverk kan vara en bra lösning om du har ett stort hus och vill se till att du har en stark WiFi-signal i hela huset. Men vad är egentligen ett mesh-nätverk? Hur fungerar det? När bör du välja mesh? Vilka för- och nackdelar finns med mesh-system jämfört med ett traditionellt nätverk, och vilka produkter finns att välja bland?


Jämför och beställ bredband på din adress!


Vad är mesh?

Den direkta översättningen av det engelska ordet “mesh” är "nätmaska", vilket faktiskt är en ganska bra förklaring för vad mesh är. Istället för att ha en router som är uppkopplad mot internet och sedan skickar ut en ensam WiFi-signal så har bildar ett mesh-nätverk ett system av flera mindre noder (även kallat Wifi-åtkomstpunkter) som kommunicerar med varandra.

Noderna bidrar på så sätt med en starkare och stabilare signal. Mesh är helt enkelt ett nät av noder som genom att kommunicera med varandra länkar ihop och förstärker nätet.

Obs! När du googlar på “Mesh” kan det hända att du stöter på något som kallas "Svensk MeSH" i resultatlistan. Svensk MeSH är en ämnesordslista för medicinska termer där MeSH är en förkortning av "Medical Subject Headings" och ska inte blandas ihop med Mesh-nätverk för WiFi.

Hur fungerar ett meshnätverk?

Principen i ett meshnätverk är relativt enkel – den starkaste signalen vinner! Låt oss säga att du har placerat ut några meshnoder i ditt hus. Det första noderna kommer att göra är att länka sig till varandra. När du sedan loggar in på ditt WiFi kommer nätverket automatiskt att känna av vilken av noderna du är närmast (eller den som du får bäst signal ifrån) och koppla upp dig mot den.

Det enheterna sedan gör är att bestämma den snabbaste vägen för din data att färdas mellan dem. Den skickar sedan iväg din signal till den routern, som har den faktiska uppkopplingen mot internet.

Genom att lägga till noder i ditt mesh-nätverk kan du bygga ut nätverket och skapa bättre täckning och “en effektivare färd” för din data. Så var din mobil, dator eller TV än befinner sig kommer den alltid att koppla upp sig mot den nod som har starkast signal. Om du t.ex. rör dig runt med mobilen kommer den alltid helt automatiskt att koppla upp sig mot den nod med starkast signal, vilket gör att du varken förlorar signalstyrka eller hastighet.

Vad skiljer mesh från ett vanligt nätverk?

Ett sätt att förklara skillnaden mellan ett mesh system och ett mer traditionellt nätverk är med hjälp av ett exempel. Föreställ dig att du och några vänner ska kasta boll. Ni kan köra två olika lekar.

I lek 1 (traditionellt nätverk) står en person i mitten och de andra sprider ut sig runt personen. Alla står på olika avstånd till personen i mitten med ett antal bollar som man ska kasta till personen i mitten.

I denna lek har de som är närmare personen i mitten större chans att lyckas få bollen till personen i mitten jämfört med de som står längre bort (det blir både svårare att kasta och ta emot). Ju fler deltagare och bollar desto svårare blir det för personen i mitten att fånga bollarna. Ungefär så fungerar ett traditionellt WiFi-nätverk. En router som försöker ta emot signaler från olika enheter.

I lek 2 (Mesh nätverk) står fortfarande en av er i mitten och ska försöka ta emot alla bollar, men det finns en ny regel– ni får nu passa bollarna mellan varandra för att få fram dem till personen i mitten. Detta gör att de som är längre bort enklare kan få fram bollarna genom att samarbeta med de andra. Även den som är allra längst bort har större chans att få fram sina bollar snabbt till personen i mitten.

Detta är såklart en förenkling av hur ett meshnätverk fungerar, men beskriver grundprincipen rätt väl. Med en traditionell router och ett vanligt nätverk begränsas täckningen och blir mer instabil ju längre bort från routern enheten är.

Om du installerar en extender förlängs nätverkets räckvidd, men på bekostnad av en något sämre prestanda. Med ett mesh-nätverk får du istället ett skalbart system (ett system som kan byggas ut med fler noder/WiFi-åtkomstpunkter) och få flera enheter att samarbeta för att skicka och ta emot dina signaler.

Med detta sagt är det inte säkert att du behöver ett mesh-nätverk. Om avståndet mellan enheterna inte är så stort finns det inte alltid någon anledning att skaffa ett meshnätverk. Om du däremot behöver täcka en större yta (exempelvis flera våningar eller intilliggande byggnader) eller har många uppkopplade enheter kan mesh vara något för dig.

De senaste åren har marknaden för meshnätverk exploderat och fler och fler leverantörer har gett sig in på marknaden. De som fortfarande är ledande är dock Google, som erbjuder deras meshsystem “Google Wifi” och “Nest Wifi”.

Google Mesh

Google har nog det bäst utvecklade systemet för mesh nätverk – Google WiFi och Nest Wifi. Google var några av de första som utvecklade Mesh-teknologi för konsumentmarknaden. Deras nätverk är det som har haft längst tid på sig att bli användarvänligt och välfungerande.

Genom förvärvet av den amerikanska termostattillverkaren Nest 2014 har Google lyckats integrera IoT-komponenter och lösningar för Smarta hem i sitt system, vilket gör att du smidigt kan kontrollera allting från en Google Home-appen i din mobil.

Alternativ till Google mesh

Även om Google är störst så finns det alternativ. Här listar vi några av de mest populära Mesh-nätverken på marknaden:

  • Asus ZenWifi XT8
  • Jensen Omni mesh kit
  • Netgear Orbi RBK353 AX1800 Dual-band mesh WiFi 6
  • TP-Link Deco M9 Plus

Hitta Mesh-produkter!

Fördelar med Mesh-nätverk

  • Bättre signalstyrka: Som sagt så blir signalstyrkan helt enkelt starkare tack vare att du alltid är nära någon av enheterna, vilket ger en bättre uppkoppling.

  • Ett nätverk: I ett mesh-nätverk delar alla enheter samma nätverksnamn vilket gör att din enhet kan byta mellan dem automatiskt. I ett vanligt nätverk har routern ett namn och signalförstärkare ett annat vilket innebär att du måste byta manuellt.

  • Modulärt: Du kan lägga till och ta bort enheter beroende på dina behov och nätverket kommer att fortsätta att fungera utan problem.

Nackdelar med Mesh-nätverk

  • Priset: Eftersom Mesh är en så pass ny teknologi är priset förståeligt högre än det av ett vanligt nätverk med ett par signalförstärkare.

  • Avancerad funktionalitet: Också ett av problemen med att mesh är nytt. För de som letar efter mer avancerade och justerbara system så finns det inte mycket på marknaden inom mesh som erbjuder just det.

  • Fler enheter: Längden mellan varje enhet i nätverket är kortare än det som behövs i ett vanligt nätverk. Det krävs därför fler enheter i ett mesh-nätverk än vad som skulle krävas vanligtvis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"