Hur påverkas bredband av åska? Vad kan jag göra för att skydda bredbandet mot åska?

Uppdaterad 14 oktober 2020

Hur farligt är det egentligen för bredbandet om åskan går? Här går vi igenom hur det fungerar för olika infrastrukturer och vad du som konsument behöver tänka på.

Hur påverkas bredband av åska?

Bredbandet i hushållet kan vara inkopplat via olika infrastrukturer (exempelvis via fiber, telenätet/DSL eller kabel-tv) och här reder vi ut vad du bör ha koll på när åskan går.

Kopparnätet/DSL och kabel-tv/koaxialkabel

Kopparnätet/DSL och Kabel-TV/koaxialkabel leder ström så där är det extra viktigt att koppla ut all utrustning när åskan går. Dra ut alla kablar från el-uttagen så fort du hör åskan.

Fiber

Fiberkablar i sig leder inte ström och är därför i sig inte känslig för åska, däremot är det vanliga elnätet känsligt för åska och där är rekommendationen att både koppla ur medieomvandlare samt övriga utrustning (exempelvis router, TV etc) som kan ta skada när åskan går.

Om du upplever att ditt bredband slutat fungera efter kraftig åska eller ett blixtnedslag kan du kontakta din operatör för mer information.

Så gör du för att skydda ditt bredband från åska

Tips: Dra ur sladdarna till samtlig elektronisk utrustning som är kopplat till elnätet.

Tips: Skaffa en jordfelsbrytare. Många bostäder är i dag utrustade med jordfelsbrytare. Om din bostad inte är det kan du skaffa en jordfelsbrytare. Detta är en billig försäkring och skyddar dig och din familj.

Tips: Behöver du ringa, använd mobiltelefonen. När du kopplat ur alla sladdar till IP-telefonin eller eventuella vanliga telefonin fungerar de ju givetvis inte och då kan man istället använda sin mobiltelefon för att ringa eller använda internet om det behövs.

Vad ska jag göra när åskan är över?

Ibland när åskan har gått och det har varit strömavbrott kan det ta ett tag innan din internetuppkoppling kommer igång igen.

  1. Koppla in all utrustning igen på samma sätt som tidigare
  2. Starta igång all utrustning
  3. Vänta några minuter
  4. Surfa!

Kontakta din operatör om din internetuppkoppling inte skulle fungera som den ska. Kontaktuppgifter till operatörerna.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"