Bredband via villafiber

Uppdaterad 1 juli 2020

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via villafiber. Vad är det egentligen? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för bredband via villafiber i Sverige?

Vad är villafiber?

Villafiber är egentligen vanlig fiber som dras in till en villa. Fibern brukar grävas ned i marken för att inte vara utsatt för väder och vind men kan i vissa fall också gå genom luften där det av någon anledning inte går eller är ekonomiskt försvarbart att gräva ned fibern.

Bredband via fiber syftar på att dataöverföringen sker som ljussignaler i optisk fiber. Fibern i sig är tillverkad i plast eller glas. Fibern ansluts till en villa eller en flerfamiljsbostad där den kopplas till en mediaomvandlare där ljussignalerna omvandlas till elektriska signaler för att hemmets uppkopplade apparater ska kunna ta emot information. Precis likadant fungerar det åt andra hållet när apparaterna skickar elektriska signaler som sedan omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går ut i fibern.

När fibern kommer in i villan så kopplas den till en mediaomvandlare. Mediaomvandlaren gör om ljussignalen i fibern till en elektrisk signal. Till mediaomvandlaren kopplas sedan router som gör att flera olika anslutningar till internet kan göras och att wifi tillgängliggörs.

Kan jag få villafiber?

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress. Vi jämför flertalet leverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden och sedan beställa direkt.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via kabel-tv. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Om du inte har fiber kan du anmäla intresse om att dra in fiber. Flera av de stora operatörerna i Sverige hjälper villaägare att dra in fiber och tar emot intresseanmälningar på sina hemsidor.

Vad kostar villafiber?

Kostanden för villafiber kan variera. Normalt så dras fiber in i ett helt område samtidigt och då brukar kostnaden ligga mellan 15-30.000 kr. I de fall där det är färre villor som drar in samtidigt kan prislappen gå upp något eftersom man är färre som delar på etableringskostnaderna för entreprenören som gräver in fiber.

Hur snabbt är bredband via villafiber?

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6. Bahnhof har nyligen lanserat hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s och då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen. Dessa hastigheter går inte att köpa via de öppna näten ännu utan de kräver en direkt villafiberanslutning från Bahnhof. Dock är det nu flera stadsnät nu under 2020 som planerar att införa 10 000 Mbit/s.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via villafiber. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via villafiber

Fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via fibernätet (stabilt)
  • Fungerar bra för streaming och gaming
  • Finns väldigt utbrett i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

  • Kostar minst 15-30.000 kr att dra in till en villa
  • Du kan ej plocka bredbandet med dig som du kan göra med ett mobilt bredband

Alternativ till fiber

Alternativen du har till villafiber är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"