Bredband via villafiber

lör 27 oktober 2018

Vad är villafiber?

Villafiber är egentligen vanlig fiber som dras in till en villa. Fibern brukar grävas ned i marken för att inte vara utsatt för väder och vind men kan i vissa fall också gå genom luften där det av någon anledning inte går eller är ekonomiskt försvarbart att gräva ned fibern.

När fibern kommer in i huset så kopplas den till en mediaomvandlare. Mediaomvandlaren gör om ljussignalen i fibern till en elektrisk signal. Till mediaomvandlaren kopplas sedan router som gör att flera olika anslutningar till internet kan göras och att wifi tillgängliggörs.

Vad kostar villafiber?

Kostanden för villafiber kan variera. Normalt så dras fiber in i ett helt område samtidigt och då brukar kostnaden ligga mellan 15.000 och 30.000. I de fall där det är färre villor som drar in samtidigt kan prislappen gå upp något eftersom man är färre som delar på etableringskostnaderna för entreprenören som gräver in fiber.

Kan jag få villafiber?

Genom att söka på din adress på bredbandsval.se kan du se om du redan har fiber på adressen. Om du inte har fiber kan du anmäla intresse om att dra in fiber. Flera av de stora operatörerna i Sverige hjälper villaägare att dra in fiber och tar emot intresseanmälningar på sina hemsidor.

Hur beställer jag tjänster via villafiber?

Har du redan villafiber kan du beställa bredband via villafiber direkt.