Villafiber, allt du behöver veta

Uppdaterad

hus med villafiber

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via villafiber. Vad är villafiber? Hur vet man om det är möjligt att få villafiber? Vad kostar fiber till villa? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet, och hur ser framtiden ut för bredband via villafiber i Sverige?

Vad är villafiber?

Villafiber är egentligen ett samlingsnamn för bredband via fiber som dras in till en villa. Fibern brukar oftast grävas ned i marken för att inte vara utsatt för väder och vind men kan i vissa fall också gå genom luften där det av någon anledning inte går, eller är ekonomiskt försvarbart, att gräva ned fiberkabeln i marken.

När fibern kommer in i villan så kopplas den till en mediaomvandlare. Mediaomvandlaren gör om ljussignalen i fibern till en elektrisk signal. Till mediaomvandlaren kopplas sedan router som gör det möjligt för flera enheter att ansluta till internet kan göras och att WiFi tillgängliggörs.

Kan jag få villafiber?

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se om du kan få bredband via fiber på din adress. Vi jämför flertalet leverantörer och du kan jämföra aktuella priser och erbjudanden och sedan beställa direkt.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via kabel-tv. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Om du inte har fiber kan du anmäla intresse om att dra in fiber. Flera av de stora operatörerna i Sverige hjälper villaägare att dra in fiber och tar emot intresseanmälningar på sina respektive hemsidor.

Vad kostar villafiber?

Kostnaden för villafiber kan variera. Normalt så dras fiber in i ett helt område samtidigt och då brukar kostnaden ligga mellan 15-30.000 kr.

I de fall där det är färre villor som drar in samtidigt kan prislappen gå upp något eftersom man är färre som delar på etableringskostnaderna för entreprenören som gräver in fiber.

Hur snabbt är bredband via villafiber?

Lite beroende på vad det är för nätverksöverföring i fastighetsnätet (exempelvis Cat5, Cat5e eller Cat6) så kan hastigheten variera mellan 100 Mbit/s för Cat5 och upp till 1000 Mbit/s för Cat6.

Leverantören Bahnhof har exempelvis lanserat hastigheter på upp till 10 000 Mbit/s och då behövs Cat7 kabel för nätverksöverföringen. Dessa hastigheter går inte att köpa via de öppna näten ännu utan de kräver en direkt villafiberanslutning från Bahnhof.

Leverantörer av villafiber

Många av de stora operatörerna av bredband i Sverige kan också installera villafiber. Exempel på operatörer är Telia, Telenor, Tele2 m.fl. Det finns också stora nätägare som Global Connect (Tidigare IP-Only) och Open Infra som utför ingrävning av fiber.

Obegränsad data för villafiber

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via villafiber. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

För- och nackdelar med villafiber

Fiber är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar högst hastigheter och är mest utbredd.

Fördelar

  • Obegränsad data
  • Ger en stabil uppkoppling
  • Fungerar bra för streaming och gaming
  • Finns väldigt utbrett i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

  • Det kostar ofta 15.000-30.000 kronor att ansluta en villa
  • Du kan ej "ta med bredbandet" som du kan göra med ett mobilt bredband

Alternativ till villafiber

Om du inte vill eller kan få villafiber på din adress kan det finnas flera alternativ att koppla upp sig:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt, enkelt och gratis