5G – Femte generationens mobilsystem

Uppdaterad

5G

5G-tekniken är byggd för att möjliggöra anslutning av fler typer av mobila enheter och dessutom anpassa anslutningen efter enheten – så att allt kan kopplas upp på ett anpassat sätt.

I denna artikel går vi igenom vad 5G är, vilka fördelar det ger, när det kommer till Sverige, och vad det egentligen kommer användas till.

Om 4G innebar ett stort tekniskt språng och bland annat möjliggjorde bättre samtalskvalitet, utökad täckning på landsbygden och snabbare dataöverföringshastigheter via mobiltelefoner och 4G-routers så är 5G något helt annat.

Vad är 5G?

Själva "G:et" i 5G står för generation och 5G är den 5:e generationens mobilnätverk. 5G innebär att hastighet på surf, täckning och allt annat vi använder dagens mobilnät till förbättras avsevärt.

5G hastighet

5G är betydligt snabbare än föregångaren 4G och skulle teoretiskt kunna ge upp till 20 Gbit/s och en genomsnittlig internethastighet över 100 Mbit/s.

Hastigheten i 5G-näten kommer i vilket fall innebära Gigabit-hastigheter och man brukar tala om att 5G inom kort kommer kunna ge hastigheter över 1 Gbit/s med 5G, något som matchar den hastighet du kan få med fast bredband via fiber idag.

5G är dock främst designat för att kunna stödja en ökning av trafikkapacitet och nätverkseffektivitet med 100x och passar därför väl in på våra förändrade surfbeteenden och att vi använder våra mobiler till saker som ställer höga krav på näten.

Idag är det exempelvis självklart för konsumenter att kunna streama via mobilen, ringa videosamtal. Många fler arbetar också mobilt behöver, utan lång tidsfördröjning ha tillgång till olika molntjänster, exempelvis själsystem eller affärssystem, som de använder i jobbet.

5G och tidigare generationers nät

  • 2G används främst till samtal och sms och var inte gjord för snabb dataöverföring.
  • 3G var det den första tekniken som möjliggjorde mobilsurf.
  • 4G baserades på en helt ny teknologi och används idag parallellt med 3G-tekniken.
  • 5G baseras delvis på 4G men adderar ny teknologi som kommer att möjliggöra snabbare hastigheter och fler uppkopplade enheter.

När kommer 5G till Sverige?

5G börjades testas redan 2016 av Ericsson så det har funnits ett tag på test-stadie. För att 5G ska fungera för en konsument så krävs flera saker; en telefon, ett abonnemang och ett nät som stödjer 5G.

Just nu pågår flera aktiviteter i Sverige för att möjliggöra för 5G för. En viktig komponent i detta är att de nya 5G-frekvenserna ska tilldelas av myndigheterna, och det förväntas ske i oktober 2020, så vi har fortfarande det stora genombrottet att vänta.

Användningsområden för 5G

Med fler och fler saker som kopplas upp mot internet, det så kallade "Internet of Things" eller IoT, så kommer det att behövas ännu mer utrymme för att frekvensbanden ska räcka till. Allt från mobiltelefoner till kylskåp och andra saker i hemmet har redan börjat kämpa om utrymmet.

Experter tror att 5G kommer främst kommer att användas inom tre huvudområden:

  • Mobilt bredband med högre hastigheter, motsvarande dagens fasta uppkopplingar.
  • Uppkopplade saker (IoT), men med låga hastigheter, som till exempel sensorer, mätare och liknande.
  • Uppkopplade saker (IoT) med höga hastigheter och som kräver låg latens (fördröjningar), exempelvis självkörande bilar och fjärrstyrda robotar.

5G kommer påverka flera delar i vårt samhälle, och här är exempel på några områden där 5G kommer vara en drivkraft och möjliggörare.

Självkörande bilar

Visst längtar man till självkörande bilar där man kan arbeta eller slappna av samtidigt om man tar sig någonstans? Redan idag så görs det flera försök inom detta område på olika sätt i världen men vi har ännu inte sett det i någon stor utsträckning på vanliga vägar i Sverige. 5G kommer dock vara en viktig komponent för självkörande bilar.

Distanskirurgi

Tack vare den snabba och exakta kommunikationen som 5G erbjuder kommer vi kunna genomföra distanskirurgi, alltså där kirurgen befinner sig på en annan plats än själva patienten som opereras. 5G och robotmaskiner här möjliggörarna inom detta område.

Smarta städer

Syftet med smarta städer är att hushålla med resurser och samtidigt ha full kontroll på allt som händer i staden. Exempelvis vill kan kunna effektivisera sophantering, exempelvis genom att sopkorgen själv berättar när den är full. Även optimering av trafik inom städer är ett område som man i väntar sig att 5G ska kunna bistå inom.

Behövs en ny mobiltelefon för 5G?

För att kunna använda 5G måste man ha en mobiltelefon som stödjer just 5G. Telefoner som är 5G-redo har så smått börjat komma från de flesta stora tillverkare. Det går tyvärr inte att uppgradera dagens 4G-telefoner till 5G då både hårdvara och mjukvara behöver uppdateras.

Vad händer med 3G och 4G när 5G rullas ut?

Inga svenska operatörer har stängt ned 3G ännu men runt om i världen ser det annorlunda ut. 3G kommer sannolikt att begränsas även i Sverige när 5G rullas ut. Idag 3G används mest för att avlasta 4G-näten inom röstsamtal.

Är 5G farligt?

Det finns en hel del forskning inom 5G och det finns inget som visar på att 5G är farligt för människor, djur eller natur. Även Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten menar att 5G är helt ofarligt.

Får man corona av 5G?

Under Corona-pandemin som började i slutet av 2019 och drabbade Europa och Sverige i början av 2020 så växte en konspirationsteori fram kring 5G. Konspirationsteoretikerna menade att den höga mängden strålning som masterna utsöndrar sänker immunförsvaret i kroppen – och att detta i sin tur ökar mottagligheten för sjukdomar, som exempelvis corona. Men som sagt så visar ingen forskning att 5G är farligt för människor.

Så avslutningsvis: NEJ! Människor och djur får inte corona av 5G.