Elektronisk programguide (EPG), allt du behöver veta

Uppdaterad

Elektronisk programguide (EPG)

En elektronisk programguide (EPG) är en digital tjänst som tillhandahåller en strukturerad lista över TV-program och deras sändningstider. Här går vi igenom hur den fungerar.

Vad är en elektronisk programguide (EPG)?

En elektronisk programguide (EPG) är en digital tjänst som tillhandahåller en strukturerad lista över TV-program och deras sändningstider. Du kan se alla dina TV-kanaler i det TV-paket som du beställt i din EPG. Traditionellt sett var programguider tryckta i tidningar, ofta längst bak. Idag har EPG:er blivit den vanligaste metoden för att visa TV-tablån och tillhandahålla information om program när det gäller linjära kanaler.

Hur fungerar en EPG?

En EPG organiserar TV-program efter kanal och tidpunkt för sändning. Genom att använda en EPG kan tittare navigera bland olika kanaler och se vad som sänds när. Genom att trycka på fjärrkontrollens knappar kan tittare bläddra framåt i tiden för att se kommande program, eller bakåt för att se tidigare sändningar. Dessutom kan användare ofta filtrera programmen efter kategori, genre eller favoritkanaler för att hitta det som intresserar dem mest.

Fördelar med att använda en EPG

Har du inte använt en EPG tidigare för att navigera TV-tablån så frestar vi dig här med ett antal finfina fördelar:

- Enkel navigation: EPG:er erbjuder en enkel navigationsupplevelse som gör det smidigt för användare att hitta sina favoritprogram.
- Aktuell information: EPG:er uppdateras kontinuerligt med den senaste informationen om TV-program, vilket säkerställer att tittare har tillgång till aktuella sändningstider och programbeskrivningar.
- Anpassade inställningar: Många EPG:er erbjuder möjligheten att skapa anpassade inställningar, såsom att markera favoritkanaler eller ställa in påminnelser för kommande program.

Hur används en EPG av TV-tittare?

- Bläddra bland kanalerna: Genom att använda fjärrkontrollen kan tittare bläddra igenom olika TV-kanaler för att se vad som sänds.
- Se programinformation: Genom att välja ett specifikt program i EPG:en kan tittare se detaljerad information såsom programbeskrivning, eventuella skådespelare och sändningstid.
- Sökning efter program: Många EPG:er erbjuder en sökfunktion som gör det möjligt för tittare att snabbt hitta specifika program eller genrer.