Bredband 10/10

Uppdaterad

bredband-10 10

Kanske har du stött på benämningen "Bredband 10/10" och funderat på vad det betyder? Hur snabbt är det, vad räcker det till, och vad kostar det? Här går vi igenom allt om Bredband 10/10 – ett populärt val av bredband.

Vad betyder bredband 10/10?

Bredband 10/10 indikerar hastigheten på ett av de bredbandsabonnemang som erbjuds via fiber i så gott som alla stadsnät i Sverige. Dock är det på senare år några stadsnät som stängt ned hastigheten och som lägsta hastighet erbjuder bredband 100/100.

Om man väljer ett abonnemang med bredband 10/10 så innebär det att man teoretiskt får tillgång till en nedladdningshastighet och en uppladdningshastighet på 10 Mbit/s.

Första talet i abonnemanget (10/10) beskriver nedladdningshastigheten, medan den andra talet (10/10) beskriver uppladdningshastigheten. När talen på båda sidan snedstrecket är samma, som i fallet med bredband 10/10, brukar man säga att hastigheterna är symmetriska, vilket innebär att hastigheten lika hög för både nedladdning och uppladdning.

Är bredband 10 samma sak som bredband 10/10?

Vissa leverantörer som både erbjuder bredband via fiber och bredband via kabel-TV-uttaget, exempelvis Tele2, brukar förenkla och benämna sina abonnemang med enbart ett tal, t.ex. ”Bredband 10”. Tänk då på att även kontrollera uppladdningshastigheten innan du beställer, ifall den är viktig. Talet 10 i detta fall indikerar enbart den teoretiska nedladdningshastigheten och garanterar inte samma hastighet när man skickar filer.

Du kan enkelt se vilka bredbandsalternativ och hastigheter som är tillgängliga för dig genom att använda vår sökfunktion.

Vem ska välja bredband 10/10?

Bredband 10/10 lämpar sig för de användare som inte behöver då mycket nedladdningshastighet. Förvisso räcker det för att streama film och TV i en ström men om man är fler i hushållet rekommenderar vi att man väljer bredband 100/100 istället. Enligt vår statistik om bredband i Sverige är bredband 100/100 den hastighet som flest svenskar väljer idag.

Större familjer kan dock behöva en ännu högre hastighet, såsom bredband 250/250 eller till och med bredband 500/5000, för bättre prestanda och om de har stora krav på en snabb uppkoppling både nedströms och uppströms.

Tips! Se vilken hastighet du har idag – Testa hastigheten på ditt bredband med Bredbandsvals speedtest.

Vilka bredbandsleverantörer erbjuder bredband 10/10?

Idag erbjuder de flesta bredbandsleverantörer bredband 10/10. Om man kan få hastigheten beror dock på om adressen är ansluten till fiber. Här är exempel på bredbandsleverantörer som erbjuder bredband 10/10 i vissa nät:

Bredband 10/10 pris

Priserna på bredband 10/10 varierar beroende på vilken bredbandsleverantör man väljer, och vilka kampanjer som finns på din adress. Vanligtvis brukar månadskostnaden ligga någonstans mellan 200 och 300 kronor, men det kan bli både billigare och dyrare beroende på vilken leverantör man väljer och vilket stadsnät man är ansluten till. Vi hjälper dig att hitta det billigaste priset.

Vad kostar bredband 10/10?

Priset på bredband 10/10 varierar rätt rejält mellan olika bredbandsleverantörer. Faktum är att det även kan variera inom en och samma leverantör beroende på var i landet man bor och vilket nät man är ansluten till.