Webmail från internetleverantören, vilka är alternativen?

tis 11 februari 2020

Kanske har du någon gång fått ett mail från en e-postadress som slutar på “@telia.com”? Eller har du själv din e-post kopplad till Telia webmail? Vi reder ut begreppen och svarar på de vanligaste frågorna om internetleverantörernas webmail. Dessutom förklarar vi vad webmail är, hur det funkar, vad som ingår hos de olika internetleverantörerna och även vilka andra gratisalternativ som finns.

Vad är webmail?

För läsa och skriva e-post kan du antingen använda ett vanligt e-postprogram eller så kan du gå in i din webbläsare och göra det via en webmail. Om du använder webmail behöver du inte installera något program eller någon app i din enhet. Det enda som krävs för att du ska kunna hantera din e-post var som helst är ett webmail-konto, internetanslutning och en dator, eller annan uppkopplad enhet.

Hur funkar webmail?

En webmail-tjänst består något förenklat av ett e-postprogram, en server för e-post (en så kallad e-postserver) och en webbserver. E-postprogrammet kommunicerar med e-postservern vars uppgift är att sköta mottag, lagring och filtrering samt kontroll, lagring och utskick av e-postmeddelanden. E-postservern kommunicerar sedan i sin tur med en webbservern och din webbläsare som visar upp användargränssnittet (det du ser när du tittar på skärmen i din webmail).

Vanliga funktioner i webmail

Det finns många olika funktioner inom webmail, och här listar vi några av de vanligaste.

 • Mappar samt möjlighet att skapa och ta bort nya mappar.
 • Filtrering för automatisk sortering i mappar, exempelvis inkorg.
 • Skräppostfilter som filtrerar bort e-post från “icke betrodda” avsändare.
 • Papperskorg för raderade e-post.
 • Adressbok för sparade kontakter.
 • Ordbok med synonymlexikon och stavningskontroll.
 • Viruskontroll för skydd av din webbmail mot skadlig programvara.
 • Protokoll för synkronisering exempelvis med POP3 eller IMAP.

Vad är POP3 och IMAP?

När du skickar och tar emot e-post jobbar e-postservern för att sortera och lagra din e-post. All e-post som skickas till din e-postadress går via e-postservern, där den lagras den tills du väljer att hämta eller slänga den. Det luriga är att det finns olika sätt, så kallade “protokoll”, för hur e-posten kan hämtas från mailservern och det är här förkortningarna POP3 och IMAP kommer in i bilden. Den korta förklaringen är att "POP3" och "IMAP" handlar om hur du har valt att läsa och ladda hem (synkronisera) din e-post.

Kanske har du varit med om att din e-post inte “synkas” som du vill? Om det inte har en naturlig förklaring, som att du saknar internetuppkoppling, beror det ofta på vilken inställning du valt för synkronisering av e-post på dina enheter.

POP3

POP3 är en förkortning av Post Office Protocol, och trean i “POP3” står för version tre av protokollet. POP innebär i praktiken att din e-post inte synkroniseras från webbservern till e-postservern. Om du väljer POP i din enhets inställningar kommer kontakter, e-post och mappar som du skapar, skickar och tar emot att stanna i den enhet (till exempel dator, surfplatta, mobiltelefon etc.) du gjort ändringen i. Om du använder POP3, Post Office Protokoll 3, hämtas din e-post från servern när du läser det och sen finns det bara lokalt på den enhet du läst din e-post på, till exempel din mobiltelefon.

IMAP

Om du istället väljer det som kallas IMAP (Internet Messaged Access Protocol) kommer e-postservern synkronisera alla ändringar som görs och hålla dem uppdaterade mellan dina enheter. Det beror på att du läser direkt från e-postservern istället för att ladda hem det. När du använder IMAP kan du läsa och hantera din e-post på flera olika enheter samtidigt. Detta innebär även att en ny mapp, eller ett utkast, som du skapat i din mobiltelefon kommer att finnas synas alla enheter som är kopplade till din webmails e-postadress med IMAP-inställningar.

Tips! Om du använder flera olika enheter, reser mycket eller behöver skapa mappar eller etiketter för din e-post så är det smart att välja IMAP i dina inställningar då det ger dig samma struktur och uppdaterade innehåll oavsett var du befinner dig och vilken enhet du använder.

OBS! Vissa myndigheter och företag kan ha särskilda regelverk för hur e-post ska synkroniseras. Ofta har det med säkerhet och informationens känslighet att göra. Men om du vill kunna skicka och ta emot din privata e-post över hela världen, oavsett enhet, är det bäst att använda IMAP som inställning.

Vilka olika typer av webmail finns det?

Något förenklat finns idag tre huvudsakliga leverantörer av webmail:

 • Internetleverantörer (till exempel Telia webmail, Com Hem webmail och Telenor webbmejl som vi går igenom i detta blogginlägg).
 • Webbhotell (exempelvis Loopia webmail och Binero webmail).
 • Fristående webmail-tjänster såsom Gmail (Google), Outlook (Microsoft), Yahoo mail (Yahoo) med flera.

Universitet, skolor, myndigheter och företag erbjuder nästan alltid sina elever och anställda en webmail-tjänst för att ge åtkomst till sina e-postkonton, kalendrar och anteckningar direkt på nätet. Ett exempel är Kungliga Tekniska Högskolan som har vad man kallar för kth webmail. Ofta använder företag en fristående webmail-tjänst (t.ex. Gmail) men med sitt egna domännamn i e-postadressen.

Webmail hos en internetleverantör

Telia webmail, Com Hem webmail, Tele2 webmail, Telenor webbmejl och Ownit webmail – listan kan göras lång. De flesta internetleverantörerna erbjuder idag webmail som en tjänst till sina kunder. En bra tjänst eftersom alla behöver e-post – men vad finns det för nackdelar och vilka alternativ finns till en e-postadress från en internetleverantör?

Telia webmail

Telia webmail

Alla som blir kund hos Telia har möjlighet att använda Telia webmail. Som kund kan man skapa upp till fem unika e-postadresser som då slutar på “@telia.com”. Inkorgen för de med Telia webmail har ett utrymme på 200 MB. Du som har Telia webmail kan även synkronisera din e-post med andra mailklienter. Om du använder dator stöds Live mail, Mozilla Thunderbird, Windows 8, Apple mail och Outlook. Om du vill komma åt e-posten i mobiltelefonen går det bra att använda Android, Windows phone 8 samt iOS.

Com Hem webmail

Com Hem webmail

Som kund hos Com Hem får du tillgång till Com Hem webmail. Du får då en e-postadress som slutar på “@comhem.se”. Com Hem webmail har ett maxutrymme på 100 MB och det går inte att köpa till extra utrymme. För den som vill hantera sin e-post i datorns eller mobiltelefonens e-postprogram har Com hem webmail stöd för de vanligaste mailklienterna.

Telenor webbmejl

Telenor webbmejl

Om du är kund hos Telenors, eller tidigare använt dig av Bredbandsbolagets eller Glocalnets webmail, gäller Telenor webbmejl. De som skaffar webmail via Telenor får en e-postadress som slutar på “@bredband.net”. Där kan man få upp till fem stycken mejladresser om man beställer ett bredbandsabonnemang och varje e-postlåda har storleken 1 GB. Även med Telenor webbmejl är det möjligt att hantera sin e-post i datorns eller mobiltelefonens e-postprogram.

A3 webmail

A3 webmail: Samma lösning som Alltele webmail och T3 webmail. OBS! A3 ger inte längre ut nya e-postadresser till sin webmail. Tjänsten är endast till för kunder som redan har Webmail sedan tidigare.

Bahnhof webmail

Bahnhof webmail. Är det första gången du använder deras webmail måste du logga in med ditt mailkonto (ex. mb123456). Efter det kan du använda din primära e-postadress som användarnamn.

Bredband2 webmail

Bredband2 webmail. Registrering av nya konto är stängd tills vidare.

NetatOnce webmail

NetatOnce webmail

Ownit webmail

Ownit webmail

Andra internetleverantörer som erbjuder webmail

Om du inte kan beställa bredband eller har några andra tjänster från någon av dessa internetleverantörer kan det vara bra att veta att de flesta internetleverantörer erbjuder någon form av lösning för webbmail. Här listar vi några fler:

Vad händer med min webmail och e-postadress om jag byter internetleverantör?

De flesta internetleverantörer kräver att man har ett abonnemang kvar hos leverantören för att få behålla sitt webmail-konto och sin e-postadress. Om du, till exempel, har e-postkontot knutet till en bredbandstjänst hos internetleverantören och vill säga upp tjänsten kan du ibland ges möjlighet att knyta e-posten till ett annat abonnemang hos leverantören exempelvis ett TV- eller mobilabonnemang om du har det.

Internetleverantörerna erbjuder tyvärr begränsade möjligheter till flytt av sparade kontakter och e-postmeddelanden från en internetleverantörs webmail till en annan.

Om du inte kommer fortsätta vara kund hos leverantören kan du enkelt skaffa en ny gratis e-postadress från en fristående webmail-tjänst och exportera dina kontakter och mail till en annan webmail.

Tre gratisalternativ till internetleverantörernas webmail

Vill du inte använda dig av den webmail och e-postadress som du får från internetleverantören finns det lyckligtvis flera “fristående webmail-tjänster” som är gratis att använda:

 1. Gmail: Om du skaffar e-post från Google är du i gott sällskap. I oktober var antalet användare 1,5 miljarder, enligt Google. Du får en e-postadress som slutar på “@gmail.com” och 15 GB fritt lagringsutrymme. När du skaffar Gmail har du även möjlighet att spara bilder och filer i “molnet” (Google Drive) samt skriva och dela dokument (Google Docs) och kalkylblad (Google Sheets) som uppdateras och görs tillgängliga för dig världen över.

 2. Outlook: Den som skaffar en mail från Microsoft får en så kallad Outlook-mail och en e-post som slutar på “@outlook.com”. Microsoft rapporterade 2018 att det fanns över 400 miljoner Outlook-användare. För alla som använder en PC med Windows, samt Microsoft Office är Outlook ett naturligt val. Den som betalar för något av Officepaket “365 Home” eller “365 Personal” har 50 GB fritt lagringsutrymme medan den som bara skapar en e-postadress får 15 GB, precis som hos Google.

 3. Yahoo mail: Yahoo är en annan stor e-postaktör. Enligt bolaget själva hade de i februari 2017 över 225 miljoner aktiva användare världen över, som alla har en egen e-postadress som slutar på “@yahoo.com”. En förklaring till Yahoos popularitet är kanske att de erbjuder sina användare hela 1 TB (1000 MB) fritt lagringsutrymme(!).

Till alla blogginlägg