Hur mäts bredbandshastigheter och datapotter?

tis 14 augusti 2018

Introduktion till bredbandshastighet

För det första, bredbandshastighet och datastorlek är två olika saker. Bredbandshastighet mäts som bit/s och datastorlek i bytes. Då bits och byte är små enheter använder vi ofta istället Mbit/s och megabytes (MB) eller gigabytes (GB) för att prata om hastigheter och datapaket.

Vi tar det från början:

Byte skrivs med ett stort "B" medan bit skrivs med ett litet "b"

KB, MB, GB, TB

  • En kilobyte (KB) motsvarar 1024 bytes
  • En megabyte (MB) motsvarar 1024 kilobytes
  • En gigabyte (GB) motsvarar 1024 megabytes
  • En terabyte (TB) motsvarar 1024 gigabytes

Kb, Mb, Gb, Tb

  • En kilobit (Kb) motsvarar 1024 bits
  • En megabit (Mb) motsvarar 1024 kilobits
  • En gigabit (Gb) motsvarar 1024 megabits
  • En terabit (Tb) motsvarar 1024 gigabits

Vilken datastorlek ingår i mitt bredband?

För mobila bredband är det ofta inkluderat i tjänsten en specifik datapott som ingår per månad. Datapotten kan vara exempelvis 1 GB, 10 GB, 50 GB eller ännu mer. Idag finns också abonnemang där det är obegränsad datapott.

För fasta bredband är det alltid obegränsad datapott.

Bredbandshastighet nedströms och uppströms

Alla abonnemang har en hastighet både nedströms och uppströms. Det kan vara samma hastighet men vanligt är att nedströmshastigheten är högre än uppströmshastigheten. Du kan läsa mer om vad vi använder de olika hastigheterna till i denna bloggpost om hastigheter för bredband.

Vilken bredbandshastighet ingår i mitt abonnemang?

När vi använder mobilt bredband så är det vanligtvis Mbit/s vi pratar. I genomsnitt är det 31 Mbit/s nedladdningshastighet och 10 Mbit/s uppladdningshastighet enligt Bredbandskollen (2017).

För fasta bredband köper vi olika bredbandshastigheter och marknaden erbjuder vanligtvis nedladdningshastigheter mellan 10 Mbit/s och 1000 Mbit/s. På senare tid pratas också om hastigheter på Gbit/s. I ett antal stadsnät i Sverige så tittar man nu på att introducera upp till 10 Gbit/s, dvs. 10000 Mbit/s. Lite snabbara än när vi först hade uppringt internet och hade i storleksordningen 256 Kbit/s. ;)

Varför upplever jag att jag får ut mindre än vad jag borde ha?

Inom alla infrastrukturer för bredband kan man uppleva en viss tillfällig nedgång i hastigheter under något som man brukar kalla för ”peak hours”. Vi människor har ju liknande mönster gällande arbete och sömn och vissa tider på dagen är vi således mer benägna att använda internet eller streama mycket. Och även om leverantörer har investerat mycket i att se till att alla kan uppnå snabba hastigheter vid de mest trafikerade tiderna kan det ibland bli lite trafikstockning. Läs vidare i vårt blogginlägg om bredbandskollen och hur du kan testa din hastighet.

Se vilken bredbandshastighet du kan få på din adress.

Till alla blogginlägg