bredbandsval.se

Bredbandskollen - mät hastigheten på ditt bredband

Vad är Bredbandskollen och vilket syfte har tjänsten?

Bredbandskollen.se är en gratistjänst som ger dig som konsument att testa hastigheten på ditt bredband. Tjänsten ger dig möjlighet att säkerställa att du faktiskt får den hastighet du betalat för från din operatör. Du kan använda bredbandskollen.se till att undersöka och se skillnader mellan olika placeringar av din trådlösa router i bostaden, och på så sätt kan du avgöra vilken plats som ger bäst hastigheter för dig.

En anna sak som bredbandskollen.se svarar på är vilken operatör det är som du har. Oftast vet man ju detta, men om man hyr i andra hand eller "glömt bort" kan det ju vara bra att veta att man kan få hjälp med det ;)

Hur fungerar bredbandskollen.se?

Genom att skicka data till din enhet och även ta emot data så kan bredbandskollen.se räkna ut din hastighet baserat på hur lång tid det tar för olika datapaket att anlända. För dig som konsument presenteras sedan resultaten på ett översiktligt sätt.
Bredbandskollen.se kan användas direkt i din browser och du behöver inte ladda ned något program. För smartphones (både iOS och Android) finns möjlighet att ladda ner en app för att förenkla mätning, men även för smartphones kan du få åtkomst till mätverktyget genom browsern om du föredrar det.

Faktorer som påverkar hastigheten på ett bredband

Det finns flera olika faktorer som kan påverka hastigheten på ett bredband, bland annat vilken router du har, hur bostaden ser ut, hur långt från routern din utrustning är m.m. Operatörerna garanterar hastigheten fram till avlämningspunkten i bostaden (fram till uttaget) och därför bör mätning först ske via nätverkskabel, direktkopplad i nätverksuttaget eller i routern. Därefter kan du koppla in din router och mäta via Wifi från olika ställen i bin bostad.

Genomför hastighetstest med bredbandskollen.se

Öppna en browser/webbläsare och gå in på www.bredbandskollen.se. Nedan ser du hur landningssidan ser ut i webbläsaren på en dator.


1. starta mätning

Starta sedan igång mätningen genom att klicka på ”Starta mätningen” (se röd markering i bilden nedan)2. starta mätning - markerad
Mätningen av din bredbandshastighet påbörjas direkt. Först undersöks nedladdningshastigheten genom att skicka filer till din dator och sedan undersöks uppladdningshastigheten genom att låta din enhet skicka filer till en mätserver. Även svarstiden, där resultatet anges i millisekunder (ms), mäts. Resultatet från samtliga mätningar visas i realtid under mätförloppet.


mätning pågående
Beroende på vilken operatör du så får du antingen ange din uppkopplingstyp och din köpta hastighet från operatören, eller så har operatören en koppling mot bredbandskollen så att detta sköts automatiskt.

Exempel 1 – Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges av dig.


mätresultat utvärdera
Exempel 2- Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges automatiskt av din operatör. Detta gör att du direkt får rådgivning kring ditt bredband.


mätresultat Telenor
För de fall du anger uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet själv, kommer du sedan till rådgivningen i nästa steg. Bredbandskollen jämför då ditt mätresultat som senaste mätningen gav och visar sedan råd och tips.


rådgivning
Kör testet från olika ställen i bostaden och testa gärna att placera routern på lite olika ställen för att finna bästa möjliga täckning och bästa förutsättningar för att få bra uppkopplingshastighet.