Bredbandskollen - mät hastigheten på ditt bredband

Uppdaterad 7 januari 2021

Här går vi igenom vad Bredbandskollen är, hur du mäter hastigheten på ditt bredband, och vilka faktorer som kan påverka en mätning. Plus några tips från oss här på Bredbandsval.se :)

Vad är Bredbandskollen och vilket syfte har tjänsten?

Bredbandskollen.se är en gratistjänst från Internetstiftelsen som hjälper dig som konsument att testa hastigheten på ditt bredband. Tjänsten ger dig möjlighet att säkerställa att du faktiskt får den hastighet du betalat för från din internetleverantör. Når du upp till din utlovade maxhastighet?

En annan sak som Bredbandskollen svarar på är vilken internetleverantör du har. Oftast vet man ju detta, men om man hyr i andra hand eller glömt bort kan det ju vara bra att veta att man kan få hjälp med det. ;)

Bredbandskollen kallas också BBK

Ofta förkortas Bredbandskollen med BBK, och därför hör man ofta att folk frågar "Vad säger BBK om din hastighet"? BBK och Bredbandskollen är givetvis precis samma tjänst.

Hur fungerar Bredbandskollen?

Genom att skicka data till din enhet (till exempel din dator) och även ta emot data så kan Bredbandskollen räkna ut hastigheten på din internetuppkoppling baserat på hur lång tid det tar för olika datapaket att skickas och laddas ner. Sedan presenteras resultaten på ett överskådligt sätt.

Det är med andra ord ett utmärkt första steg om du tycker att ditt internet är långsamt eller om du helt enkelt är nyfiken på din uppkopplings maxhastighet.

Bredbandskollen.se kan användas direkt i din browser och du behöver inte ladda ned något separat program. För smartphones (både iOS och Android) finns dock möjlighet att ladda ner en app för att förenkla mätningen, men även för smartphones kan du använda mätverktyget genom browsern om du föredrar det.

Bredbandskollens mobilappar

Men som sagt, du kan göra testen direkt från webbläsaren även i din mobil utan att ladda ner någon app.

Faktorer som påverkar hastigheten på ditt bredband

Det finns flera olika faktorer som kan påverka hastigheten på ditt bredband:

  • Om du mäter via kabel eller WiFi
  • Vilken router du har
  • Hur bostaden ser ut (ex. hur tjocka väggarna är)
  • Hur långt från routern din utrustning är (när du mäter via WiFi)

Bredbandsleverantörerna garanterar ju hastigheten fram till avlämningspunkten i bostaden (fram till uttaget) och därför bör mätning alltid först ske via nätverkskabel, direktkopplad i nätverksuttaget eller i routern. I alla fall om du vill kunna mäta själva internetuppkopplingen pålitligt.

Därefter kan du koppla in din router och mäta via Wifi från olika ställen i din bostad. Det är ofta en utmärkt idé (se vårt tips i slutet av artikeln).

Så här använder du Bredbandskollen

Öppna en browser (webbläsare) och gå in på www.bredbandskollen.se. Här nedanför ser du hur landningssidan ser ut i webbläsaren på en dator.


Bredbandskollen start


Starta mätningen av din internetuppkoppling

Starta mätningen genom att klicka på ”Starta mätningen” (se röd markering i bilden här nedanför).


Bredbandskollen starta mätning


Mätningen av din bredbandshastighet påbörjas direkt.

Först undersöks nedladdningshastigheten genom att skicka filer till din dator och sedan undersöks uppladdningshastigheten genom att låta din enhet skicka filer till en mätserver.

Även svarstiden, där resultatet anges i millisekunder (ms), mäts. Resultatet från samtliga mätningar visas i realtid under mätförloppet.


Bredbandskollen pågående mätning


Mätresultat och rådgivning

Beroende på vilken bredbandsleverantör (internetleverantör / ISP) du har så får du antingen ange din uppkopplingstyp och vilken hastigheten du betalar för, eller så har leverantören en koppling mot Bredbandskollen så att detta sköts automatiskt.

Exempel 1 – Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges av dig


Bredbandskollen mer info


Exempel 2 - Uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet anges automatiskt.

Detta är som sagt om din bredbandsleverantör har en koppling till Bredbandskollen. Då får du direkt rådgivning kring ditt bredband utan att behöva mata in mer information.


Bredbandskollen mätresultat Telenor


För de fall där du behöver ange uppkopplingstyp och uppkopplingshastighet själv kommer du sedan till rådgivningen först i nästa steg. Bredbandskollen jämför då ditt mätresultat som senaste mätningen gav och visar råd och tips.


Bredbandskollen rådgivning


Tips: Hitta bästa platsen för din trådlösa router

Du kan använda Bredbandskollen för att se skillnader i överföringshastighet beroende på var du placerar din trådlösa router i bostaden.

Kör testet från olika ställen i bostaden och testa att placera routern på lite olika ställen för att finna bästa möjliga täckning och bästa förutsättningar för att få bra uppkopplingshastighet. Då kan du hitta det bästa upplägget för just dig och din bostad. Det kan göra rätt stor skillnad.

Alternativ till Bredbandskollen

Även om Bredbandskollen är det vanligaste verktyget i Sverige för att mäta surfhastighet så finns det andra alternativ som var och en har sina egna styrkor. Läs till exempel våra blogginlägg om Speedtest och gratistjänster för att mäta hastigheten på ditt internet.

Snabbare internet?

Om du även råkar vara nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och vilka bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis. Då kan du även se om det finns andra alternativ och abonnemang med högre hastighet än vad du har i dagsläget.

Till alla blogginlägg