Bredband via kabel-tv

Uppdaterad 1 juli 2020

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via kabel-tv. Vad är det? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet?

Förklaring av bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv-nätet (även kallat bredband via koax eller fiberkoax) är vanligt förekommande i Sverige. Företaget Com Hem står idag för den absoluta majoriteten av dessa abonnemang med sitt utbredda nätverk i Sverige. Com Hem levererar förutom bredband också digital TV, analog TV och IP-telefoni via kabel-tv-nätet. Exempel på andra operatörer som levererar bredband via kabel-tv-nät är också Telenor, Köpings Kabel-TV, Olofströms Kabel-TV, Teleservice, Bredband2 och Bahnhof.

Kan jag få att få bredband via kabel-tv?

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt som om du kan få bredband via kabel-tv. Vi jämför flertalet operatörer, som bland annat erbjuder bredband via kabel-tv på din adress, och du kan jämföra priser och erbjudanden.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via fiber. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via kabel-tv?

Den nedströmshastighet som erbjuds via kabel-tv är vanligtvis från 50 Mbit/s men ända upp till 1200 Mbit/s och levereras av Com Hem. Kabel-tv hade enligt bredbandskollen de snabbast genomsnittliga nedladdningshastigheterna under 2015 0ch 2016 men låg på samma nivå som fiber under 2017.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via kabel-tv. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-tv byggs inte ut så mycket i Sverige idag, men tekniken levererar riktigt bra hastigheter fortfarande.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via kabel-tv-nätet (stabilt)
  • Fungerar bra för streaming
  • Finns väldigt utbrett (fortfarande) i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst. Oftast så inkluderas en router när du beställer ett bredband via kabel-tv.

Nackdelar

  • Inte lika snabbt som internet via fiber som i vissa nät kan nå 10 GB/s
  • Hastigheten för uppladdning till internet är ofta lite långsammare än för fiber

I korthet kan man säga att bredband via kabel-tv är ett bra alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett öppet stadsnät).

Utvecklingen för bredband via kabel-tv

Bredband via kabel-TV växte sig stark under början av 2000-talet men är sedan några år tillbaka på en mer stabil nivå, i antal abonnemang räknat. Den 30 juni 2019 fanns enligt PTS ca 650.000 bredbandsabonnemang via kabel-tv. Kabel-tv-näten byggs inte ut i samma utsträckning längre då nybyggnationer ofta väljer fiber till byggnaden och sedan LAN som accessnät inom nya fastigheter.

Alternativ till bredband via kabel-tv

Alternativen du har till kabel-tv är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg