KOAX, allt du behöver veta

Uppdaterad 19 oktober 2021

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband och TV via KOAX. Vad är det? Hur snabbt är bredband via KOAX? Hur kopplar jag TV:n till KOAX? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet?

Bredband och TV via KOAX

KOAX nät, även kallat FiberKOAX av exempelvis Tele2 (tidigare Com Hem), var initialt enbart en analoga infrastruktur som vad avsedd för att distribuera analog TV. I dagligt tal brukar man kalla det för Kabel-TV, men sanningen är den att man idag även kan få bredband och IP-telefoni via KOAX.

Tekniken som används för att kunna använda KOAX-nätet för bredband heter DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). Faktum är att DOCSIS finns i flera olika versioner och de senaste versionerna stödjer hastigheter på 1200 Mbit/s.

KOAX-näten finns i många flerfamiljshus, ibland kallade "Com Hem-hus", och en del radhusområden, men är lite ovanligare i villor. Idag så väljs ofta fiber istället för KOAX-nät vid nybyggnationer.

Kan jag få att få TV via KOAX?

För att kunna få TV via KOAX så behöver du såklart ha ett kabel-tv-uttag i hemmet. Uttagen har antingen två hål eller tre hål. Om du bara har två hål så kan du få TV, men du behöver tre hål för att också kunna få bredband.

En fördel med KOAX är att man kan ansluta en TV direkt med en antennkabel och ta del av det utbud som leverantören erbjuder. Ofta ingår ett grundpaket med analoga eller digitala kanaler i ett avtal som föreningen eller hyresvärden har med operatören.

Kan jag få att få bredband via KOAX?

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt som om du kan få bredband via KOAX. Vi jämför flertalet operatörer, som bland annat erbjuder bredband via KOAX på din adress, och du kan jämföra priser och erbjudanden.


Jämför och beställ bredband på din adress!


Returaktiverad KOAX – en förutsättning för bredband

För att du ska kunna få bredband via KOAX behöver nätet vara returaktiverat, vilket innebär att det går att skicka data åt båda hållen.

Hur snabbt är bredband via KOAX?

Den nedhastighet som erbjuds via Koax är vanligtvis från ca 50 Mbit/s men ända upp till 1200 Mbit/s och levereras av Com Hem. Kabel-tv hade enligt bredbandskollen de snabbast genomsnittliga nedladdningshastigheterna under 2015 0ch 2016 men låg på samma nivå som fiber under 2017.

Fördelar och nackdelar med bredband via KOAX

Bredband via KOAX byggs inte ut mer i Sverige idag men KOAX levererar faktiskt bra hastigheter fortfarande.

Fördelar med bredband via KOAX

  • Obegränsad datamängd (precis som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via KOAX-nätet (stabilt)
  • Fungerar utmärkt för streaming
  • Finns (fortfarande) väldigt utbrett i Sverige, dock främst i flerfamiljshus

Naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst. Oftast så inkluderas en router från operatören när du beställer ett bredband via KOAX.

Nackdelar med bredband via KOAX

  • Inte lika snabbt som bredband via fiber som i vissa nät kan nå 10 GB/s
  • Hastigheten för uppladdning är ofta lite långsammare än för fiber

I korthet kan man säga att bredband via KOAX är ett bra alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett vertikalt fibernät eller ett öppet stadsnät).

Alternativ till bredband via KOAX

Alternativen du har till KOAX är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"