Förbättra ditt Wi-Fi – 5 tips för att öka räckvidd och hastighet

Uppdaterad 20 januari 2020

Inget är väl så frustrerande som när Wi-Fi i hemmet strular? Obefintligt Wi-Fi i vissa rum och långsamt internet kan få vem som helst ur balans. Vi har sammanställt 5 snabba tips för att minska besvären!

Placera om din router

Placeringen av din router är viktig för hastigheten. Placera din router så centralt du kan i ditt hem. Gärna på en ”öppen hylla” eller ett bord cirka 1 meter ovanför golvhöjd. Se till att den inte är skymd och att inga elektroniska apparater eller vitvaror står i direkt anslutning då det kan störa ditt Wi-Fi.

Wi-Fi-bromsarna

Det finns ett antal olika prylar i hemmet som du alltid ska hålla din router borta ifrån:

  • Frysen
  • Kylen
  • Tvättmaskinen
  • Torktumlaren
  • Akvarium

Så en generell regel blir ju att inte ha routern i köket eller tvättstugan ;)

Skaffa ny router

Har du en gammal router som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare Wi-Fi. Kanske har du en router som använder sig av en gammal standard för WLAN? Har din router endast stöd för 802.11b eller 802.11g bör du uppgradera till en modell som klarar av 802.11n eller 802.11ac. Genom att göra detta kan du räkna med både högre anslutningshastigheter och att räckvidden ökas avsevärt. Givetvis behöver din tekniska utrustning du kopplar upp mot ditt Wi-Fi även klara dessa standarder.

Att skaffa en ny router behöver inte kosta särskilt mycket, det är också så att vissa bredbandsleverantörer inkluderar en router i abonnemanget om du väljer att binda om ditt abonnemang.

Skaffa repeaters

Om man bort lite större, eller på två våningar kan det vara svårt för en router att nå alla vrår i boendet. En enkel lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är att köpa en repeater, även kallade extender eller räckviddsförlängare. Dessa apparater fångar upp de trådlösa signalerna och skickar sedan ut dem på nytt igen. En nackdel med en repeater är att hastigheten minskar något vid vidaresändningen. Se därför till att ha ett abonnemang med ordentligt hastighet redan från start.

Bygg enkelt ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen

Bygg enkelt ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen. HomePlugs använder powerline-tekniken och tar hjälp av de befintliga elledningarna i din bostad för att utöka nätverket till olika rum i hemmet eller mellan olika våningsplan. Adaptrarna sätter du i vanliga vägguttag, där du behöver nätverk.

Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att fungera precis lika bra som om de är anslutna till routern. För nätverk över elnätet krävs två HomePlugs som kan utökas med fler om extra nätverksanslutningar behövs.

Köp utrustning som klarar både 2,4 och 5 Ghz (gigahertz)

Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, antingen 2,4 Ghz eller 5 gigahertz. Samtliga routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet, men bara en del nyare routrar och enheter stödjer 5 GHz-bandet.

2,4 GHz är ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat. De flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det kan därför lättare bli störningar eftersom fler ska samsas om samma frekvenser. 2,4 GHz-bandet har generellt sätt lite bättre räckvidd men att 5 GHz ger högre hastigheter.

För bästa möjlig upplevelse är det bäst att satsa på produkter som använder sig av båda banden, något som ofta kallas för dual-band. Detta oavsett om du väljer att köpa en ny router, powerline-adaptrar eller en räckviddsförlängare.

Till alla blogginlägg