Bredbandskartan - hitta nät och leverantörer i närheten

Uppdaterad

karta med bredbandstäckning på områdesnivå.

Bredbandskartan är ett verktyg från PTS som hjälper dig att undersöka tillgången på bredband i ett område. Här förklarar vi vilken information den ger och hur det fungerar.

Som vi förklarat tidigare är det adressen som avgör vilket bredband man kan få. Detta då det påverkar vilka typer av bredband som finns installerat, vilka internetleverantörer som erbjuder bredband och vad det kostar.

Om det däremot inte skulle finnas något fast bredband på adressen kan det vara intressant att ta reda på vilken typ av fast bredband som finns i närheten. Det är just detta som PTS Bredbandskartan kan hjälpa till med.

Vad är Bredbandskartan?

Bredbandskartan är ett verktyg som utvecklats av Post- och Telestyrelsen (PTS) och som presenterar information om tillgången till fast bredband på områdesnivå.

Bredbandskartan är baserad på information som Post- och telestyrelsen samlar in från internetleverantörerna i sin årliga bredbandskartläggning.

Samtliga operatörer som har egna bredbandsnät i Sverige medverkar och bistår PTS med uppgifter om täckning. Uppgifterna analyseras av PTS innan de sammanställs i kartläggningen.

OBS! PTS bredbandskartläggning undersöker endast tillgången till fast bredband där folk bor och arbetar– alltså vid stadigvarande hushåll och fasta verksamhetsställen.

Vad är syftet Bredbandskartan?

Post- och telestyrelsen har ett regeringsuppdrag som handlar om att kartlägga tillgången till IT-infrastruktur och att följa upp regeringens bredbandsmål. Bredbandskartan är ett verktyg som hjälper till med just detta.

Hur ofta uppdateras Bredbandskartan?

Bredbandskartläggningen genomförs under oktober månad varje år och publiceras sedan i mars året efter. Den senast publicerade Bredbandskartan är uppdaterad och innehåller data från 1 oktober 2022.

Hur detaljerad är Bredbandskartan?

Mycket av den information som visas i Bredbandskartan baseras på ett rutnät med rutor som är 250 gånger 250 meter. Det beror på att Bredbandskartan i sin tur baseras på ett underlag av geografiska ytor med tillhörande statistik där just kvadrater på 250 gånger 250 meter är den minsta beståndsdelen.

Hitta bredband i området

Har du inte redan tillgång till bredband via fiber så kan Bredbandskartan hjälpa dig att ta reda på vilka nätägare som kan ansluta din bostad till bredband via fiber i ditt område. Här kan du få svar på följande frågor:

Ta reda på om det går att ansluta din fastighet

Kontakta nätägaren eller bredbandsleverantören för att undersöka om det går att ansluta din fastighet till fiber och för att ta reda på när kommer fiber till dig.

Om arbetet inte redan är planerat kan de återkomma med en offert och ett kostnadsförslag till dig där det framgår vad det kostar att dra in fibern och när i tiden som leverantören kan dra in den.

Ofta dras fibern in då det inte finns tjäle i marken och dessutom vill man ofta samla flera indragningar och ta dem samtidigt för att få ner etableringskostnaden. Om det inte går att dra in fiber idag kan du fråga nätägaren eller bredbandsleverantören om det finns planer på att bygga ut bredbandsnätet i området.

Så använder du Bredbandskartan

För att se hur bredbandstillgänligheten ser ut i ett område kan du välja mellan att zooma direkt i kartan eller skriva in en adress.

Zooma direkt i kartan

Genom att placera muspekaren på ett område och scrolla kan du ta dig fram till den ort eller adress som du vill undersöka bredbandstillgängligheten på.

bredbandskartan zomma

Sök på en specifik adress

Genom att skriva in en adress i sökfältet skickas du direkt dit och adressen markeras även med en nål i kartan.

bredbandskartan specifik adress

Hitta nätägare

Genom att välja "Hitta nätägare" i vänstermenyn kan man söka på en adress för att hitta nätägare i närheten. De nätägare som är närmast adressen, inom mindre än 500 meter, listas först. Se exempel nedan.

hitta nätägare

Hittar du ingen nätägare eller bredbandsleverantör i ditt område?

Om du inte hittar en nätägare eller bredbandsleverantör där du bor bör du kontakta kommunen. Hos kommunen kan du få reda på om det finns planer på att bygga ut bredbandsnätet i området och hur arbetet ser ut för hur invånarna i kommunen ska få tillgång till bredband.

Skillnaden mellan Bredbandskartan och Bredbandsval

Medan Bredbandskartan är en bra tjänst för att undersöka vilka infrastrukturer och nätägare som finns i ett område svarar Bredbandsval.se på vilka infrastrukturer som finns tillgängliga på en specifik adress, dvs - om fiber är indraget i huset.

Bredbandsval.se samlar in information om möjliga bredband (infrastrukturer) på den sökta adressen i realtid så du kan se erbjudanden på bredband via fiber, bredband via kabel-tv och ADSL bredband).

Dessutom ger Bredbandsval.se information om vilka leverantörer som levererar bredband, vilka hastigheter som finns att beställa och vad tjänsterna kostar. På Bredbandsval.se kan du dessutom beställa och byta bredband direkt.