Bredband via elnätet

Uppdaterad 14 augusti 2020

Bredband via eluttag innebär att du vår ett nätverk via ditt egna elnät i bostaden. I nybyggda hus finns ofta nätverksuttag i rummen, men i äldre bostäder finns inte det och då kan bredband via elnätet vara en bra lösning för att få möjlighet att surfa problemfritt i hela bostaden. Här går vi genom allt du behöver veta föra att komma igång.

Bredband via eluttag, hur fungerar det?

För att kunna få bredband via eluttaget måste du alltid föst ha ett befintligt bredbandsabonnemang eller annan internetuppkoppling. Bredband via eluttag innebär att du får möjlighet att tillgodogöra dig bredbandet via eluttag dit ditt ordinarie Wi-Fi via routern inte når.

Så här får du bredband via eluttaget

Du behöver skaffa två enheter, en sändare och en mottagare och ofta säljs de som ett paket. En sändare som sänder iväg bredbandssignalerana och som du kopplar till modemet eller routern. Det som händer är att de sändaren omvandlar nätverkssignalen till en radiosignal som skickas ut på elkablarna. Sedan behöver du en, eller flera, mottagare som du koppla till eluttagen i de rum eller de platser där du önskar ta emot bredbandssignalen. Mottagarna gör om radiosignalen till en nätverkssignal igen.

Själva tekniken kan heta lite olika saker och vanliga namn på detta är:

  • Homeplug
  • El-lan
  • E-lan
  • Powerline

Dessa olika lösningar erbjuds från en mängd olika tillverkare.

Fördelar med bredband via eluttaget

  • Du kan få bredband till de platser i hemmet där Wi-Fi har svårt att nå.
  • Du kan istället för att köpa en starkare router använda bredband via eluttag som ett billigare komplement
  • Snygg lösning - inga långa nätverkssladdar genom hela bostaden.
  • Går att använda utomhus också – om du vill kunna surfa bättre i trädgården exempelvis.

Homeplug för IPTV

Att få Wi-Fi signal till en TV som står långt ifrån routern kan vara problematiskt, och här är bredband via eluttaget en perfekt lösning. I takt med att färre tittar på TV via kabel-TV eller marksänd TV så har IPTV vuxit sig starkare, därigenom har homeplugs också blivit en vanlig lösning. Enkelt att koppla in och ingen konfiguration behövs i normalfallet.


Om Bredbandsval.se

Bredbandsval.se är en gratistjänst som gör det enkelt att jämföra bredband på nätet. Vårt fokus är att förse dig med all information du behöver genom att på ett överskådligt sätt synliggöra de operatörer och deras bredband som du kan få på just din adress. Tips! Prova att jämföra bredband på din adress.

Till alla blogginlägg