NVIDIA SHIELD TV

Uppdaterad

NVIDIA SHIELD TV product family. Photo credit NVIDIA.com

NVIDIA SHIELD TV är mediaspelaren för den dator- och spelintresserade. Om man har höga krav på bild och ljud, och inte nöjer sig med en Apple TV eller Google Chormecast, kan NVIDIA SHIELD TV, eller Pro-varianten vara alternativet för dig. Läs mer om mediaspelaren NVIDIA SHIELD TV här.

Vad är NVIDIA SHIELD?

NVIDIA SHIELD, eller NVIDIA SHIELD TV, är en mediaspelare tillverkad av det amerikanska företaget NVIDIA. Företaget, som även är ledande inom artificiell intelligens, hårdvaru- och mjukvaruutveckling och det som kallas "from edge to cloud computing", är sedan tidigare kända för sina kraftfulla grafikkort.

NVIDIA SHIELD TV lanserades av NVIDIA 2015 och är den mest använda mediaspelaren av de som bygger på Android TV. Produkten kan närmast beskrivas som en liten dator installerad med operativsystemet Android TV och en rad förinstallerade appar.

NVIDIA SHIELD TV kopplas, precis som Apple TV och Google Chromecast, till en TV och möjliggör streaming av film, TV och spel. Lite som en interaktiv TV-box. Tack vare inbyggt stöd för Chromecast kan NVIDIA SHIELD användas för att casta innehåll från din telefon, surfplatta eller bärbar dator direkt till en extern skärmen.

NVIDIA SHIELD har inte minst vuxit fram som ett populärt alternativ till Apple TV för de konsumenter som föredrar Googles ekosystem av produkter.

Hur fungerar NVIDIA SHIELD?

Vad kan man då förvänta sig när man köper en NVIDIA SHIELD? När man väl fått hem den kan man ansluta produkten till en TV eller skärm via HDMI. När mediaspelaren är inkopplad krävs en uppkoppling mot internet via WiFi eller nätverkskabel. Till slut kommer den kräva att man skapar ett konto med NVIDIA. Att installera den tar mindre än 10 minuter

NVIDIA SHIELD stödjer över 5000 appar som man kan ladda ner från Google play store. Detta inkluderar de flesta populära streamingtjänster såsom Netflix, Disney+, HBO Max, Hulu, Redbull TV, Peacock, Prime video, m.m. Appar som dock kräver en separat prenumeration och ett eget konto. Det finns dock appar för gratis streamingtjänster såsom Youtube och Pluto TV.

Värt att tillägga är att NVIDIA SHIELD TV, till skillnad från Apple TV, även möjliggör streaming av innehåll från streamingtjänsten Plex. Till skillnad från många andra mediaspelare är NVIDIA SHIELD kraftfull nog att klara att transpilera en video medan den spelar.

NVIDIA SHIELD har, tack vare sina grafikkort, blivit ett populärt alternativ för dator- och spelintresserade som är på jakt efter en mediaspelare. NVIDIA SHIELD erbjuder en unik tjänst kallad Geforce Now som finns tillgänglig i alla varianter av produkten. Geforce Now gör det möjligt att streama och spela spel som enheten eller browsern själv inte klarar av att spela t.ex. de senaste så kallade AAA-spelen (Triple A).

Vissa modeller av NVIDIA SHIELD fungerar även som lokal förvaring av dina favoritprogram. Majoriteten av användarna använder dock Nvidias mediaspelare enbart för streaming av olika streamingtjänster.

Funktioner på NVIDIA SHIELD TV

Något förenklat kan man säga att NVIDIA SHIELD TV uppgraderar all TV och ger dig snabbare och smartare alternativ för att streama media och spel.

4K HDR och AI Upscaling

Tack vare NVIDIA SHIELDs kraftfulla processor och grafik kan man streama 4K UHD-innehåll med över fyra gånger så många pixlar (3840x2160) jämfört med standard på Full HD TV (1920x1080).

De senare versionerna av NVIDIA SHIELD TV stödjer också 4K HDR på 60 fps. HDR (High Dynamic Range) ger dig högre färgkontrast och mer realistisk bildupplevelse och även om man ser på video med lägre kvalitet kan NVIDIAs AI Upscaling förstärka HD-videos till 4K.

Ljud

NVIDIA SHIELD TV stödjer DTS-X surroundljud vilket maximerar hemmabiosystems potential och med Dolby Atmos får man ett rikt flerdimensionellt ljud.

Röstassistent

NVIDIA SHIELD TV kommer med inbyggd röststyrning från Google Assistant vilket gör att man exempelvis kan byta program och söka efter nya avsnitt.

Mediaspelaren är även kompatibel med Alexa, vilket innebär att man även kan styra över andra Smart Home-enheter som LED-lampor och högtalare som är kompatibla med Google Assistant eller Alexa.

Modeller av NVIDIA SHIELD

Namn Lansering Processor Modellnummer Form
Shield TV 2015 Nvidia Tegra X1 P2571 Box
Shield TV Pro 2015 Nvidia Tegra X1 P2571 Box
Shield TV 2017 Nvidia Tegra X1 P2897 Box
Shield TV Pro 2017 Nvidia Tegra X1 P2571 Box
Shield TV 2019 Nvidia Tegra X1+ P3430 Cylinder
Shield TV Pro 2019 Nvidia Tegra X1+ P2897 Box

NVIDIA SHIELD TV + Pro (2015)

 • Android TV 9
 • HDMI 2.0
 • Ethernet
 • 2 USB 3.0 portar
 • Micro Sd läsare
 • 3 GB RAM
 • 16 GB - 500GB (PRO)
 • Fjärrkontroll och spelkontroll
 • 4k-kompatibel

NVIDIA SHIELD TV + Pro (2017)

 • Android TV 9
 • HDMI 2.0
 • Ethernet
 • 2 USB 3.0 portar
 • Micro Sd läsare
 • 3 GB RAM
 • 16 GB - 500GB (PRO)
 • Fjärrkontroll och spelkontroll
 • 4k-kompatibel

NVIDIA SHIELD TV + Pro (2019)

 • Android TV 9
 • HDMI 2.1
 • Ethernet
 • 2 USB 3.0 portar
 • Micro Sd läsare
 • 2 - 3 (PRO) GB RAM
 • 8 GB - 16 GB (PRO)
 • Fjärrkontroll och Spelkontroll
 • 4k-kompatibel
 • AI upscaling
 • Dolby vision
 • 40% mindre än 2015 år modell

NVIDIA SHIELD vs NVIDIA SHIELD Pro

Varje gång Nvidia uppdaterar sin mediaspelare släpper de två separata versioner av NVIDIA SHIELD. Den vanliga versionen och den s.k Pro versionen. Vad är då skillnaden mellan NVIDIA SHIELD TV och NVIDIA SHIELD TV Pro?

Skillnaderna mellan den vanliga modellen och Pro varierar lite beroende på generation. Skillnaden följer dock ett mönster – lagringsutrymmet. 2015 och 2017 var den enda skillnaden mellan Pro och den vanliga versionen lagringsutrymmet. Medan Pro hade 500 GB lagring får man nöja sig med 16 GB med den vanliga modellen. I övrigt har modellerna samma RAM-minne och samma processor.

2019 ändrades dock detta. Båda modellerna kom med samma processor men Pro-versionen kom med 1 GB mer RAM minne och 8 GB mer lagring. Dessutom skiljer sig utseendet åt. Shield TV fick en cylindrisk form medan NVIDIA SHIELD TV Pro behöll formen av en box. I övrigt är skillnaden mellan de olika modellerna relativt liten. Man får samma användarupplevelse och funktioner oberoende av om du väljer NVIDIA SHIELD TV Pro eller den enklare modellen NVIDIA SHIELD TV.

Vilken NVIDIA SHIELD TV ska man köpa?

NVIDIA SHIELD kommer i relativt begränsad upplaga eftersom de är designade för en viss nisch av teknik-kunniga användare. Men om man är intresserad och vill börja lära sig rekommenderas ofta den cylinderformade basversionen av Shield TV från 2019.

Om man har större kunskap och är intresserad av spel rekommenderas NVIDIA SHIELD Pro 2019. Men för att få den fulla upplevelsen rekommenderar NVIDIA att man dessutom köper till en separat spelkontroll från exempelvis Xbox, PS4 eller NVIDIA.

Vad kostar NVIDIA SHIELD TV?

NVIDIA SHIELD ligger i ungefär samma priskategori som andra liknande mediaspelare t.ex Apple TV:n. Beroende på vilken modell du väljer kostar en NVIDIA SHIELD TV från 1300 kronor, medan den dyrare varianten NVIDIA SHIELD TV Pro kostar från 2300 kronor.

Alternativ till NVIDIA SHIELD TV

Om man främst är ute efter en mediaspelare för att kunna streama film och TV finns flera alternativ till NVIDIA SHIELD. Den som är Apple-användare, och kanske redan köpt filmer och innehåll från Apple, kan med fördel istället välja Apple TV för streaming. Gillar man Googles produkter finns även Google Chromecast som ett alternativ.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Nvidia.