Allt om Amazon Fire TV Stick

Uppdaterad

Amazon Fire TV Stick 4k Max (photo credit: amazon.com)

Här går vi igenom Amazons medieströmningsenhet Fire TV Stick och förklarar hur Fire TV Stick fungerar och vad som är skillnaden mellan den nya 4k-modellen och 4k Max.

Vad är Amazon Fire TV Stick?

Amazon Fire TV Stick (även Amazon Fire TV eller Amazon Fire Stick) är en mediaspelare och "mikro-konsol" som lanserades av Amazon 2014. Precis som andra mediaspelare såsom Nvidia Shield, Apple TV och Google Chromecast är Fire TV Stick egentligen en liten dator. Den huvudsakliga skillnaden mot andra mediaspelare är att den kommer förinstallerad med Amazons eget operativsystem Fire OS och att den har en annorlunda design.

Som på de flesta mediaspelare finns en rad förinstallerade appar men man kan självklart installera fler beroende på önskemål och utbud. Amazon Fire TV Stick möjliggör snabb och enkel streaming i HD eller Ultra HD.

Hur fungerar Fire TV Stick?

Amazon Fire TV Stick är enkel att installera. Man behöver bara plugga in stickan i HDMI-porten och och koppla in strömmen. Med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen är det enkelt att följa Amazons instruktioner för att installera mjukvaran och skapa ett konto på Amazon, om man inte redan har ett sedan tidigare.

Fire TV Stick använder operativsystemet Fire OS7 som ger tillgång till över 400 000 appar. Mediaspelaren har stöd för de flesta stora streamingtjänster på marknaden såsom Netflix, Disney+, Hulu m.fl. Observera att dessa tjänster kräver dock en separat prenumeration. Självklart finns även Amazons egen streamingtjänst Prime Video förinstallerad.

Eftersom Fire TV Stick är en produkt från Amazon kan den integreras i amazons större ekosystem av produkter. Man kan till exempel styra sin Fire Stick m.h.a Alexa.

Amazons ekosystem med smarta produkter och enheter för röststyrning liknar till mångt och mycket de som Apple och Google erbjuder med Siri respektive Google Assistent.

Modeller av Fire TV Stick

Den här artikeln beskriver de senaste versionerna av produkterna från och med juni 2022. Vi refererar till dem som släpptes 2021-2022 och vad deras kapacitet. Om en ny version lanseras kan saker i hårdvaran och mjukvaran ha ändrats i relation till den här artikeln.

De tre versionerna som beskrivs nedan ser nästintill identiska ut formmässigt. Det som skiljer dem åt är huvudsakligen prestandan och funktioner.

Amazon Fire TV Stick

I 2021:s version av Fire stick TV har hårdvaran uppgraderats substantiellt i jämförelse med tidigare års modeller. Detta har bidragit till en förbättrad prestanda med 50%.

Den medföljande fjärrkontrollen har knappar som skapar genvägar till de populäraste streamingtjänsterna samt Alexa voice Remote.

Fire stick TV har stöd för en bildupplösning på 1080p HD, vilket är samma upplösning som de tidigare versionerna av produkten har. Det som har ändrats från tidigare versioner är istället ljudet. Fire stick TV stödjer nämligen Dolby Atmos-ljud och Dolby 5.1 och 7.1 surround.

Amazon Fire TV Stick 4k

Fire TV Stick 4k tävlar indirekt med andra liknande produkter som Apple TV 4k och Nvidia Shield. Fjärrkontrollen är samma som Fire Stick TV men 4k-versionen har stöd för 4k ultra HD upplösning med 60 bilder per sekund. 4k kan enkelt beskrivas som 4 gånger så många pixlar som det som idag anses som standard (1080p). Fire TV Stick 4k stödjer även andra bildrelaterade uppgraderingar som HDR och Dolby Vision.

Precis som Fire stick TV har 4k-versionen stöd för Dolby Atmos. Den anpassar sig också efter vart den pluggas in och försöker få till så att det bästa formatet av ljud och bild används.

4k-versionen är helt enkelt en mer kraftfull och förbättrad version av Fire TV Stick.

Amazon Fire TV Stick 4k Max

I februari 2022 lanserades den senaste versionen Fire TV Stick – Fire TV Stick 4k Max. Med 40% bättre prestanda än Fire TV Stick 4k och stöd för WiFi 6 ger den samma funktioner som 4k-versionen men en snabbare och bättre upplevelse än den tidigare modellen.

Utöver bättre prestanda har 4k Max fördjupat integrationen mot Amazons ekosystem. En av nyheterna är att den är kompatibel med Ring doorbell, vilket gör att du kan använda en TV med Fire TV Stick 4k Max som porttelefon och svara den som är vid dörren direkt från TV:n.

När kommer nästa Fire TV Stick?

Amazon följer ett ganska förutsägbart mönster gällande när de släpper sina produkter. Oftast presenteras nya modeller under sensommar och lanseras under hösten. Därför är det troligt att nästa version av Fire TV Stick släpps hösten 2022.

I samband med nya produktlanseringar är priserna ofta högre, och det kan därför vara smart att vänta en månad eller två före man köper den senaste versionen. Om man väntar hinner ofta recensioner publiceras så att man kan bilda sig en bättre uppfattning om det är värt att köpa den senaste versionen, eller välja en tidigare modell som dessutom kan vara ännu billigare.

Hur mycket kostar en Fire TV Stick?

Fire TV Stick är ofta billigast på Amazons egen sida. Där kostar en Amazon Fire TV Stick cirka 450 kronor i dagsläget medan 4k-versionen är 100 kronor dyrare (550 kr) och 4k Max-versionen kostar 700 kr.

Alternativ till Fire TV Stick

Det finns flera fullgoda alternativ till Amazon Fire TV Stick. Om man är van Apple-användare och kanske redan har ett Apple ID investerad är Apple TV ett självklart alternativ.

Om å andra sidan föredrar Googles produkter kan kanske Chromecast och NVIDIA SHIELD vara rätt mediaspelare. Man ska dock komma ihåg att Amazon Fire TV Stick 4k är ett fullgott och mycket prisvärt alternativ om man främst är 4K man är ute efter.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Amazon.