Philips Hue, smart belysning för alla system

Uppdaterad

philips hue app (photo credit Philips)

Har du redan, eller funderar du på att komma igång med, smarta lampor och belysning i ditt hem? Då är chansen stor att du hört om Philips Hue.

Bland dagens lösningar för smart belysning är Philips Hue en av de mest väletablerade, välutvecklade och kompatibla lösningarna på marknaden. Oavsett om du använder Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Google Home så fungerar Philips Hues lampor med ditt system. Här är allt du behöver veta för att komma igång med Philips Hues smarta lampor.

Vad är Philips Hue?

Philips Hue är en serie av smarta LED-lampor, armaturer och tillbehör som utvecklas och tillverkas av Signify N.V., f.d. avdelningen Philips Lighting på Royal Philips N.V.

Även om Philips Hue belysning finns i enklare varianter (med vitt sken) ger namnet ”Hue” (som betyder nyans på engelska) en ledtråd om vad Philips satsning handlar om. Med Hue var man i princip först på marknaden med LED-lampor och armaturer som inte bara var smarta, utan även kunde ändra färg.

Det inbyggda chippet i lampan gör att en Hue-lampa kan kopplas upp till ett nätverk, antingen via Bluetooth eller WiFi, och ”kommunicera”. Om man kopplar en Hue Bridge till en router skapas dessutom ett nätverk av uppkopplade lampor som var och en kommunicerar trådlöst med Hue Bridge via WiFi.

Hur fungerar Philips Hue?

Hue är baserad på en trådlös kommunikationsteknik som heter Zigbee. Zigbee kan liknas vid ett språk som gör det möjligt för smarta lampor ”kommunicera” med varandra och med kontrollhubben Hue bridge. Alla Hue-lampor har sina egna inbyggda ”Zigbee-radioapparater” vars uppgift är att agera som en Zigbee-till-WiFi-översättare för ditt hemnätverk och dina lampor.

När man ansluter en Hue Bridge till din router, skruvar i en Hue-lampa och parar ihop dessa med Hue-appen används Zigbee för att kommunicera. Vill man till exempel vill tända en Hue-lampa med Philips Hue app så klickar man tänd, vilket gör att en signal skickas till routern och vidare till Hue Bridge. Hue Bridge översätter signalen till en ”Zigbee-signal” som skickas skickar det ut till den smarta lampan.

Allt detta händer på ett ögonblick och så länge Hue Bridge är ansluten till bredband kan man styra dina lampor från var som helst, så länge man är ansluten till internet.

Är Zigbee säkert?

Ja. Att ansluta vad som helst till internet medför naturligtvis vissa risker, men Philips Hue har lång erfarenhet av att hålla sin plattform säker.

Eftersom Zigbee är ett lokalt nätverk så ansluts ingen av Hues lampor direkt till internet. Zigbee-överföringar skickas dessutom krypterat till och från Hue Bridge, som löpande får regelbundna firmwareuppdateringar.

Det finns ingen anledning att tro att smarta lampor skulle utgöra större risk än att ansluta till exempel en bärbar dator, mobiltelefon eller TV. Som alltid ska man dock se till att skydda sitt WiFi-nätverk med ett säkert lösenord och uppdatera lösenordet då och då.

Philips Hue med Bluetooth

Hues senaste lampor har, utöver Zigbee-mottagare, även stöd för Bluetooth. Med Bluetooth går det att para ihop lamporna direkt med en mobiltelefon, utan att behöva en Hue Bridge.

Med Bluetooth går det att tända och släcka lampor från en telefon, dimma upp och ner och gruppera dem efter rum, men du kommer inte att kunna styra dem utanför Bluetooth-räckvidden. Dock kommer det inte att vara möjligt att använda avancerade funktioner som wake-up fades eller Hue Entertainment.

Philips Hue Bridge

Hue Bridge är hubben som utgör hjärtat och hjärnan i Philips smarta belysningssystem. Hue Bridge gör det möjligt att styra belysningen från appen, med ett röstkommando via Siri, Amazon Alexa eller Google Assistant.

Det går att ansluta upp till 50 lampor och tio tillbehör till en Hue Bridge. Med Hue Bridge går det dessutom att automatisera belysningen så att den slås på och av vid specifika tidpunkter, eller när en annan enhet utlöser dem.

Installera Philips Hue bridge

Det första steget när man vill installera sina Philips Hue-lampor är att ansluta sin Philips Hue Bridge.

Följ dessa steg för att installera Philips Hue Bridge

  1. Anslut Hue Bridge till en väggkontakt i närheten av din router. Anslut sedan Bridge till routern med den medföljande nätverkssladden (ethernetkabeln).
  2. Om man har köpt separata lampor skruvar man in dessa i den sockel som den ska sitta i. Om man har köpt en annan typ av belysning så kopplas dessa in i eluttaget.
  3. Ladda ner Philips Hue-appen till den önskade enheten (smartphone eller läsplatta) och öppna appen.
  4. Klicka på knappen som heter ”bridge”.
  5. Hue Bridge ansluter till appen som kommer be dig namnge lampan och avsluta installationen.

Philips Hue lampor

Hue består av ett brett sortiment smarta LED-lampor med olika former och socklar, vilket gör att man kan ersätta vanlig belysning med Hues smart belysning nästan överallt. Hue erbjuder lampor med olika färger (mjukt varmvitt, varmt till kalkvitt och färgat ljus), stilar (vintage eller modern), former (t.ex. kronljus, spot, klot) och användningsområden (sovrum, kontor, matsal, kök etc.).

Lamporna säljs ofta i enpack, men vissa modeller finns även i 2- och 3-pack. Här går vi igenom några av de populäraste modellerna av de cirka 60 olika lamporna som finns i Philips Hues sortiment:

  • Philips hue E14: Hue E14 är en av de mest populära smarta ljuskällorna från Hue. Hue med E14-sockel finns i flera olika färger och med dubbeltvinnad glödtråd för en mer gammeldags känsla. Philips hue E14 säljs både som enpack och 2-pack och kostar cirka 240 kronor.

  • Philips Hue E27: Hue finns även i en rad olika utföranden och färger med E27-sockel. Listproset ligger runt 400 kronor.

  • Philips Hue GU10: GU10 är en smart spotlight som finns i vitt och färgat ljus. En Philips Hue GU10 spotlight kostar från 689 kronor.

  • Hue lightstrip: Ljusslingan Hue lightstrip finns i olika färger och längder och har blivit ett populärt val för den som vill belysa väggen bakom TV:n för att minska kontrasterna mellan den ljusa TV-skärmen och väggen.

Philips Hue startpaket

Om man är osäker på var man ska börja och hur man kommer igång med smarta lampor från Hue så erbjuder Philips även en rad olika startpaket för både E24 E27 och GU10. Startpaketen innehåller oftast två till tre smarta lampor, en Philips Hue bridge och en smart button eller dimmerströmbrytare beroende på vilken modell man väljer.

Philips Hue tillbehör

Philips Hue säljer också tillbehör till sitt system. Dessa inkluderar:

  • Philips Hue smart plug: Det absolut enklaste sättet att komma igång med smart belysning är att göra en vanlig (dum) lampa smart. För detta ändamål har man tagit fram Philips Hue Smart plug. Med denna väggkontakt förvandlas den anslutna lampan till en smart lampor så att den kan styras via Hue-appen eller med röststyrning. Philips Hue Smart plug har Bluetooth för direkt ljusstyrning men kan även anslutas till Hue Bridge för att låsa upp fler funktioner.

  • Philips Hue Tap: Hue Tap Switch är en trådlös fjärrkontroll för dina Philips Hue-lampor. Den använder inga batterier utan använder kinetisk energin från varje knapptryckning för att för att skicka ut en Zigbee-signal till Hue Bridge.

  • Hue Dimmer Switch: En trådlös fjärrkontroll som kan paras ihop med upp till 10 Hue-ljus samtidigt för snabba dimningskontroller. Du kan även montera den på väggen med den medföljande bottenplattan. Det är inte självförsörjande som Tapen är, men det är bra prissatt till $25.

  • Philips Hue Smart-knapp: Precis som det låter är Philips Hue Smart-knapp en enkel programmerar knapp som låter dig styra belysningen med ett knapptryck. Ställ in i appen vilka lampor du vill tända med ett knapptryck.

  • Philips Hue Rörelsesensor: Hue har två olika rörelsesensorer som kan utlösa dina Hue-ljus automatiskt när någon, eller något, rör sig. Sensorn är baserad på Zigbee och lämpar sig för inomhusbruk.

  • Philips Hue utomhussensor: Hue erbjuder även en monterbar och vädertålig utomhussensor som passar för trädgården, garageuppfarten eller utanför dörren. Utomhussensorn känner även av temperatur och omgivande ljus.

Philips Hue app

Philips Hue-appen är styrcentralen för ditt smarta belysningssystem. Med appen blir det möjligt att styra all belysning, skapa automatiseringar, konfigurera röststyrning, organisera din belysning i olika rum och zoner, och mycket mer. Appen finns tillgänglig för både Android och iOS.

Vad kan en Hue-lampa göra?

Den mest uppenbara fördelen med en smart lampa från Philips Hue är såklart att de kan styras på distans, med en mobiltelefon eller med röstkommandon. Med Hue-appen går det dessutom att skapa automatiseringar.

Automatiseringar gör det möjligt att schemalägga lampor så att de exmpelvis tänds automatiskt på morgonen eller på kvällen. Tillbehören, såsom rörelsesensorer, kan dessutom underlätta och skapa ökad trygghet.

När man kommit igång med sin smarta belysning från Hue är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningar. Använder man ett system för sitt smarta kan man skapa mer avancerade lösningar såsom automatisk väckningsbelysning som långsamt dimmar upp ljuset i sovrummet på morgonen när man ska vakna.

En populär funktion bland gamers och filmentusiaster är "Hue Entertainment". Den gör det möjligt att ställa in så att belysningen efterliknar färgen på allt som visas på datorskärmen eller TVn i realtid.

Kom igång med Philips Hue

När du har parat ihop dina lampor med appen är det första steget att ge varje och en ett unikt namn och sortera lamporna efter rum. Appen gör det sedan möjligt att ställa in och styra enstaka lampor eller hela rum på en gång.

Precis som i fallet med Apple HomeKit och IKEA Home smart använder Hue scenarios. Hue-appen kommer dessutom med ett antal förinställda "scenarios”. Man kan även skapa och spara dina egna scenarios i Hue-appen, som exempelvis gör det möjligt att ha en viss typ av belysning för "fredagsmyset”.