Vad är Amazon Alexa, och hur funkar det?

Amazon alexa echo

Alexa är namnet på Amazons assistent för det smarta hemmet. Även Amazons smarta högtalare och app för det smarta hemmet heter Alexa, vilket förvirrar en del. Med Alexa-appen installerad på sin surfplatta eller mobil kan man styra sina Alexa-kompatibla produkter i hemmet. Alla Alexa-kompatibla enheter kan röststyras med Alexa.

Men vad är HomeKit? Och hur använder man det? Här går vi igenom allt om Apple HomeKit och svarar på de vanligaste frågorna om Apples system för smarta hem.

Vad är Amazon Alexa?

Amazon Alexa är Amazons engelskspråkiga digitala assistent för smarta hem (jämför med Apples Siri och Googles Home assistent). Alexa lanserades 2014 och fanns då inbyggd i den första versionen av Amazons smarta högtalare – Echo. Idag finns Alexa inbyggd i ett flertal högtalare och smarta enheter och kan svara på frågor och utföra olika uppgifter, s.k. ”skills”.

Förutom smarta högtalare, och enheter med Alexa inbyggt, så finns det en rad enheter på marknaden som är kompatibla och fungerar med Alexa. Att en enhet är Alexa-kompatibel betyder att man kan röststyra enheten från en annan Alexa-enhet. Dessa produkter är då certifierade av Amazon och märkta med etiketten ”Works with Amazon Alexa".

Amazon har även en Alexa-app som, något förvirrande, delar namn med röstassistenten.

Vad kan Alexa göra?

Alexas smarta högtalare har blivit väldigt populära i de svenska hemmen. Även om de flesta kanske bara använder ett fåtal favoritfunktioner ska man veta att möjligheterna är nästintill obegränsade. Dessutom läggs det till löpande till nya funktioner, vilket ökar användbarheten. Här är några exempel på populära funktioner som Alexa kan göra på kommando:

 • Spela radio.
 • Spela musik och podcasts från Spotify, Apple Music etc.
 • Sätta timers and alarm.
 • Presentera nyheter.
 • Svara på faktafrågor, exempelvis recept.
 • Gruppera och styra smarta enheter i hemmet så att de fungerar på beställning.
 • Ringa samtal till kontakter.
 • Prata med andra i hemmet (som en walkie talkie).

Kom igång med din Alexa-högtalare

Att komma igång med Amazons smarta högtalare är väldigt enkelt. De mest populära högtalarna, Amazon Echo och Echo Dot installeras trådlöst via WiFi genom att följa dessa enkla steg:

 1. Ladda ner Alexa-appen på smartphone eller surfplatta.
 2. Gå till More, välj Add device och sedan Amazon Echo.
 3. Koppla upp högtalaren via WiFi och sätt på parningsläge

Om man har Echo Show, Amazons smarta högtalare med display, behöver den vara inkopplad med sladd för att installeras.

Alexa app

Alexa-appen är en gratisapp som fungerar som ett nav för de smarta enheter man har installerat som är kompatibla med Amazon. Med Alexa-appen installerad kan man, likt med Google Home och Apple Home, styra sina Alexa-kompatibla smarta enheter som är uppkopplade via WiFi, styra musikuppspelning, se inköpslistor, hålla koll på kommande påminnelser etc.

När man aktiverar handsfree med Alexa räcker det att säga "Alexa" för att Alexa ska börja lyssna och man kan börja ge kommandon på engelska.

I appen får man översikt över alla installerade enheter och man kan gruppera enheterna för att styra sitt smarta hem. Om man exempelvis vill släcka alla lampor på nedervåningen räcker det med att ge kommandot till Alexa.

Appen har även en funktion som kallas för ”Rutiner” som motsvarar Apple Homes Scenario-funktion. En rutin gör det möjligt att styra flera enheter samtidigt. Skapar man en rutin som heter "God natt” kan man exempelvis ställa in så att lamporna släcks och ytterdörren låses i slutet av dagen).

Appen, som dock inte finns på svenska ännu, är uppdelad i fyra tabbar:

 • Home: Home är det första man ser när man öppnar Alexa-appen. Där kan man prata med Alexa genom att trycka på knappen längst upp, vilket är användbart om man exempelvis vill kunna styra enheter när man inte är hemma. På hemskärmen finns även en lista över de mest använda Alexa-rutinerna, samt genvägar till befintliga kom ihåg-listor etc.
 • Communicate: Communicate är en smart funktion som gör det möjligt att kommunicera mellan olika Alexa-enheter, både i hemmet eller utanför hemmet. Med communicate kan man även skicka meddelanden, se material från smarta kameror och ringa vanlige samtal och videosamtal till andra Alexa-enheter.
 • Play: Under Play-tabben samlas de appar som används för streaming, såsom Spotify, Amazon Music etc.
 • Devices: Devices är egentligen startskärmen för den som använder Alexa-appen som kontrollcenter för sitt smarta hem. Under Devices visas alla enheter och grupper av enheter som är anslutna till Alexa.
 • More: Under ”More” har Amazon samlat genvägar till olika funktioner såsom listor, påminnelser/alarm, rutiner, Alexa skills och inställningar.

Alexa-appen finns tillgänglig för både iOS och Android och använder man en Amazon-enhet kan man ladda ner appens Fire OS-version. För att komma igång loggar man in med ett Amazon-ID (har man inget så behöver man skapa ett). Om man har ett konto för Amazon Prime Video använder man det för att logga in.

Tips på bra Alexa-kommandon

Oavsett om man använder appen eller en smart högtalare från Amazon finns det en rad olika kommandon som man kan använda för att få svar på frågor eller styra sina smarta enheter. Här har vi samlat en lista över några av de mest grundläggande funktionerna som gör att du kan komma igång:

”Alexa, play [artistens namn]”. “Alexa, set a timer for x minutes”. "Alexa, what's the weather like today?" ”Alexa, set the alarm for 8 am”. "Alexa, play [radio station]". “Alexa, what's in the news?”

För- och nackdelar med Alexa

Fördelar

 • Stort utbud av kompatibla smarta produkter.
 • Enkel installation.

Nackdelar

 • Saknar stöd för svenska.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Amazon.