IFTTT - Så kopplar du ihop ditt smarta hem

Uppdaterad

IFTTT

I denna artikel ska vi berätta mer om IFTTT (If This Then That) som är en plattform för att automatisera olika uppgifter i ditt hem och på så sätt skapa ett smart hem. Låt oss förklara vad IFTTT är och hur det fungerar, samt ge dig några exempel på hur det kan användas för att göra ditt liv lite bekvämare.

Vad är IFTTT?

IFTTT är en webbaserad automatiseringstjänst som låter dig koppla ihop olika enheter och appar för att skapa automatiserade åtgärder baserade på av dig förutbestämda villkor. IFTTT är en förkortning för "If This Then That", vilket på svenska innebär "om detta, då det". I praktiken innebär det att när ett villkor är uppfyllt (om detta), utförs en specifik handling (då det).

Hur fungerar IFTTT?

IFTTT använder "ingångar" (även kallat triggers) som startpunkter för automatiseringen. Dessa kan vara händelser som inträffar i olika appar eller enheter, till exempel en specifik temperatur uppnås i ditt hem, det finns rök i ett rum, en vattenbrunn når en viss nivå, eller att du kommer inom ett visst geografiskt område.

När en "ingång" inträffar, aktiverar IFTTT en förprogrammerad "åtgärd". Åtgärder är de handlingar som utförs som svar på en specifik ingång. Exempel på åtgärder kan vara att skicka ett meddelande, spara en fil i molnet, slå på eller av smarta enheter i ditt hem, eller skapa händelser i din kalender.

Själva automatiseringsrutinen som består av en ingång (trigger) och en åtgärd (action) kallas applets. När du skapar en applet, definierar du själv villkoren som behöver uppfyllas för att utlösa åtgärden.

Exempel på användning av IFTTT i ett hem:

Är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad som går att automatisera och på så sätt skapa ett smart hem, men här listar vi några vanligt förekommande automatiserade saker.

Belysning: Automatisera din smarta belysning så att lampor tänds eller släcks vid vissa tider på dagen, eller när solen går ner eller upp. Du kan också ställa in så att ljuset tänds när din smartphone är nära hemmet – på så vis kommer du alltid hem till ett upptänt hem. Inspirerar mer genom att läsa vår artikel om Philips Hue lanmpor.

Säkerhet: Koppla ihop dina säkerhetskameror, smarta lås och rörelsedetektorer med IFTTT för att få notifikationer när någon rör sig i ditt hem, din trädgård eller när dörren låses upp. __ Värme och klimatkontroll__: Ställ in din smarta termostat att justera temperaturen baserat på tiden på dagen, väderförhållanden, eller när någon befinner sig i hemmet. Utmärkt för att spara en slant och inte elda för kråkorna.

Musik & TV: Automatisera din stereo så att din favoritmusik börjar höras när du kommer hem, eller att TV:n stängs av vid en viss tid.

Hemautomation: Skapa regler för att automatisera uppgifter som att vattna trädgården när jordens fuktighet är låg, eller att starta robotdammsugaren när ingen är hemma. Välkommen hem till ett nystädat hem!

Energihantering: Använd IFTTT för att övervaka och styra energianvändningen i hemmet, som att stänga av onödiga apparater när de inte används.

Hur kommer man igång med IFTTT?

Surfa in på ifttt.com och skapa ett konto. Du kan enkelt logga in med ditt Google- eller Facebook-konto.

För att skapa ett applet klickar du bara på profilikonen längst uppe i högra hörnet och väljer "New Applet". När du är inne på Applet-sidan trycker du på this på ”If this then that”-texten. Du väljer då sedan din utlösare. Det kan till exempel vara en sak du säger till din Google Assistent som «Hey Google, tänd lamporna». När du har specificerat en utlösare kan du klicka vidare till that för att skapa händelsen som ska genomföras, i detta tillfälle "tända lamporna".