IKEA Home smart – bygg ett smart IKEA-hem

IKEA home smart app och DIRIGERA hubb

Ända sedan Ingvar Kamprad drog igång möbelföretaget IKEA i Småland har man varit noga med att vara relevanta (inte minst med sina låga priser) och följa med i utvecklingen inom heminredning. I takt med att fler och fler prylar i våra hem kopplas upp har IKEA följt med i utvecklingen utvecklat egna produkter, och en app, för det smarta hemmet.

I denna artikel går vi igenom IKEAs satsning inom smarta hem – IKEA home smart och svarar på frågor som Vad är IKEA home smart? Vad är IKEA TRÅDFRI och DIRIGERA? Hur fungerar IKEA Home smart app och vilka för- och nackdelar finns med IKEAs lösning för ett smart hem?

Vad är IKEA home smart?

IKEA home smart (ibland även IKEA smart home) är IKEAs system för smarta hem. Med sin utgångspunkt i enkel och prisvärd heminredning har IKEA under de senaste åren börjat utveckla egna smarta och uppkopplade produkter.

Idag är det till exempel möjligt att styra sin elektriska mörkläggande rullgardin från IKEA, belysningen och att slå på och av musiken med en knapptryckning – eller med röststyrning.

Oavsett om du bara köpt en smart TRÅDFRI lampa på IKEA, eller om du satsar på att bygga ett fullskaligt smart hem med IKEAs smarta produkter i alla rum, så kan IKEA home smart vara rätt val för det smarta hemmet för den som vill hitta ett prisvärt sätt att förenkla sitt liv.

IKEAs smarta produkter kan styras på fyra olika sätt:

  • Fjärrkontroll (STYRBAR)
  • Rörelsesensor (TRÅDFRI)
  • Röststyrning
  • Gateway + app

IKEA TRÅDFRI

TRÅDFRI är namnet på IKEAs serie av smarta produkter inom belysning som använder den öppna standarden ZigBee Light Link. Med IKEA TRÅDFRI gateway (styrenhet) kan man fjärrstyra TRÅDFRI LED-lampor och FLOALT ljuspaneler och reglera ljuset i hemmet och börja koppla upp enheterna mot nätverket.

IKEA har en rad olika typer av gateways inom TRÅDFRI-serien och man kan välja mellan fjärrkontroll, rörelsesensor, trådlöst uttag, dimmer och genvägsknapp. En TRÅDFRI gateway kan styra upp till tio LED-lampor, LED-ljuspaneler eller LED-ljusdörrar samtidigt.

En gateway är en nätverksnod som fungerar som en styrenhet för de smarta produkterna. Gatewayn ansluter produkterna till WiFi, vilket gör det möjligt att styra exempelvis lampor från en mobiltelefon eller annan mobil enhet med IKEA Home Smart appen.

När produkterna kopplas upp skapas ett mesh-nätverk så att varje enhet kan förmedla meddelanden till nästa. Utan gateway går det inte att koppla de smarta produkterna till IKEA Home Smart appen och styra dom.

Det är även TRÅDFRI gateway som gör det möjligt att använda röststyrning med Amazon Alexa, Google Assistant och Apple HomeKit.

IKEA DIRIGERA

DIRIGERA är IKEAS trådbundna hubb för det smarta hemmet. Om man har fler än en smart produkt från IKEA ger hubben (tillsammans mem IKEA Home smart appen) en bra överblick över produkterna samtidigt som det blir enkelt att bygga ut det smarta hemmet i takt med att IKEAs utbud av smarta produkter växer.

Även om alla IKEAs produkter för det smarta hemmet fungerar separat så ger hubben större möjligheter att skräddarsy och kontrollera och hemmet med IKEA Home smart app.

IKEA Home smart app

Med en gateway och appen IKEA Home Smart 1 blir det möjligt att ansluta de smarta produkterna från IKEA till appen via WiFi-nätverket, så att man kan styra de smarta produkterna från en mobil enhet var som helst i hemmet.

Funktionaliteten i appen liknar på många sätt de i Google Home, vilket exempelvis gör det möjligt att skapa en grupp av enheter (upp till 10 st.) som hör till en styrenhet och tända, släcka, dimra, justera ljusstyrkan, välja färgtemperatur eller färg och ställa in timers och scener beroende på om du exempelvis lagar mat, läser, tittar på TV eller jobbar.

IKEA Home Smart app är dessutom kompatibel med Apple HomeKit, Amazon Alexa och Google Assistant, vilket innebär att man kan styra sina smarta enheter med ett enkelt röstkomando.

OBS! Appen IKEA Home smart 1 kan inte styra dina smarta produkter utan gatewayen. Under 2023 kommer dock stöd för att styra hemmet på distans, utan anslutning till det lokala WiFi-nätverket.

För- och nackdelar med IKEA DIRIGERA

Fördelar

  • Enkel att installera och använda.
  • Billigare än konkurrenternas hubbar – och rabatt med IKEA Family.
  • Fungerar bra med Home smart appen när man vill organisera smarta IKEA-enheter efter rum.

Nackdelar

  • Dubbelt så dyr som TRÅDFRI gateway.
  • Inget verktyg migrering av befintliga enheter och scenes från TRÅDFRI till DIRIGERA.
  • Lite problem med buggar.

För vem passar IKEA Home smart?

IKEA Home smart är ett utmärkt system för den som vill komma igång med ett smart hem utan att behöva betala en förmögenhet. Ett utmärkt sätt är att börja med en lampa och en TRÅDFRI gateway och sedan bygga ut systemet.

Dock ska man komma ihåg att enkelheten i IKEAs system samtidigt är det som idag begränsar användaren som vill ha det senaste och det bästa inom smarta hem.