Vad är Apple HomeKit, och hur funkar det?

apple-homekit-mac-homepod-ipad-iphone-apple-watch

HomeKit är Apples system för smarta hem och hemautomation. Med iOS-appen “Hem” (Home på engelska) installerad kan man styra sina HomeKit-kompatibla produkter i hemmet. Alla enheter som använder HomeKit kan även styras med Siri.

Men vad är HomeKit? Och hur använder man det? Här går vi igenom allt om Apple HomeKit och svarar på de vanligaste frågorna om Apples system för smarta hem.

Vad är Apple HomeKit?

HomeKit är Apples plattform för smarta hem som gör det möjligt att styra Apple-kompatibla smarta hushållsapparater, märkta med “Works with Apple HomeKit”, med hjälp av olika Apple-enheter.

Med HomeKit installerat och synkat med dina smarta produkter blir det möjligt att fjärrstyra hemmet med iOS-appen “Hem” eller med röststyrning via Siri. Även om HomeKit är inte kompatibelt med lika många smarta produkter som Google Assistant eller Amazon Alexa så kan man räkna med att antalet kompatibla produkter kommer att öka framöver. Med en rad smarta lås, lampor etc. är HomeKit ett bra system för den som gillar Apples produkter och som vill komma igång med sitt smarta hem.

HomeKit ger exempelvis kontroll över smarta termostater, lampor och lås. Men det behöver inte stanna där. När man väl kommit igång är det egentligen bara fantasin (och antalet kompatibla enheter) som sätter gränserna. Med en huvudströmbrytare och ett smart uttag (home plug) kan man styra det mesta med en on/off-knapp.

HomeKit historik

HomeKit lanserades 2014 i samband med att iOS 8 släpptes. Apple HomeKit blev tidigt känt för att ha hårda krav på säkerhet (autentisering), vilket gjorde det svårt för tillverkare att få sina smarta enheter MFi-certifierade (Made for iOS) av Apple.

Apples krav på att alla HomeKit-enheter var tvungna att ha ett särskilt autentiserings-chipp gjorde produktionen mer komplicerad, vilket i förlängningen ledde till att kostnaden för MFi-certifierade smarta produkter blev högre än konkurrenternas motsvarigheter.

2017 tog Apple till slut bort kravet på chippet. Detta har lett till att det är enklare för externa tillverkare att få sina produkter MFi-certifierade. Dock har Apple halkat efter konkurrenter som Google och Amazon som förlitat sig på andra certifieringsprocesser.

Apple Home

Apple har i dagsläget inga egna produkter på marknaden men har en app som heter “Home”. Apple Home (eller Hem på svenska) är Apples app för det smarta hemmet. Hem-appen gör det möjligt att ansluta produkter från andra tillverkare som är kompatibla med “Apple Homekit”, exempelvis lampor från Philips Hue, så att styrning av hemmet kan ske i appen. Appen är förinstallerad på alla iOS- och iPadOS-enheter från och med iOS10, samt på Mac från och med macOS Mojave.

Home-appen, som fungerar som en fjärrkontroll, har tre sektioner; Hem, Rum och Automatisering. Med hjälp av appen kan man styra sitt smarta hem med inställningarna i olika rum, zoner och enheter.

Hem, rum, zoner och enheter

Hem-appen fungerar som ett arkiv för all din hemdata. Om man lägger till ett nytt hem (exempelvis en sommarstuga) visas även den i översikten på startsidan.

Under “rum” delas sedan hemmet in i de olika rum som man definierat. Varje gång man lägger till en ny enhet behöver man koppla enheten till ett rum som gör det möjligt att justera och kontrollera enheten.

För ytterligare kontroll kan man gruppera flera rum i s.k. zoner. Genom att lägga till ett rum i en zon, exempelvis övervåningen, kan man styra större delar av hemmet och skapa scenarier som påverkar mer än ett rum. Alla HomeKit-enheter som läggs till i Apple Home sorteras under fliken enheter. Enheterna sorteras efter rum och kan justeras manuellt av användaren med hjälp av redigeringsfunktionen.

Scenarier

Ett scenario (scene på engelska) är en funktion som gör det möjligt att styra flera enheter med ett enda knapptryck. Till exempel kan en scen som kallas "god morgon" tända belysningen i sovrummet och vardagsrummet, starta lite musik på en högtalare med en viss volym och ställa in så att kaffekokaren startar i köket.

Automatisering

Automatiseringar är vad det låter som. Genom att välja en trigger, exempelvis att klockan blir 20.00 kan man välja att styra vad olika enheter ska göra eller vilka scenarios som ska köras.

HomePod och Siri

HomePod är Apples smarta högtalare som styrs med hjälp av röstassistenten Siri. HomePod fungerar lite som en “hubb” för alla smarta enheter och med hjälp av Siri så kan man ge enkla kommandon – oavsett om det är på Apple TV eller din iPhone.

För- och nackdelar med HomeKit

Eftersom Apple är strängare i sin datasäkerhet och konsumentskyddspolicy finns det inte lika många smarta enheter som kan passera kompatibilitetströskeln till HomeKit som det finns för andra system.

HomeKit är begränsat till enheter som är certifierade för att fungera med HomeKit, så bara för att ett föremål är märkt som smart, kommer det inte nödvändigtvis att vara kompatibelt med det. Det är viktigt att alltid leta efter den etiketten i en enhet som du vill köpa till ditt Apple-ekosystem för smarta hem.

Med HomeKit kommer du att kunna styra ditt smarta hem från din iPhone, iPad eller till och med din Apple Watch, vilket gör detta till det absolut bästa hemautomationssystemet för Apple-användare

Fördelar

  • Användarvänlig app.

Nackdelar

  • Bristfällig support.
  • Ingen funktion för “geofencing” för att exempelvis öppna smarta lås.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Apple.