Vad ska man göra om bredbandet inte fungerar?

Uppdaterad 23 mars 2021

I denna bloggpost har vi listat vanliga felkällor och även de vanliga steg som kundtjänst hos bredbandsoperatörerna brukar uppmana sina kunder att göra, och som du enkel kan göra själv först istället. Förhoppningsvis löser du då problemet själv och annars så är du väl förberedd inför ditt samtal till supporten hos operatören. Vi har valt att hålla det ganska enkelt i artikeln. När vi använder begreppet bredband men vi alla olika slags internetuppkopplingar (som till exempel via bredband via fiber, bredband via telefonjacket, eller bredband via kabel-tv-nätet).

Felet på bredbandet kanske härstammar från din router eller ditt modem

Vanligtvis används ett modem eller router, och detta är en vanlig felkälla. Är strömkällan tillkopplad eller kan någon nätverkskabel halkat ut? Börja där. Pröva också med en omstart. Detta kan göra genom att antingen hålla inne reset-knappen till omstart sker eller helt enkelt stänga av routern eller modemet och sedan starta det igen efter 10 sekunder.

För att utesluta att felet beror på din router kan du koppla din dator direkt till nätverksuttaget i väggen och se om du då kommer ut på internet. Om uppkopplingen då fungerar vet du att det är något som är fel med routern och kan då ägna din fortsatta felsökande på bara routern.

Det är fel på din trådlösa uppkoppling eller ditt WiFi

Om du ej kan ansluta din enhet till WiFi så börja med att kontrollera att routern är på. Du kan också prova att inaktivera-aktivera din Wi-Fi på din enhet eller dator och även prova att starta om enheten eller datorn. Prova sedan att starta om routern och vänta en stund tills enheten kan hitta WiFi igen. Det är fel på brandvägg eller antivirusprogam Virusprogram och brandväggar kan blockera och göra så att du inte kommer ut på nätet. Genom att avaktivera dessa kan du undersöka om det är skulle kunna vara felkällan.

Felet på bredbandet kanske härstammar från internetleverantören

Om ditt bredband inte fungerar kan det vara leverantören har en driftstörning och något problem med exempelvis servrar, kablar eller något annat tekniskt. Här kan du också läsa mer om driftstörningar för bredband. Om du följt vår guide nedan redan och bredbandet inte kommer igång så bör du kontakta din internetleverantör.

Vår enkla guide för att för att komma till rätta med ett bredband som inte fungerar.

  • Starta om din enhet/dator och din router genom att dra ut strömkabeln helt och sedan sätta in den igen. Kontrollera också att alla sladdar är inkopplade korrekt, kanske har bara en sladd halkat ut. Ibland kan dessa enkla trick lösa problemet och ditt bredband fungerar igen.

  • Prova att ansluta datorn direkt till nätverksuttaget med en nätverkskabel för att undersöka om det kan vara routern som strular. Är det routern som är problemet så kan du prata med kundtjänst hos din operatör eller tillverkaren kring vad som kan vara fel.

  • Avaktivera eventuella antivirusprogram och brandvägg på din dator. Om detta löser problemet ligger felet i antivirusprogrammets eller brandväggens inställningar. Kontakta kundservice hos tillverkaren för fortsatt felsökning och eventuell ändring av inställningar.

  • Kontrollera att datorn inte har några virus genom att köra ett antivirusprogram. Prova också med en annan dator eller annan kabel. Inte ovanligt att nätverkskablar går sönder.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"