Tre gratistjänster som mäter din internethastighet

Uppdaterad 19 oktober 2021

Internethastighet är en fråga som står högt på agendan för många svenskar. I rapporten Svensk telekommarknad från 2020 är det tydligt att högre internethastigheter efterfrågas, och fler än någonsin väljer snabbare bredband både upp och ned. Detta stöds även i statistik från söktjänster som Google och Bing där "internet test”, "speedtest", ”test internet speed” och ”test wifi speed” är vanligt förekommande.

Vi har tidigare skrivit om hur du kan göra ett bredbandstest genon att mäta hastigheten på ditt bredband på Bredbandskollen.se. I Sverige är Bredbandskollen det mest kända verktyget för att mäta internethastighet men faktum är att det finns andra gratisverktyg för den som vill testa bredbandshastigheten.

I detta blogginlägg listar vi tre gratistjänster som mäter din faktiska internethastighet, så du kan jämföra med den utlovade hastigheten från leverantören och dina resultat från Bredbandskollen. Dessutom ger vi lite tips på saker att tänka på innan du startar mätningen för att den ska bli så rättvisande som möjligt. Vi avslutar med några tips på hur du själv kan förbättra din hastighet om du inte skulle bli nöjd med testresultatet.


Tips! Prova att jämföra bredband på din adress och se vilka priser du kan få.


Innan du börjar mäta din internethastighet

Oavsett vilken tjänst du använder finns det några saker man bör tänka på innan du startar mätningen. Vi rekommenderar att du avslutar alla program och stänger av all övrig utrustning som är uppkopplad mot samma anslutning, eftersom det kan påverka resultatet.

När du testar din hastighet är det dessutom smart att göra flera mätningar med några minuters mellanrum. På så sätt minskar du risken för att en avvikelse i mätverktyget påverkar resultatet och du får ett mer rättvisande resultat.

Testa även att använda olika webbläsare när du genomför mätningen. Detta för att säkerställa att inte webbläsaren påverkar ditt testresultat. Ibland kan, till exempel Chromes inbyggda plugins (exempelvis Flashspelaren) påverka hastigheten.

Här kan du mäta din internethastighet

Bredbandsvals speedtest

Bredbandsvals speedtest

Utöver att jämföra och beställa bredband på din adress kan du även mäta din internethastighet här på Bredbandsval.se med vårt Speedtest. Testet är utvecklat av företaget av Ookla och ger, utöver information om din [nedladdningshastighet och uppladdningshastighet],(https://www.bredbandsval.se/blogg/nedhastighet-och-upphastighet-foer-bredband-varfoer-behoever-jag-bada "Läs mer om ned- och uppladdninghastighet") även svar på vilken internetleverantör du har, vilken IP-adress du surfar från samt "Ping" och "Jitter".

En fördel med Speedtest är att du kan mäta din internethastighet och få ett trovärdigt resultat oavsett var i världen du befinner dig. Detta då Ookla har servrar i hela världen. Varje dag genomförs över tio miljoner unika hastighetstest över hela världen med Ooklas Speedtest. Sedan tjänsten lanserades 2006 har det gjorts över 25 miljarder test från användare runt om i världen.


Fast.com

Fast.com logo

Ett annat gratisverktyg som låter dig mäta hastigheten på din internetuppkoppling är Fast.com. Tjänsten, som utvecklats av teamet bakom Netflix, har ett väldigt enkelt användargränssnitt och visar först enbart din nedladdningshastighet, vilket för många är det viktigaste. För att få information om uppladdningshastighet och fördröjning (ping) klickar du bara på knappen “Visa mer info”. Där framgår även vilken server som mätningen gjorts ifrån och vilken internetleverantör du har.


Cloudflare

cloudflare main

Cloudflare är dock ett nytt hastighetstest som dig insikter i vad de mäter och hur de beräknar den exakta poängen för din nätverksanslutning. Du kan även enkelt kan ladda ner mätningarna direkt från verktyget om du vill utföra din egen analys.

Läs mer i vårt blogginlägg om Cloudflare.


Det här påverkar din hastighet

Tyvärr kan man inte alltid förvänta sig den hastigheten som framgår av leverantörernas tjänstebeskrivningar. Faktum är att man nästan aldrig kommer upp i den hastighet som anges. Detta beror på att hastigheten som anges baseras på uppkopplingshastigheten när du är ansluten med sladd medan de allra flesta surfar trådlöst (via wi-fi).

Om du har en dator med nätverksuttag kan du göra ett test då datorn är direkt ansluten med nätverkskabel till din router. Se till så att kabeln mellan vägguttaget och routern sitter i ordentligt och glöm inte att koppla ur eventuellt trådlöst nätverk innan du startar testet.

En positiv trend som vi ser är att fler och fler bredbandsleverantörer har börjat ange vilken hastighet man kan förvänta sig. Om du inte kommer i närheten av den förväntade kan det bero flera olika anledningar.

Här går vi igenom tre vanliga förklaringar, men du kan läsa mer i vår artikel om faktorer som påverkar hastigheten på ett bredband.

Tester som görs via Wi-Fi

För att kunna ge en rättvis bedömning av ditt testresultat är det viktigt att tänka på att Wi-Fi påverkar hastigheten negativt jämfört med en direkt uppkoppling via nätverkskabel. Räkna därför med lägre hastighet när du surfar trådlöst via Wi-Fi.

Tester som görs via Wi-Fi är den vanligaste orsaken till det som ibland kallas “bredbandsspill” – skillnaden mellan förväntad hastighet och verklig hastighet. Kolla våra tips för att öka räckvidd och hastighet på din Wi-Fi.

Fel eller föråldrad utrustning

Oavsett vilken hastighet du betalar för eller vilken infrastruktur du har (exempelvis fiber, kabel-TV eller ADSL) blir bredbandet aldrig snabbare än sin svagaste länk. En gammal eller rent ut sagt dålig trådlös router kommer försämra hastigheten avsevärt.

Det kan med andra ord vara smart att byta upp sig och köpa en ny router med jämna mellanrum, inte minst om du skulle vilja beställa bredband som är snabbare än 100 Mbit/s. Detta då vissa routers helt enkelt inte klarar att leverera högre hastigheter.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa ny router är hur många enheter du kommer koppla upp trådlöst. Ju fler enheter som ska kopplas till samma router, desto kraftfullare router behöver du.

En tumregel som servicetekniker utgått från är att dagens routers börjar tappa kapacitet redan vid cirka 5 uppkopplade enheter. Enligt Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och Internet 2018" hade 35 % av de tillfrågade 1–5 enheter, 9 procent hade 6–10 enheter, 4 procent 10–20 enheter och två procent av svenskarna har fler än 20 uppkopplade enheter i sitt hem. Samtidigt verkar det finnas en okunskap kring om man har några uppkopplade saker hemma. 7 procent uppgav att de inte vet om de har några uppkopplade enheter.

Hastighetstest av bredband via telejacket (ADSL)

En del som surfar med bredband via ADSL upplever ibland långsammare hastighet än utlovat. Det kan självklart bero på någon av förklaringarna ovan, men eftersom ADSL är en äldre teknik som inte vidareutvecklas så mycket kan det även bero på:

  • Att du har en gammal eller dålig telefonledning.
  • Att din bostad ligger långt ifrån en telestation.

Även om kopparnätet inte anses vara "framtidens infrastruktur" kan det vara värt att nämna är att den potentiella maxhastigheten i kopparnätet faktiskt ökar i takt med att antalet ADSL-kunder minskar. Det betyder att man i vissa fall kan uppnå förhållandevis höga hastigheter även via kopparnätet.

Missnöjd med din internethastighet?

Om du skulle bli missnöjd med ditt testresultat finns det lite olika grejer du kan göra själv för att påverka hastigheten. Börja med att kontrollera att din din utrustning uppfyller systemkraven för internetleverantörens tjänster.

Om din utrustning uppfyller kraven fortsätter du felsökningen med hjälp av följande punkter:

Felsökning vid långsamt internet

  1. Säkerställ att inga andra enheter använder samma internetuppkoppling. Till exempel andra datorer, mobiltelefoner eller surfplattor.
  2. Testa att dra ut strömkabeln på baksidan av din router, vänta några sekunder och anslut sedan strömkabeln på nytt. När routern har startat upp testar du din hastighet igen.
  3. Säkerställ att din enhet (dator, surfplatta, mobiltelefon etc.) är uppdaterad med de senaste drivrutinerna och att din webbläsare är den senaste versionen.
  4. Kontrollera att kablarna till och från routern inte är för slitna eller skadade. Om din nätverkskabel är skadad bör du köpa en ny i valfri butik.
  5. Avsluta alla program på datorn som använder din internetuppkoppling, till exempel Spotify, e-postprogram etc. Se till så att att programmen är helt avslutade – välj avsluta i programmets meny för att stänga ned programmet helt.
  6. Kontrollera så att din dator inte har fått något virus eller annan skadlig kod installerat. Uppdatera antivirusprogrammet med senaste versionen och gör en fullständig kontroll. Om du som PC-användare inte har något antivirusprogram rekommenderar vi alltid att installera ett.
  7. Om du har möjlighet att testa uppkopplingshastigheten med en annan dator eller uppkopplad enhet så kan det vara smart. På så sätt kan du utesluta att det är din enhet som är problemet.

Nu när du genomfört åtgärderna i listan kan du testa din hastighet igen och jämföra resultatet. Om du då fortfarande upplever att ditt internet är långsamt är vårt tips att kontakta din internetleverantör för mer hjälp.

Se hur snabbt internet kan du få

När du söker på din adress på Bredbandsval.se får du upp en lista med realtidsuppdaterade bredbandserbjudanden. I listan framgår vilka tjänster du kan beställa på din adress och vad det kostar. Där framgår även vilken internethastighet du kan få på din adress.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"